91262_krv1 676x507.jpeg
7. augusta 2019 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Nemocnice majú málo krvi, na výzvu reagovalo v Ružomberku 54 darcov

7.8.2019 – 6. augusta 2019 zorganizovalo Občianske združenie Ružomberčan v spolupráci s Klinikou hematológie a transfuziológie Letnú kvapku krvi.

Išlo o prvý ročník akcie, ktorá nemocnici počas letných prázdnin veľmi pomohla. „V lete je na celom území Slovenska nedostatok krvi. Ľudia, a teda aj pravidelní darcovia, sú na dovolenkách a študenti, ktorí tvoria značnú časť darcov,  prázdninujú,“ hovorí MUDr. Juraj Mitura, Prednosta Kliniky hematológie a transfuziológie ÚVN SPN Ružomberok.

Do pilotného projektu sa zapojilo neuveriteľných 54 darcov z Ružomberka a širokého okolia. Môžeme hovoriť o nadštandardnej účasti. V bežné odberové dni, ktorými sú utorky a štvrtky, príde darovať krv v priemere 20 darcov. OZ Ružomberčan sa dnes preto rozhodlo odmeniť každého, ktorý si našiel čas a prišiel darovať krv. Každý darca od  OZ  získal darčekovú taštičku a zároveň poukážku na obed.

Narazili sme tu aj na takých, ktorí zareagovali na výzvu a krv darovali prvýkrát. „Videl som výzvu na sociálnej sieti a vzhľadom na to, že mám najvzácnejšiu krvnú skupinu, už som sa dlhšie odhodlával. A určite to nebolo naposledy,“ hovorí Stanislav Dutka, ktorý mal dnes pri darovaní premiéru.

„Veľmi si vážime, že firma Mondi SCP umožňuje svojim zamestnancom darovať krv a to pravidelne, čím našej nemocnici veľmi pomáha. Sme radi, že môžeme aj s pánom Milanom Fiľom komunikovať a spolupracovať pri mnohých príležitostiach,“ uviedol prednosta Kliniky hematológie a transfuziológie, MUDr. Juraj Mitura.

OZ Ružomberčan:

Občianske združenie Ružomberčan, ktoré založili bývalí zamestnanci SCP a priatelia Ružomberka v júni 2017, má v súčasnosti takmer 8 tisíc členov a patrí k najsilnejším občianskym platformám na prinášanie riešení pre zlepšenie života v regióne Dolného Liptova. OZ ponúka riešenia pre zlepšenie života rodín, seniorov a detí. Presadzuje vytvorenie podmienok a prijatie takých opatrení, ktoré zabezpečia dlhodobý rozvoj podnikania a priemyslu v Ružomberku, prispieva k nárastu turizmu v regióne formou zatraktívnenia turistických chodníkov a kultúrno-historických objektov. V neposlednom rade pomáha Ružomberku pri riešení neúnosnej dopravnej situácie v meste a to apelom na dobudovanie úseku diaľničnej komunikácie D1: Hubová – Ivachnová a následne vybudovaním južného obchvatu Ružomberka: rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica – Ružomberok.

Inzercia

Z kategórie Slovensko