4. marca 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Inovatívne postupy v liečbe bolestí pohybového aparátu

BRATISLAVA 4. marca – Rozprávame sa s MUDr. Albertom Marcom Meronim z Odd. ortopédie a traumatológie, Miláno, Taliansko

Pán doktor, dlhodobo sa venujete ortopédii. Môžete stručne opísať svoju ortopedickú prax?
Zhruba 20 rokov sa venujem ortopédii a traumatológii v jednej z najväčších talianskych nemocníc, v nemocnici Niguarda Ca´ Granda v Miláne. Nemocnica je traumatologickým centrom pre túto rýchlu a dopravne vyťaženú metropolu. Som chirurg, ale pociťoval som veľký nedostatok v oblasti nechirurgických terapií, takže som postupne začal vyhľadávať iné terapie, lepšie povedané liečbu, ktorá by bola bližšie ľudskému

Pri liečbe bolesti pohybového aparátu sa bežne používajú analgetiká a nesteroídové antiflogistiká (NSAIDs). Aký je Váš postoj voči tejto skupine liekov?
Lieky skupiny NSAIDs sú výbornými prostriedkami na reguláciu svalovo-kostovej bolesti. Nedávno som sa zúčastnil na národnom kongrese terapie bolesti, kde sa diskutovalo na túto tému. Uznávaní anestéziológovia, venujúci sa celoživotne terapii bolesti, potvrdili však, že lieky skupiny NSAIDs sú sprevádzané závažnými komplikáciami pri ich dlhodobom podávaní. Musím tento názor podporiť, myslím, že tento typ liekov sa dlhodobo používa až príliš bežne bez toho, aby sa prihliadalo na vážne vedľajšie účinky. Tieto lieky by sa mali používať v špecifických prípadoch, krátkodobo a len pri akútnej bolesti alebo pri zhoršení stavu.

V úvode ste spomínali, že Vám vo Vašej praxi chýbala liečba, ktorá by bola bližšie ľudskému organizmu, našli ste ju?
Áno, našiel som ju vo forme kolagénových MD injekcií, ktoré poskytujú prekvapivo širokú škálu terapeutických možností v terapii svalovo-kostrových ťažkostí akútneho i chronického charakteru. Ide o injekčné preparáty, ktoré sa aplikujú buď podkožne, alebo vnútrokĺbovo. Ako ortopéd preferujem aplikáciu do vnútra kĺbu, a to predovšetkým v indikáciách, ako sú poškodenia chrupavky, menisky, poranenia ramena a ďalšie. Podkožná aplikácia okolo kĺbu je tiež vhodná pri vyššie opísaných patológiách, s tým rozdielom, že výsledok sa dostavuje trochu pomalšie, jednako z dlhodobého hľadiska je výsledok liečby porovnateľný.

MD injekcie mi poskytujú veľmi dobré výsledky v liečbe ochorení šliach, šľachových alebo svalových úponov a iných kĺbových štruktúr, ako sú napr. traumatické lézie členkových a kolenných väzov u športovcov.

zdravotnícka pomôcka Foto: InPharm
Vo svojej praxi často pracujete s kyselinou hyalurónovou. Používate ju spoločne s MD injekciami, alebo len samostatne?
MD injekcie obsahujú kolagén a ďalšie pomocné látky prírodného pôvodu, ktoré fungujú ako transportný mechanizmus pre kolagén, a ten sa dostane na miesto, kde ho potrebujeme mať, a podporí tam regeneratívny a hojivý účinok, a to predovšetkým v degeneratívnych procesoch alebo po zraneniach, ktoré si vyžadujú kolagén. Osvojil som si kombináciu kolagénu s kyselinou hyalurónovou, pretože kyselina hyalurónová slúži skôr mechanicky, resp. viskoelasticky vo vnútri kĺbu a kolagén podporuje reštrukturalizáciu a regeneráciu tkanív kĺbového puzdra.

Liečite veľké množstvo pacientov každý deň v jednej z najvýznamnejších milánskych nemocníc. Môžete sa s nami podeliť o ekonomický pohľad na terapiu pomocou MD injekcií? Možno povedať, že s ich použitím klesá potreba ďalších liekov, ako sú napr. analgetiká?
Terapia pomocou MD injekcií umožňuje v mnohých prípadoch, ako je to napr. pri poškodení šliach, úplné vynechanie fyzikálnych terapií, na ktorých sa inak musel pacient finančne zúčastňovať. Všímam si aj zníženie užívania analgetík, ktoré si pacient v Taliansku musí platiť, a predovšetkým eliminujeme riziko vzniku nežiaducich účinkov. Ak používam kolagénové MD injekcie spolu s kyselinou hyalurónovou, nemusím kyselinu aplikovať v takom množstve a tak často, čo pacientovi ušetrí veľa peňazí, pretože v Taliansku sa na tejto terapii pacient tiež zúčastňuje. Môžem teda komplexne riešiť problematiku danej patológie pomocou kolagénových injekcií, pri možnej kombinácii s kyselinou hyalurónovou, fyzikálnou terapiou a analgetikami, čo mi umožňuje dosahovať veľmi dobré výsledky s minimálnym rizikom výskytu nežiaducich účinkov, a to nie je málo. Samozrejme, cena MD injekcií sa môže zdať niektorým pacientom vysoká, ale ak sa na problematiku pozrieme komplexne, tak pacient určite nest
ráca.

Rozhovor spracovala odborná redakcia Edukafarm

bx