102240_nova foto puzder kvalitnejsia 676x490.jpg
7. augusta 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Prelomový národný projekt ukončil fázu pilotného overovania

7.8.2023 – V období od novembra 2022 do konca mája 2023 prebehla záverečná fáza výnimočného národného projektu Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike z dielne Štátneho inštitútu odborného vzdelávania pod profesionálnym vedením projektového manažéra Mateja Puzdera v spolupráci s dodávateľom – spoločnosťou Asseco Central Europe.

V rámci pilotného overovania kvalifikácií využilo vyše 2500 záujemcov možnosť zapojiť sa do projektu a získať osvedčenie o profesijnej kvalifikácii bez potreby ďalšieho vzdelávania. Stačilo im k tomu preukázať svoje vedomosti a zručnosti, bez ohľadu na to, ako ich získali.

Svet okolo nás sa hýbe míľovými krokmi. Pokrok môžeme vidieť vo všetkých oblastiach nášho každodenného života. Nie je preto prekvapením, že s novými technológiami, digitalizáciou a nástupom umelej inteligencie sa mení aj naše pracovné prostredie a charakter vykonávaných činností. Zručnosti, ktoré boli ešte nedávno nevyhnutné na vykonávanie niektorých zamestnaní dnes už nestačia, iné dokonca v plnej miere nahrádzajú stroje. Držať krok s dobou znamená neustále sa vzdelávať, rozširovať si svoje vedomosti a zručnosti a vďaka tomu pružnejšie reagovať na prebiehajúce zmeny.

Kvalifikácia bez ďalšieho vzdelávania

Okrem spomínaných zmien sa však dnešná doba vyznačuje aj svojou rýchlosťou. Málokto má dnes čas venovať sa popri práci a iných povinnostiach ďalšiemu štúdiu. Avšak učenie sa ale neprebieha len v škole. Často si to neuvedomujeme, ale takmer každý deň získavame nové vedomosti a zručnosti, alebo zlepšujeme tie, ktoré už máme. Niekedy je to v rámci zamestnania, inokedy vo voľnom čase pri našich koníčkoch, alebo dokonca pri prácach v domácnosti. Takto nadobudnuté vedomosti a zručnosti môžeme odteraz vďaka novovybudovanému systému overovania kvalifikácií využiť na rozšírenie svojej kvalifikácie alebo získanie novej kvalifikácie, tak ako to spravilo 2500 uchádzačov v rámci pilotného overovania počas národného projektu.

Záujemcovia, ktorí sa do projektu zapojili ocenili predovšetkým možnosť dať si overiť kvalifikáciu bez potreby ďalšieho vzdelávania. Väčšina z nich dokonca získala osvedčenie o profesijnej kvalifikácií bez toho, aby boli priamo skúšaní komisiou. Stačilo im iba potvrdiť potrebné vedomosti a zručnosti pomocou rôznych dokumentov, dokladov a dôkazov, ktoré predložili na posúdenie skúšobnej komisii, a tá v súlade s nastavenými pravidlami mohla rozhodnúť o uznaní kvalifikácie. Práve takéto inovatívne posúdenie tzv. portfólia uchádzača je veľkou pridanou hodnotou systému overovania kvalifikácií a môže byť lákadlom aj pre ďalších záujemcov.

Analýza legislatívnych potrieb

Na to aby systém overovania kvalifikácií úspešne fungoval aj po ukončení národného projektu, je ešte potrebné pripraviť zmeny v legislatíve, ktoré prinesú širšie možnosti uznávania získaných osvedčení. V aktuálnom nastavení je plne v kompetencii zamestnávateľa rozhodnúť o tom, či bude pri uchádzačovi o zamestnanie akceptovať osvedčenie získané overením kvalifikácie. Takéto osvedčenie ale stále nestačí ak si chce niekto otvoriť živnosť, alebo preukázať sa získanou kvalifikáciou vo vzťahu k regulovaným povolaniam. Ambíciou ľudí stojacich za myšlienkou systému overovaniu kvalifikácií je, aby sa takéto osvedčenia vyrovnali iným formálnym dokladom preukazujúcim kvalifikáciu.

Ako uviedla Mirka Jurenková, riaditeľka divízie Public Consulting spoločnosti Asseco Central Europe, za týmto účelom bola zriadená pracovná skupina, ktorej cieľom bolo analyzovať súčasný stav a pripraviť legislatívny rámec návrhu zmien, ktoré povedú k plnohodnotnému uznaniu osvedčenia o profesijnej kvalifikácii. Analýza a odporúčania odborníkov, ktorí sa na tejto odbornej aktivite zúčastnili, sú súčasťou záverečnej správy projektu. Dúfajme, že navrhované zmeny otvoria ďalšiu odbornú diskusiu a postupne sa podarí zakomponovať ich do príslušných právnych noriem, predovšetkým do zákona o celoživotnom vzdelávaní a živnostenského zákona, čím by sa jednak zlepšili podmienky pre ľudí hľadajúcich prácu a zároveň by to zvýšilo kvalitu na trhu práce.

Informačný servis

Obrat spoločnosti Broker Consulting na Slovensku v roku 2022 vzrástol o 4,3 % Druhý deň na ITAPA 2022: Malé kroky vedú k veľkému úspechu

Z kategórie Slovensko