16. júla 2013 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Nové dáta o prežívaní pri kolorektálnom karcinóme

BRATISLAVA 16. júla – Na najväčšom svetovom onkologickom kongrese ASCO (American Society of Clinical Oncology), ktorý sa konal v máji 2013 v Chicagu, boli prezentované závery klinickej štúdie FIRE 3. Je to priama porovnávacia štúdia medzi dvomi biologickými liekmi určenými na liečbu metastatického karcinómu hrubého čreva. Hlavným investigátorom štúdie je profesor Heinemann a participovalo na nej 150 nezávislých pracovísk z Nemecka a Rakúska. Klinická štúdia porovnávala účinnosť a bezpečnosť 2 monoklonových protilátok: cetuximab (Merck KgaA) vs. bevacizumab (Roche) v kombinácii so štandardnou chemoterapiou v prvej línii liečby metastatického karcinómu hrubého čreva.

Prezentované boli výsledky analýzy 592 pacientov s nezmutovaným, tzv. wild type KRAS génom. Primárnym cieľ om štúdie bola miera objektívnych odpovedí na liečbu. V ramene s cetuximabom odpovedalo na liečbu 62% pacientov v porovnaní s 58% v ramene s bevacizumabom (rozdiel nebol štatisticky významný). Pacienti, ktorí dostali v prvej línii liečby cetuximab, prežívali o 3,7 mesiaca dlhšie /28,7 mesiaca/ v porovnaní s pacientmi liečenými bevacizumabom /25 mesiacov/, čo predstavuje o 23 % nižšie riziko úmrtia pre pacientov liečených cetuximabom. Ďalšia analýza výsledkov štúdie v súčasnosti prebieha a bude publikovaná na nadchádzajúcich odborných podujatiach.

bx

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov Nadácia Henkel Slovensko venuje v šiestom ročníku výzvy na podporu seniorov 65 000 eur

Z kategórie Zdravie