90192_rendered.jpg
18. marca 2019 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Praktická pomoc deťom s onkologickými chorobami a ich rodinám – I.

BRATISLAVA 18. marca 2019 – Psychosociálna podpora a sprevádzanie rodín je neoddeliteľnou súčasťou našej práce s rodinami, kde je dieťa onkologický pacient. Začína sa dňom, kedy je dieťaťu stanovená onkologická diagnóza a pokračuje počas celej liečby. Ako jediní na Slovensku máme akreditáciu na poskytovanie špecializovaného sociálneho poradenstva pre rodiny s detským onkologickým pacientom v liečbe. Financovanie tejto služby prebieha z dotácie Košického samosprávneho kraja, poukázania 2% z daní a darov od právnických osôb.

Špecializované sociálne poradenstvo je zistenie:
a) príčin vzniku – onkologické ochorenie dieťaťa je príčinou vzniku mnohých sociálnych problémov,
b) charakteru – charakter sociálnych problémov tvorí: izolácia rodiny, ekonomické problémy, zanedbávanie súrodencov a zmena rôl v rodine,
c) rozsahu – v závislosti od obdobia liečby(začiatok liečby, terminálne štádium liečby) sociálne problémy majú rôzny rozsah.

V praxi ide o zisťovanie problémov danej osoby (dieťa v liečbe, po liečbe, v terminálnom štádiu liečby), rodiny (rodičia, súrodenci alebo blízki príbuzní detí) alebo komunity (spolužiaci v triede, širšia rodina, kolegovia v práci) a poskytnutie konkrétnej odbornej pomoci. Ku každému klientovi, dieťaťu aj dospelému pristupujeme individuálne.

Špecializovaní sociálni poradcovia sa stretávajú s rôznorodými problémami, niektoré z nich vznikli v rodine pred diagnostikovaním onkologického ochorenia u dieťaťa a liečbou sa prehlbujú a iné vznikli po diagnostikovaní ochorenia a rodina sa musí naučiť ich riešiť a vysporiadať sa s nimi.  Mohli by sme ich rozdeliť do niekoľkých okruhov: nízky príjem rodiny  a zlá ekonomická situácia, práceneschopnosť jedného z rodičov, ktorý sa riadne a osobne stará o choré dieťaťa, izolácia jednotlivých členov rodiny, strata sociálnych kontaktov, hľadanie možnosti zvýšenia príjmu rodiny v období starostlivosti o liečené dieťaťa (príspevky, prídavky, rôzne formy finančnej podpory z neziskového sektora), negatívne psychické prežívanie onkologického ochorenia (z pohľadu dieťaťa a rodinných príslušníkov), obavy z budúcnosti v súvislosti s priebehom liečby a času po liečbe, negatívne prejavy hospitalizmu, šok a odmietanie na začiatku liečby, pri stanovaní a oznámení diagnózy.

Význam a prínos špecializovaného sociálneho poradenstva vidíme najmä v tom, že našim klientom je poskytnutá možnosť sprevádzania, podpory a opory v procese zvládania negatívnych sociálnych, emocionálnych a materiálnych dôsledkov liečby. Praktickými výsledkami našej práce sú nielen pozitívne spätné väzby od našich klientov, ale predovšetkým konkrétne riešenia, ktoré sme spoločne dosiahli.

Odporúčané články

Deň otcov čoraz viac mužov oslávi doma s deťmi Praktická pomoc deťom s onkologickými chorobami a ich rodinám – III.

Z kategórie Slovensko

Zavrieť