96685_sustainabilitythriving peoplesupply chaincocoa harvesting 676x450.jpg
1. októbra 2021 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Mars bojuje proti odlesňovaniu pralesov pri pestovaní kakaa. Na Medzinárodnom dni kakaa oznamuje spoločnosť progres, ktorý v rámci svojho dodávateľského reťazca urobila

1.10.2021 – Spoločnosť Mars, jeden z celosvetovo najväčších výrobcov cukroviniek, krmív pre domáce zvieratá a potravín, cíti svoj záväzok nielen voči spotrebiteľom, ale aj k zmierneniu vplyvu na celú spoločnosť i planétu. Počas Medzinárodného dňa kakaa, ktorý pripadá na piatok 1. október, spoločnosť Mars predstavila zmenu, ktorú v tomto smere urobila. Do roku 2025 plánuje Mars odoberať všetko kakao iba od dodávateľov, ktorí neprispievajú k odlesňovaniu planéty. Mars tiež od roku 2019 usilovne pracuje na tom, aby kakao, ktoré sa používa pri výrobe ich známej čokolády, pochádzalo od overeného dodávateľa.

Mars si uvedomuje, že lesy poskytujú dôležité zázemie pre ohrozené druhy rastlín i živočíchov, regulujú množstvo vody v krajine a poskytujú živobytie ľuďom po celom svete, vrátane pestovateľov kakaa. Pre zamedzenie odlesňovania pri pestovaní kakaa je nutné, aby sa do ochranných akcií zapojili všetky články dodávateľského reťazca. Pobrežie Slonoviny a Ghana, kde sa pestuje viac ako 65% svetovej produkcie kakaa, značne pociťujú dôsledky odlesňovania a klimatických zmien. Spoločnosť Mars je hrdá na to, že zahrnula ďalších 265 746 hektárov lesov do ochrany pred odlesňovaním. V roku 2020 bolo tiež vysadených 913 513 stromov (od roku 2018 to je už 1,4 milióna stromov), z čoho farmárske kakaové komunity čerpajú výhody – farmárom sa stabilizovali výnosy a majú tiež alternatívne zdroje príjmov.

V súlade so záväzkom spoločnosti Mars – vytvoriť modernejší, inkluzívnejší a udržateľnejší dodávateľský reťazec kakaa pre budúce generácie, podáva spoločnosť od roku 2019 správy o tom, u akého množstva odoberaného kakaa je dohľadateľný pôvod krajiny, poľnohospodárska skupina či dokonca konkrétna farma. Výsledkom je to, že pri viac ako tretine z celkového odoberaného množstva kakaa, je jasné, z akej farmy táto surovina pochádza. Spoločnosť Mars má tiež možnosť, vďaka nadviazanému partnerstvu, vzdelávať farmárov, ako vhodne chrániť les. Viac ako 115-tisíc farmárov prešlo školením na ochranu lesa – oproti roku 2019 ide o nárast o 154%. Tieto opatrenia pomôžu farmárom vypestovať viac kakaa na už existujúcej poľnohospodárskej pôde bez narušenia lesov, čo vedie tiež k tomu, že spoločnosť Mars vie, odkiaľ odoberané kakao pochádza.

„V Mars veríme, že zmeny v komunitách, v ktorých pôsobíme, môžu zmeniť taktiež životy farmárov aj ich rodín. To nám napokon potvrdzujú aj samotní farmári v Ghane a na Pobreží Slonoviny, ktorým naša iniciatíva Kakao a lesy prináša množstvo benefitov. Na túto iniciatívu sme veľmi pyšní,“ oznámila Zuzana Lošáková, riaditeľka pre korporátne záležitosti v Mars CE.

Viac informácií a ďalšie príbehy z našej iniciatívy Kakao a lesy, nájdete tu.

Informačný servis

Svetové turné „Thirty Seconds to Mars“ je oslavou fanúšikov po celom svete. Už čoskoro vystúpia aj na Slovensku! Medzinárodný deň žien: Ako môžu zamestnávatelia podporiť ženy, aby v práci naplno využili svoj potenciál?

Z kategórie Slovensko