101620_novy projekt 3 676x444.jpg
15. mája 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Objavovaním jedinečnosti sa navzájom lepšie spoznávajú. Tesco oslavuje Mesiac diverzity

15.5.2023 – Fungovanie mozgu, pracovný stres, inakosť či psychické bezpečie sú kľúčovými témami Mesiaca diverzity v Tescu. Hlavnou myšlienkou štvrtého ročníka bude objavovanie jedinečnosti v každom z nás, viditeľnej aj tej, ktorú bežným pohľadom nezistíte. Priblížia ju nielen odborníci, ale aj Tesco ľudia cez osobné skúsenosti či známe tváre ako výherca SuperStar Adam Pavlovčin či rómska spisovateľka Janette Motlová. Zaujímavým trojtýždňovým programom pre kolegov a kolegyne sa Tesco symbolicky pridáva k oslavám Európskeho mesiaca rozmanitosti.

Pre Tesco je dôležité, aby kolegovia a kolegyne zastupovali rozmanitých zákazníkov, zákazníčky a komunity, v ktorých reťazec pôsobí, a zároveň vytvárali prostredie, kde sa každý cíti vítaný.

„Každý z nás je jedinečný a prichádzame na svet bez predsudkov s vierou, že medzi nami nie sú žiadne rozdiely. Veľakrát však začíname každý na rozdielnej štartovacej dráhe. Formuje nás neskutočné množstvo vecí – pozitívnych aj negatívnych. V Tescu chceme, aby všetci naši kolegovia a kolegyne cítili, že si ich ceníme a rešpektujeme tieto rozdiely medzi nami. Tentoraz sa zameriame na jedinečnosť každého z nás, pretože ako rozmanitý kolektív sa cítime silnejší. Objavovanie jedinečnosti nám pomáha vcítiť sa a pochopiť rôzne svety ľudí, s ktorými sa deň čo deň stretávame. A zároveň sa cez príbehy iných ľudí vzájomne inšpirujeme a ukazujeme si, že keď čelíme problémom, nie sme na to sami. Naším cieľom je vytvoriť bezpečnú kultúru, kde sa problémy riešia otvorene a kolegovia dostávajú podporu,“ hovorí Miroslava Rychtárechová, personálna riaditeľka Tesca na Slovensku.

Mesiac diverzity v Tescu sa uskutoční formou rozmanitých webinárov a podujatí, ktoré pokrývajú témy týkajúce sa úspešných žien, kolegov so zdravotným znevýhodnením a mladej generácie. O svoje príbehy a skúsenosti s menopauzou, so životom s tínedžerom či s otcovskou rodičovskou dovolenkou na plný úväzok sa podelia aj samotní kolegovia a kolegyne pracujúce v Tescu.

Tento rok budú prioritou vzájomné porozumenie, empatia a vcítenie sa do situácie toho druhého. Rovnako aj téma psychického zdravia, ktorá sa po náročnom pandemickom období stala ešte zásadnejšou.

Kolegovia v Tescu môžu už niekoľko rokov bezplatne využiť psychologické poradenstvo v rámci Dobrej linky pomoci. Len za posledný rok ju využili na vyše 900 konzultácií. Počas Mesiaca diverzity si v rámci tejto témy kolegovia a kolegyne budú môcť vypočuť webinár na tému psychického bezpečia so psychológom a psychoterapeutom Michalom Bačom. Psychologička Viera Hincová bude zase hovoriť o diverzite ľudskej mysle.

„Rôznorodosť tímov a inklúziu pokladám za nevyhnutné pre skutočné učenie sa a rast jednotlivcov aj tímov. Psychické bezpečie je základom pre rôznorodosť, pretože vytvára priestor pre každého, kto chce prispieť. Zároveň je aj tou najlepšou prevenciou pred vznikom problémov v oblasti duševného zdravia a tiež najlepším prostredím na zotavenie sa, ak už raz niekto takéto problémy zažil,“ vysvetľuje psychológ Michal Bača z Bratislavy.

S psychickým zdravím súvisí aj inakosť a akceptovanie vlastnej odlišnosti rovnako ako prijatie odlišnosti iných. Víťaz nedávnej SuperStar Adam Pavlovčin sa podelí o svoj príbeh inakosti a dôležitosti sebaprijatia.

Spisovateľka Janette Motlová prezradí, ako dosiahla svoj úspech napriek predsudkom voči svojmu pôvodu. Kolegovia a kolegyne si taktiež budú môcť otestovať svoj optimizmus či pracovný stres v stánku duševného zdravia. Podujatia budú prebiehať počas troch májových týždňov online alebo prezenčne. Väčšina z nich sa nahráva tak, aby boli dostupné pre všetkých kolegov pracujúcich v Tescu.

Mesiac diverzity je súčasťou aktivít na podporu vytvárania inkluzívneho pracovného prostredia v Tescu. Tesco na Slovensku dlhodobo pracuje na tom, aby vytváralo lepšie miesto na prácu všetkých kolegov a kolegýň bez rozdielu. Toto úsilie ocenila verejnosť spolu s odborníkmi a reťazec sa tri roky po sebe umiestnil medzi Najzamestnávateľmi v kategórii Obchod a služby. Za dlhoročný prístup pri vytváraní inkluzívneho pracovného prostredia pre ľudí so sociálnym znevýhodnením získala spoločnosť cenu Roma Spirit za rok 2022 v kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ. V prestížnom ocenení Via Bona Slovakia reťazec získal v minulosti ocenenie v kategóriách Zodpovedná veľká firma a Výnimočný zamestnávateľ a udelená mu bola aj Cena verejnosti. S cieľom informovať o plnení cieľov a záväzkov v oblasti diverzity Tesco na Slovensku od roku 2021 pravidelne uverejňuje Správu v oblasti diverzity a inklúzie.

Informačný servis

Ako GLAMI využíva možnosti AI podobnej ChatGPT na optimalizovanie procesov v módnej e-commerce V Dolnom Rakúsku si počas vinárskej jesene vo víne vychutnáte kombináciu tradície a inovácií

Z kategórie Slovensko