95414_kytice 1  676x451.jpeg
21. apríla 2021 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Kvety, ktoré sú šetrné k planéte, kúpite aj v Kauflande

21.4.2021 – Medzi najpredávanejšie druhy rezaných kvetov na Slovensku patria ruže, chryzantémy a tulipány. Ročne ich kúpime niekoľko miliónov kusov. Je však dôležité, aby sa pri ich pestovaní myslelo na ochranu životného prostredia, pestovateľov a v neposlednom rade, na zdravie zákazníkov. Aj preto sa Kaufland zaviazal, že celý sortiment rastlín a kvetov bude od marca 2023 pochádzať výhradne z udržateľného a certifikovaného pestovania.

Deň Zeme je dobrou príležitosťou pripomenúť si, že správanie každého jedného človeka, ku ktorému patrí aj nakupovanie, má na planétu obrovský vplyv. Sviatok pôvodne vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Zároveň ľuďom pripomína, že prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné a treba s nimi narábať opatrne. „U nás rozhodujú činy. Preberáme zodpovednosť za ľudí a životné prostredie, a preto udržateľne tvoríme náš sortiment a podporujeme zodpovednú a ekologickú produkciu. Svojím záväzkom Kaufland aktívne prispieva k lepšej budúcnosti a k zmene správania pri pestovaní a predaji rastlín a kvetov,“ hovorí Ľuba Barošová, vedúca nákupu ovocia a zeleniny a rastlín a kvetov v Kauflande.

Aj drobnosti sa počítajú – napríklad taký nákup kytice. Pokiaľ vás zaujíma, odkiaľ pochádzajú kvety, ktoré si práve nesiete domov,  či a akými hnojivami boli ošetrené, a aký dopad mal tento kolobeh na našu planétu, možno vás budú zaujímať zásady, ktoré pri nákupe kvetov a rastlín dodržiava spoločnosť Kaufland Slovensko.

BEZ NEBEZPEČNÝCH PESTICÍDOV

Črepníkové rastliny a rezané kvety sú pri pestovaní náchylné na napadnutie škodcami a chorobami, ktoré dokážu veľmi rýchlo zničiť aj celú úrodu. Preto je otázka ich ochrany veľmi citlivou záležitosťou. Kaufland sa spoločne so svojimi partnermi už od roku 2013 podieľa na znižovaní a eliminácii používania pesticídov pri pestovaní kvetov a rastlín, a to s ohľadom na zdravie ľudí, zvierat i celého ekosystému. Pestovatelia a dodávatelia preto nepoužívajú žiadne látky, ktoré sú medzinárodne považované za nebezpečné. Uprednostňujú biologický spôsob ochrany a k radikálnejším metódam pristupujú iba v prípadoch, keď z agrárno-technického hľadiska neexistuje vhodná alternatíva.

MEDZINÁRODNÉ  CERTIFIKÁTY

Vedeli ste, že Kaufland je od roku 2019 členom globálnej organizácie GlobalG.A.P.? Táto certifikácia zahŕňa ochranu zvierat, životného prostredia, bezpečnosť potravín, ale aj práce a zdravia zamestnancov. Zodpovedná poľnohospodárska prax sa totiž nevzťahuje len na produkt, ale chráni aj najdôležitejšiu súčasť podniku – ľudí, ktorí v ňom pracujú. Certifikácia GlobalG.A.P. sa musí každoročne obnovovať, čím je zaručené dodržiavanie jej štandardov.

Ako jeden z prvých maloobchodníkov, má Kaufland od roku 2020 Fairtrade ruže zaradené v trvalom  sortimente. „Ako medzinárodná maloobchodná spoločnosť máme osobitnú zodpovednosť. Od roku 2011 preto záväzne požadujeme dodržiavanie sociálnych štandardov a férových pracovných podmienok v celom našom dodávateľskom reťazci,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.

TRVALO  UDRŽATEĽNÁ KYTICA

Ak si chcete byť istí, že kvety, ktoré kupujete, nepochádzajú od neetických predajcov, nezaťažujú životné prostredie a nie sú zdraviu škodlivé, stavte na predajcov, ktorí sa k planéte Zem správajú zodpovedne. Spoločnosť Kaufland citlivo vníma globálne zmeny a neustále hľadá udržateľné riešenia a zlepšenia. Okrem iniciatívy REset Plastic, ktorá má za cieľ zamedziť používanie nepotrebných obalových materiálov a plastov, sa vo svojom sortimente rastlín zameriava na trvalky, ktoré sú priateľské pre včely. Hoci by sme bez nich nemali ovocie, zeleninu, ani kvety, ich životný priestor a potrava sa neustále zmenšujú. Správny výber rastlín, ako je šalvia lúčna, materina dúška alebo echinacea, láka hmyz a ponúka im hodnotné útočiská. Aj týmto krokom sa Kaufland podieľa na budovaní prírodnej biodiverzity a podporuje tak dôležité zmeny v tejto oblasti.

Viac k tejto téme sa dozviete v Správe o transparentnosti pri kvetoch a rastlinách spoločnosti Kaufland za rok 2020 tu.

Informačný servis

Atmosféru festivalu Grape umocní veľkoformátové vizuálne umenie Najlepším hraným filmom 29. ročníka MFF Art Film Fest sa stala snímka Dalva, najlepším krátkym filmom 48 hodín

Z kategórie Slovensko