88659_moja walka michal borczuch fot krzysztof bielinski 3 676x451.jpg
12. septembra 2018 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Obetoval vzťahy a stvoril senzáciu. Môj boj otvorí Divadelnú Nitru

NITRA 12. septembra 2018 – Jeden z najvýznamnejších poľských divadelných súborov TR Warszawa a jeho veľkolepá inscenácia Môj boj otvorí už o dva týždne – v piatok 28. septembra – Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018. Inscenáciu pripravil vyhľadávaný poľský režisér Michał Borczuch. Keď jeho Apokalypsa otvárala nitriansky festival pred tromi rokmi, zaznamenala medzi divákmi aj kritikmi mimoriadny úspech.

Môj boj je adaptáciou bestsellerovej autobiografickej série nórskeho spisovateľa Karla Ove Knausgårda Min Kamp. Šesť zväzkov a takmer 3 600 knižných strán pretavil Borczuch so súborom TR Warszawa do inscenácie, ktorá v Poľsku patrí k najoceňovanejším aj najdiskutovanejším dielam sezóny.

TRAILER: MÔJ BOJ

„So súborom hercov, zvyknutých stvárňovať na javisku nedramatické situácie spôsobom, ktorý je pre diváka strhujúci, vytvoril režisér a jeho tím fascinujúce javiskové dielo, svojou inovatívnosťou konkurujúce novátorstvu Knausgårdovho románu,“ hovorí o inscenácii jeden z kurátorov programu Divadelnej Nitry Ján Šimko. „Borczuch na javisko neprináša klasickú dramatizáciu, ale z prvkov a formálnych inovácií románu vytvára inscenáciu, v ktorej divadelnými prostriedkami kladie otázky, aké román už položiť nemohol,“ pokračuje.

Karl Ove Knausgård na mnohých stranách svojej rozsiahlej literárnej fresky doslova vyčerpávajúco popisuje aj tie najbanálnejšie úkony ako upratovanie, nakupovanie, kŕmenie detí či bežný telefonický rozhovor. Takýto pokus uchopiť život, ktorý človeku uniká, sa stal takmer okamžite literárnou senzáciou. Dokonalá autenticita aj najintímnejších detailov však zároveň nevyhnutne viedla k tomu, že Knausgård obetoval vlastné medziľudské vzťahy, vrátane tých rodinných.

„Ostatní k nám môžu mať veľmi blízko, môžu byť súčasťou rodiny, ale keď sú konfrontovaní s naším egom, redukujú sa na postavy v románe,“ hovorí režisér inscenácie Michał Borczuch, ktorý pri adaptácii a inscenovaní diela stavil logicky na prácu s každodennými situáciami a zároveň na experiment s divadelnou formou. „Knausgård na nás apeluje, aby sme z našich životov vyprodukovali literatúru. Ale tu je paradox: keď náš život nadobúda význam, akýkoľvek iný život – aj keď sa uchová v úplných detailoch – sa stáva anonymným,“ pokračuje.

Vychádzajúc z literárneho textu takto ostro zameraného na skúmanie seba samého inscenácia Môj boj napokon vypovedá o tendencii sebaprezentácie a s ňou úzko súvisiacej straty súkromia, aká sprevádza život jednotlivcov na sociálnych sieťach. Zaradenie diela do programu Divadelnej Nitry jednoznačne ukazuje, ako obsahovo najvyhranenejší festival scénického umenia na Slovensku vo svojom programe skúma, zaznamenáva aj anticipuje stav spoločnosti.

V rámci hry s predponou a slabikou RE – tohtoročnou témou Divadelnej Nitry – priradil festival Borczuchovej inscenácii pojem REminiscencia.

„Javisková verzia diela Môj boj je o našej túžbe po normálnosti, skutočnom živote, ktoré hľadáme vo viac či menej maskovaných fikciách,“ napísal v recenzii inscenácie popredný poľský kritik Witold Mrozek pre Gazetu Wyborczu.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018 sa začne 28. septembra a potrvá do 3. októbra. Vstupenky na všetky predstavenia, ktoré ponúkne, sú už v predaji online aj v pokladnici festivalu vo foyer budovy Divadla Andreja Bagara v Nitre.

DIVADELNÁ NITRA 2018: SPOT

Prezentáciu TR Warszawa a otvárací večer na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra podporili:

Inštitút Adama Mickiewicza je národnou kultúrnou inštitúciou, ktorej poslaním je budovať a sprostredkúvať kultúrny rozmer značky Poľska prostredníctvom aktívnej účasti na medzinárodnej kultúrnej výmene. Všetky projekty inštitútu sú nositeľom jeho vlajkovej značky culture.pl

Portál inštitútu Culture.pl ponúka denný informačný servis o významných udalostiach venovaných poľskej kultúre vo svete: okrem informácií o podujatiach organizovaných v Poľsku a v zahraničí prináša množstvo profilov umelcov, správ, štúdií, článkov a informácií o kultúrnych inštitúciách. Stránka je dostupná v troch jazykoch: poľskom, anglickom a ruskom.

Prezentáciu divadiel strednej Európy ako súčasť projektu „CENTRAL EUROPE CREATIVE RE-SOURCES počas Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018“ podporila Stredoeurópska nadácia (CEF).

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

Záštitu nad Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra prevzal
Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska,
Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica
A primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Hlavný organizátor:
Asociácia Divadelná Nitra

Hlavní spoluorganizátori:
Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Divadelný ústav Bratislava

Spoluorganizátori:
Amnesty International, EDUMA, Institut dokumentárního filmu, Praha, Kinoklub Tatra Nitra,
Krajská knižnica Karola Kmeťka, Krajské osvetové stredisko, Living Memory, Mareena,
Materské centrum Klokanček, Motolino, Nitrianska galéria, OZ Pokoj a dobro, Ponitrianske múzeum,
Post Bellum SK, Súkromné konzervatórium v Nitre, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
–  Krajské stredisko Nitra, ZŠ kniežaťa Pribinu Nitra, ZŠI pre slabozrakých a nevidiacich Bratislava,
ZUŠ J. Rosinského v Nitre

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018 – RE z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu.

Edward Snowden. Prečo obetoval slobodný život? Do Mestského divadla P. O. Hviezdoslava mieri nesmrteľná tragikomédia o veľkých túžbach a nenaplnených snoch – Ujo Váňa

Z kategórie Kultúra