103190_obrazok 2 676x507.jpg
6. decembra 2023 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Nápad pre 3 generácie zverejnil víťazné projekty tohto roka

6.12.2023 – 8. ročník grantového programu Poštovej banky – Nápad pre 3 generácie – pozná víťazov. Tento rok zabojovalo o finančný príspevok na realizáciu svojho projektu 344 žiadateľov. Z nich až 22 výnimočných projektov, ktoré prepájajú generácie a zároveň prinášajú zaujímavé nápady na vylepšenie komunitného života, si spolu rozdelia 39-tisíc eur. Bonusových 1 000 eur je naviac pripravených pre TOP projekt. Ten vyberie široká verejnosť prostredníctvom hlasovania, ktoré potrvá do 15. decembra 2023.

Do grantového programu sa zapojilo vyše 300 projektov

„Obrovský záujem zo strany neziskoviek či verejnoprospešných organizácií, škôl alebo samospráv o rozvoj regiónu a komunitného života nás nesmierne teší. Každoročne sa do programu zapájajú stovky projektov, ktorých cieľom je prispieť k zlepšeniu komunitného života a prepojiť mladú, strednú a staršiu generáciu. Tento rok zažiadalo o finančnú podporu 344 projektov, čo opäť svedčí o tom, že Slováci majú chuť tvoriť hodnoty,“ hovorí Hana Tarabová, správkyňa nadácie, ktorá grant Poštovej banky vyhlasuje každoročne. Aj tento rok si tie najlepšie projekty rozdelila dokopy 40-tisíc eur vyčlenených zo zdrojov.

Komunity na celom Slovensku sa snažia zlepšovať kvalitu života, životného prostredia, udržiavať tradície a zvyky a rozvíjať medzigeneračnú spoluprácu. Lokálne projekty majú pozitívny vplyv aj na zlepšovanie vzťahov a prinášajú neraz veľkú pridanú hodnotu pre danú samosprávu či región. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa nadácia zameriava práve na podporu aktivít v regiónoch a prostredníctvom finančnej podpory pomáha realizácii dobrých nápadov, dodáva Hana Tarabová.

Poznáme 22 víťazných projektov

Spomedzi viac ako tristovky prihlásených projektov vybrala komisia najlepších 22, ktoré získajú grant až do výšky 2 500 eur na realizáciu svojich nápadov. Podporené projekty sa venujú najrôznejším témam – od revitalizácie a kultivácie verejných priestranstiev, cez športové a vzdelávacie aktivity spájajúce všetky generácie, podporu tradičných remesiel a folklóru, starostlivosť o zdravie, ochranu prírody a udržateľnosť, až po inklúziu zdravých a zdravotne znevýhodnených ľudí.

Vďaka grantovej podpore sa napríklad v Považskej Bystrici budú môcť spojiť prostredníctvom spoločných voľnočasových aktivít dva svety – svet detí z detského domova a svet ľudí zo zariadenia pre seniorov. V Sedliciach vznikne Ježkovo jazierko, ktoré prispeje k biodiverzite a ktoré spoločne vytvoria dobrovoľníci všetkých troch generácií. V Banskej Bystrici použijú peniaze na projekt „Zábava na tretiu“, ktorého cieľom je podporiť stretávanie sa mladých ľudí s osamelými seniormi a zdravotne znevýhodnenými a projekt pomôže aj nadobúdaniu skúseností z oblasti humanitnej pomoci. Vo Veľkých Uherciach si vďaka grantu vytvoria krajší svet, v ktorom budú starší čítať mladším, deti budú spoznávať tradície a folklór regiónu a pri ďalších sezónnych sa rodinných aktivitách budú všetky generácie navzájom utužovať svoje vzťahy. V Bátovciach zorganizujú Olympiádu troch generácií, v Bratislave prehĺbia výučbu zdravovedy, v Dolnom Kubíne budú seniori pomáhať deťom spoznávať les a vo Vranove nad Topľou sa zasa všetky generácie budú spolu vzdelávať v tom, ako žiť bez odpadu, recyklovať a chrániť planétu. Projekty, ktoré tento rok získali podporu vďaka grantovému programu Nápad pre 3 generácie, zvýšia kvalitu života v komunitách po celom Slovensku.

Hlasovanie o TOP projekt beží už od 7. decembra 2023

Každý z finalistov tohtoročného grantu môže navyše zabojovať aj o extra sumu vo výške 1 000 eur, ktorú môžu využiť na ešte lepšiu realizáciu projektu. O víťazovi rozhodne široká verejnosť, ktorá sa môže zapojiť do hlasovania trvajúceho od 7. decembra do 15. decembra 2023. Podrobné informácie o všetkých podporených projektoch, ako aj možnosť zahlasovať za projekt, ktorý vás najviac oslovil, nájdete na stránke www.pre3generacie.sk.

Informačný servis

Dizajn štúdio ÚĽUV : Kresba v priestore. Výstava predstavuje diela tvorcov, ktorých spája hľadanie výtvarných polôh drôtu Pomôžte zlepšiť život na Slovensku, Tesco podporí až 231 lokálnych projektov sumou 170-tisíc eur

Z kategórie Slovensko