4. júna 2013 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Music City ponúkne to najlepšie zo slovenského jazzu

BRATISLAVA 4. júna – Pod hlavičkou Music City prináša Telekom do slovenských miest sériu koncertov kapiel najrôznejších žánrov. Vo štvrtok 13. júna 2013 v Mestskom divadle v Žiline ponúkne výber toho najlepšieho zo slovenského jazzu. Vstup na všetky koncerty je bezplatný. Od 19.00 h sa na Music City v Žiline predstavia kapely TUTU s. Marcelom Buntajom, RetroAct Experience s Martinom Valihorom, Oskarom Rózsom a Eugenom Vizvárym, Andrej Šeban Band, Darkness Positive QuinteT a Big Band žilinského konzervatória

O interpretoch

Andrej Šeban Band založil v 90. rokoch slovenský gitarista, skladateľ, producent a spevák Andrej Šeban ako inštrumentálnu kapelu. Pôvodnú zostavu kapely tvorili okrem Andreja Oskar Rózsa a Marcel Buntaj. Obaja do Žiliny prídu s inými projektmi. Andrej sa po sólovej dráhe nedávno ku svojej kapele vrátil a oživil ju novým obsadením.

Ďalší inštrumentálny virtuóz sa predstaví v česko-slovenskej formácii TUTU. Známy bubeník a klavirista Marcel Buntaj s kapelou spolupracuje už 16 rokov. TUTU je jazz fusion projekt českého skladateľa a klaviristu Borisa Urbánka a v meniacej sa zostave existuje už od roku 1987. Názov rovnako ako tvorba kapely boli ovplyvnené jazzovou legendou Milesom Davisom.

Zostavu jazzových velikánov v Žiline uzavrie RetroAct Experience Martina Valihoru, Oskara Rózsu a Eugena Vizváryho. Základom projektu je groove klávesov, basovej gitary a bicích v zmesi acid jazzu, funku a soulu so zvukom inšpirovaným 70. a 80. rokmi.

Jedného z najlepších slovenských bubeníkov Martina Valihoru netreba predstavovať – hral v množstve slovenských popových, rockových a jazzových kapiel, medzi inými to boli Prúdy, Fermáta, Collegium Musicum a ďalšie. Je zároveň dramaturgom projektu Music City. Oskar Rózsa je popredným slovenským basgitaristom, producentom, dirigentom a skladateľom. Ako hudobník a producent sa podieľal na približne 50 albumoch rôznych umelcov. V roku 1999 nahral jedinečný album Hrana – poctu Marekovi Brezovskému. Bol zakladateľom skupín Free Faces a Barflies. Eugen Vizváry je klavirista a basgitarista a podobne ako ďalší členovia tria je vo svojom obore veľmi vyhľadávaným muzikantom.

Darkness Positive QuinteT je mladá jazzová formácia založená piatimi hudobníkmi z Martina a Žiliny. Na Music City sa predstaví aj Big Band žilinského konzervatória pod vedením saxofonistu Mareka Pastiríka.

O Music City 2013

Základným motívom Music City sú tento rok netradičné hudobné spojenia, garantom ktorých je dramaturg projektu Martin Valihora: „Našim cieľom nie je prepierať pojmy ako komercia či alternatíva, ale skôr objavovať, spájať a dávať priestor, pričom hlavným menovateľom všetkých podujatí je kvalita a hudobný odkaz. Sme presvedčení, že vytváranie neobvyklých hudobných spojení môže roztočiť špirálu vývoja slovenskej hudobnej scény a posunúť ju o niečo ďalej. Čo je ale najlepšie, fanúšikovia môžu byť pri tom a unikátnu atmosféru zažiť spolu s nami,“ povedal o projekte Valihora.

„Music City má viac ako 5-ročnú tradíciu a jeho pokračovaním chceme potvrdiť orientáciu našej značky na hudbu. V tomto roku sme sa rozhodli zmeniť koncept projektu tak, aby bol ešte pútavejší, po hudobnej stránke kvalitnejší a odrážal aktuálne trendy. Práve s ohľadom na zvýšenie kvality ho prinášame na klubovú scénu, teda náročnejšej a užšej cieľovej skupine, “ povedala o projekte Drahomíra Juríková, šéfka marketingovej komunikácie Telekomu.

Termíny a mestá Music City 2013:
11.5. (sobota) – Spišská Nová Ves
13.6. (štvrtok) – Žilina
27.9. (piatok) – Košice
3.10. (štvrtok) – Banská Bystrica

Partnerom projektu je spoločnosť Sony Mobile Communications. Mediálnymi partnermi projektu sú Rádio_FM a Hudba.sk. Viac informácií o projekte na www.t-musiccity.sk.

Preßburger Klezmer BIG Band – nokh a mol! City Sound Festival už budúci týždeň, ponúka pestrý a kvalitný program

Z kategórie Kultúra