88663_5_magna_vec a martin bandzak v juznom sudane 676x383.jpg
12. septembra 2018 SprávySvet od PRservis.skSITA Diskusia()

MAGNA: Raper Vec prijal výzvu a odcestoval na humanitárnu misiu organizácie MAGNA do Južného Sudánu

BRATISLAVA 12. septembra2018 – Raper Vec, vlastným menom Branči Kováč, prijal výzvu humanitárnej organizácie MAGNA. Pridal sa k MAGNA zdravotnému tímu a pomáhal liečiť deti v Južnom Sudáne.

Humanitárna organizácia MAGNA oslovila slovenské osobnosti, aby radikálne zmenili svoj život a išli pomáhať liečiť deti do krízových oblastí sveta. Chcela tým poukázať na náročné podmienky a nebezpečnú, ale dôležitú prácu humanitárnych pracovníkov. Väčšina osobností to nedala, až na  Brančiho Kováča alias „Vec“, ktorý sa rozhodol, že to skúsi. Raper Vec strávil s MAGNA zdravotným tímom v Južnom Sudáne niekoľko dní a pomáhal liečiť deti a ich matky v utečeneckom tábore v okolí hlavného mesta Juba.

Už 5 rokov státisíce deti so svojimi rodinami v Južnom Sudáne čelia následkom brutálneho konfliktu a sú bez prístupu k zdravotnej starostlivosti. Najmladšiu krajinu na svete zasiahol na konci roka 2013 konflikt, ktorého následkom ostali státisíce detí a ich rodín odkázané výlučne na humanitárnu pomoc. MAGNA bola jednou z prvých organizácií, ktorá tu začala pôsobiť. Ani napriek zlej bezpečnostnej situácii z krajiny doteraz neodišla, ale ostala poskytovať zdravotnú pomoc a intenzívne ju poskytuje aj dnes. Každý rok MAGNA zdravotníci poskytnú deťom a ich matkám vyše 60 tisíc očkovaní. Očkovanie proti cholere, osýpkam, detskej obrne, ale aj tetanusová injekcia v čase tehotenstva im zachraňuje život. Zároveň v odľahlej oblasti Duk Pagaak MAGNA zabezpečuje prístup k zdravotnej starostlivosti pre vyše 40 tisíc ľudí a prevádzkuje jediné zdravotnícke zariadenie v oblasti.

„Sú to utečenci vo vlastnej krajine a mnohí z nich prežili celý svoj život v rôznych utečeneckých táboroch. Lebo nemali inú možnosť. Lebo utiecť z utečeneckého tábora je jednak nonsens a navyše pravdepodobnosť, že ťa tam vonku zabijú, sa blíži k istote. Neprirovnateľné k našim európskym životom. Nepredstaviteľné,“ opisuje svoje pocity raper Vec po niekoľkých dňoch strávených priamo v tábore medzi 60 tisícmi ľuďmi.

Vec to nakoniec v Južnom Sudáne nedal, ale príspevok MAGNE dal.

„Dávam veľký rešpekt ľuďom, ktorí tu z vlastnej vôle pomáhajú a odoprú si osobný komfort, aby spravili život tisícom ľudí v Južnom Sudáne znesiteľnejším. Ja to nedokážem. Toto ja nedávam a nedám. Je mi ľúto, ale nemám na to žalúdok. Bola to pre mňa – ak už nič iné – silná skúsenosť a vyjadrujem veľký obdiv ľuďom z Magny, ktorí to robia. Budem im pomáhať, ako len viem – ale odtiaľto, zo Slovenska.“ hovorí po svojej skúsenosti s prácou humanitárneho pracovníka raper Vec.

Pomôcť môže každý už od 3 € na www.magna.sk.

Magna. Liečime tu a teraz.

Zobraziť fotogalériu k článku:

Odporúčané články

MAGNA ročne vylieči viac ako 10 tisíc podvyživených detí Humanitárna organizácia MAGNA dala slovenským osobnostiam šancu zmeniť svoj život.

Z kategórie Správy

Zavrieť