22. mája 2012 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

IVRA: TB o lekárskej a sociálnej posudkovej činnosti

BRATISLAVA 22. mája (SITA) – Dňa 24. mája 2012 sa o 13. hod. vo veľkej zasadačke Domu novinárov, Župné námestie 7 v Bratislave uskutoční spoločná tlačová beseda Inštitútu pre výskum sociálno – ekonomických rizík a alternatív IVRA a Slovenského inštitútu zdravia SIZ o návrhu zákona o lekárskej a sociálnej posudkovej činnosti.
Inštitút pre výskum sociálno – ekonomických rizík a alternatív IVRA a Slovenský inštitút zdravia SIZ považujú návrh zákona o lekárskej a sociálnej posudkovej činnosti za neodborný a účelový zásah do výkonu lekárskej posudkovej činnosti. V návrhu zákona absentuje zavedenie princípu nezávislého posudzovania zdravotného stavu. Odborné výroky posudkových lekárov majú podliehať názorom „prizvaných osôb“ ako sociálny pracovník, odborníci z oblasti pracovného poradenstva, vzdelávania, stavebníctva, architektúry, zdravotné sestry, zamestnávateľ a iné tretie osoby, pričom zodpovednosť za obsah posudku nesie lekár. Zákon navrhuje riešiť agendu LPS rozšírením kompetencií existujúceho Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov na Mokrohájskej, ktorého predmetom činnosti je stredoškolské vzdelávanie osôb so zdravotným postihnutím a pracovná rehabilitácia.
IVRA a SIZ schvaľuje zámer odstrániť duplicitné a roztrieštené posudzovanie zdravotného stavu pre účely priznania nároku na dávku sociálneho zabezpečenia. Sú však za striktné oddelenie zdravotného posudzovania od vydávania rozhodnutí na ÚPSVaR a VÚC. Inak nebude v zákone zabezpečené dôsledné rešpektovanie práva občana na odvolanie, tzv. dvojinštančné posudzovanie. Takisto IVRA a SIZ upozorňujú, že na Slovensku doteraz nie je zavedená medzinárodná klasifikácia funkčných porúch, disability a zdravia, ktorá je súčasťou súboru klasifikácii Svetovej zdravotníckej organizácie a je určená pre meranie zdravotného postihnutia na individuálnej a populačnej úrovni.
IVRA je odborný inštitút, ktorý spracováva odborné analýzy rizík a dopadov legislatívy na sociálnu situáciu obyvateľstva. Za IVRA Martin Halás
SIZ odborný prierezový inštitút, venujúci sa problematike zdravotníctva. Za SIZ MUDr. Irina Šebová

es;bl

IVRA: Hrozivá situácia starodôchodcov s príjmami pod hranicou chudoby IVRA: Systém valorizácie dôchodkov poškodzuje seniorov