Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
90217_mattoni_mgd_logo20191 676x513.jpg
21. marca 2019 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Majstrom Slovenska v miešaní nealkoholických koktailov sa stal Richard Lepieš a v júni zabojuje o svetový titul

BRATISLAVA 21. marca 2019 – V júni tohto roka sa uskutočnia už 9. Majstrovstvá sveta v miešaní nealkoholických koktailov, ktoré budú súčasťou 22. ročníka podujatia MATTONI GRAND DRINK. Slovensko už pozná svojho zástupcu. Je ním Richard Lepieš, víťaz slovenského kvalifikačného kola, ktoré sa uskutočnilo 20. marca v Košiciach. Richard Lepieš z Grand Hotela Kempinski High Tatras zo Štrbského plesa pripravil nealkoholický koktail Achillova päta. Usporiadateľom slovenskej časti tejto súťaže je Slovenská barmanská asociácia v spolupráci so spoločnosťou Karlovarské minerální vody, a. s.

Na medzinárodnej súťaži MATTONI GRAND DRINK sa každoročne stretáva svetová barmanská špička a už deviatykrát budú jej súčasťou aj oficiálne Majstrovstvá sveta v miešaní nealkoholických koktailov. Barmani zo Slovenska k medzinárodnej špičke bezpochyby patria a v mnohých ročníkoch tohto podujatia sa umiestnili na popredných priečkach. Minulý rok vo veľkom finále zvíťazil Slovák Tomáš Gyén a tento rok sa možno o podobný úspech pokúsi Richard Lepieš, víťaz slovenského kvalifikačného kola, a teda majster Slovenska v príprave nealkoholických koktailov.

Nealkoholické koktaily obsahujúce kvalitné minerálne vody sa v posledných rokoch tešia stále väčšej popularite nielen u nás, ale i vo svete. Za zrodom stále nových receptúr a chutí sú ukryté stovky pokusov, čo s čím miešať a v akom pomere. V slovenskom kole súťaže MATTONI GRAND DRINK museli barmani predviesť svoju šikovnosť a zároveň splniť súťažné podmienky: koktail musí byť inovatívny, vytvorený s obmedzeným množstvom kalórií (pod 65kcal/100 ml) a jeho príprava by mala byť jednoduchá. Povinnou zložkou je svetoznáma karlovarská minerálna voda Mattoni Grand, ktorá je ideálna na prípravu týchto osviežujúcich koktailov a ktorá sa vďaka svojim vlastnostiam a unikátnej chuti stala oficiálnou vodou Medzinárodnej barmanskej asociácie IBA. Víťaz slovenského kola Richard Lepieš porotu presvedčil originálnou kombináciou zázvoru, malín a grepu, jedinečne namiešanou s perlivou minerálnou vodou Mattoni, a získal tak nomináciu na svetové finále, ktoré sa bude konať 8. júna 2019 na Staromestskom námestí v Prahe. Tam so svojím barmanským umením v silnej medzinárodnej konkurencii zabojuje o hlavnú výhru 10 000 dolárov a titul majstra sveta v miešaní nealkoholických koktailov.

Prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta pochválil slovenských účastníkov súťaže a vyzdvihol ich inovatívnosť a originalitu pri príprave nealkoholických koktailov: „Nie je jednoduché objaviť novú kombináciu chutí a pritom dodržať aj prísne súťažné podmienky. Som rád, že sa aj tento rok súťažiaci popasovali s touto výzvou a pripravili pozoruhodné koktaily.  Verím, že Richard sa v silnej medzinárodnej konkurencii nestratí, a s napätím budeme očakávať svetové finále, kde mu budeme držať palce a podporovať ho.“

O SÚŤAŽI MATTONI GRAND DRINK

Mattoni Grand Drink je celosvetovo uznávaná barmanská sútaž s dlhou tradíciou. Od roku 1997 ju každoročne organizuje Česká barmanská asociácia a záštitu nad ňou prevzala Medzinárodná barmanská asociácia IBA. Tohtoročný 22. ročník sú zároveň 9. oficiálne Majstrovstvá sveta v miešaní nealkoholických koktailov, konané pod záštitou IBA. Svojou doterajšou históriou si táto súťaž na medzinárodnej scéne vydobyla vysoké renomé. Základom všetkých súťažných koktailov je vždy minerálna voda Mattoni. Súťaž Mattoni Grand Drink je tiež známa tým, že určuje trendy v odbore. Tie najlepšie kreácie sa potom ľahko dostávajú na nápojové lístky barov na celom svete – Mattoni Grand Drink už totiž vo svojej histórii prešiel niekoľkými európskymi  metropolami. Siedmy rok je v Prahe súťaž v sprevádzaná  veľkým hudobným festivalom Mattoni Koktejl Festival.

O hodnotení

Každého súťažiaceho barmana hodnotí štvorčlenná komisia v rovnakom štýle, ako by to boli hostia za barom. Dávajú dôraz na príbeh a filozofiu nápoja, techniku práce, chuť, vôňu a vzhľad koktailov. Koktail sa musí jednoducho pripraviť a spĺňať kritéria zdravého a moderného nízkoenergetického miešaného drinku s limitom maximálne 65 kcal/100 ml. Členmi poroty sú prezidenti jednotlivých členských štátov svetovej barmanskej asociácie IBA pod vedením riaditeľa súťaže a hlavného komisára Miroslava Černíka.

Odporúčané články

EUHL ocenila najlepších v sezóne 2018/19 ŠKODA Slovakia Motorsport: Martin Koči na Rally vo Valašskom Meziříčí ukázal, že patrí do špičky

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies