25. júla 2013 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

KDH: Reakcia na článok HN „Zdravotníctvo môže prísť o milióny“

BRATISLAVA 25. júla – Dnešný článok redaktorky Hospodárskych novín Márie Hunkovej v časti o pozastavení platieb eurofondov v Operačnom programe doprava je zavádzajúci a nepravdivý. Redaktorka namiesto overenia faktov a prečítania si skutočných dôvodov z listu Európskej komisie napísala iba nepravdivé tvrdenia súčasného vedenia ministerstva dopravy, ktoré kryje ich zlé rozhodnutie a zakrýva korupciu a kartelizmus z čias prvej Ficovej vlády.
Ak by si prečítala dôvody, tak by zistila nasledovné:
– Za podstatný problém Európska komisia považuje všetky železničné projekty z čias ministrovania Ľubomíra Vážneho, kde vidí podozrenie z kartelizmu, konfliktu záujmov a chyby pri verejnom obstarávaní. Niektoré projekty vyšetruje európsky protikorupčný úrad OLAF a aj polícia, kvôli podozreniu zo zneužitia prostriedkov. Kvôli tomu je už rok pozastavená prioritná os číslo 1, teda železničné projekty sa už rok nepreplácajú z európskych, ale len z národných zdrojov, čím Slovensku chýbajú v rozpočte milióny eur
– K tomu sa nedávno pridal diaľničný projekt Sverepec – Vrtižer, teda diaľnica z čias prvej Ficovej vlády, keď súčasné vedenie NDS a ministerstvo dopravy nekonali a neobhajovali Slovenskú republiku a radšej bez vysvetlenia vrátili európske prostriedky, čím miera chybovosti prekročila povolené 2%.
– Ďalej je tu prierezový problém týkajúci sa porušenia pravidiel VO
To spôsobilo najprv zastavenie priebežných platieb a od februára celého OPD. Súčasné vedenie ministerstva dopravy a NDS namiesto toho, aby obhájili Vážneho projekt, ktorého výdavky z verejných zdrojov už boli dávno uhradené v rokoch 2008-10, tak radšej z nedbanlivosti zaplatilo korekciu 5,5 milióna eur späť EK ešte počas auditu. Nepočkali ani na výsledok!!! Tým spochybnili celý systém riadenia a kontroly. Pritom išlo iba o technické zmeny v súvislosti s výmenou podložia kvôli nevhodnému geologickému podložiu a zmene legislatívy v rámci zvodidiel. Tieto nepredvídateľné zmeny sa vyskytujú takmer v každom dopravnom projekte a my sme ich dokázali obhájiť aj keď išlo o Vážneho projekty, pretože tu ide o Slovensko a nie politikárčenie.
Predsedovi KDH Jánovi Figeľovi spolu s jeho tímom sa podarilo takmer strojnásobiť rýchlosť čerpania eurofondov oproti predchádzajúcemu vedeniu a výrazne sme znížili mieru chybovosti. Preto takéto články znevažujú našu prácu a ničia dobré meno KDH. Veríme však, že sa nejednalo o úmysel a spomínaná redaktorka si nabudúce lepšie overí fakty, aby sa podobné nepravdivé články neopakovali.

Martin Krajčovič
poradca podpredsedu NR SR Jána Figeľa

ig;mt

Digitalizácia musí byť priorita pre novú vládu, inak zostaneme na chvoste EÚ Ak sa potvrdia uniknuté e-maily, minister Vlčan musí odstúpiť