29. júla 2015 PR správyInformačné technológie od PRservis.skSITA Diskusia()

IBM otvára nový Open Power Hub

BRATISLAVA 29. júla – Spoločnosť IBM otvorila v spolupráci s nadáciou OpenPOWER a partnermi nový OpenPOWER Hub na Vysokém učení technickém v Brne (VUT). Brnenská univerzita sa tak stala súčasťou špeciálneho projektu a je jednou zo štyroch univerzít na svete, s ktorými IBM spolupracuje na inováciách a rozvoji ekosystému Linux na IBM Power serveroch.

IBM dlhodobo zapožičala VUT štyri Power servery (IBM Power System S822L a S812L), bežiace na operačných systémoch Red Hat Enterprise Linux, ktoré môžu študenti a odborníci univerzity využívať na interné vedecké a študentské projekty, ale tiež ich môžu prenajímať potenciálnym softvérovým developerom na testovanie open-source aplikácií pre Linux na architektúre POWER8.

Brnenský hub je jedným zo štyroch svetových univerzitných centier pre vývoj nových aplikácií na platforme OpenPOWER. Sústredí sa najmä na cloud, analýzu veľkých dát a technické výpočty. Interné výskumné aktivity VUT, ktoré možno realizovať na serveroch IBM zahŕňajú oblasti paralelizácie úloh náročnejších na výpočty, optimalizáciu prekladu, heterogénne spracovanie veľkých dát, spracovanie obrazu a videa, náročné výpočtové úlohy a simulácie, hardvérové akcelerácie spracovania sieťovej prevádzky, verifikácie počítačových systémov, ako aj vývoj technológií pre prácu s transakčnou pamäťou.

„Umiestnenie štyroch serverov s procesormi IBM Power 8 na Fakulte informačných technológií VUT vytvorilo základ štvrtého uzla akademickej siete, ktorá podporuje vývoj programového vybavenia pre serverovú platformu OpenPOWER. Prvé tri uzly tvoria Oregon State University v USA, Campinas State University v Brazílii a Power Technology Open Lab v Číne,“ vysvetľuje Pavel Zemčík, prodekan Fakulty informačních technologií VUT v Brne.

„Tieto aktivity nám umožnia urýchliť vývoj v oblastiach, v ktorých dnes pociťujeme nedostatok zručností,“ dodáva Branislav Šebo, generálny riaditeľ IBM Česká republika.

„Dáva nám to príležitosť podporovať nielen budúcich vývojárov a systémových správcov, ale aj pracovať na budúcom výskume a spolupracovať v rámci OpenPOWER platformy.“

Viac informácií o projekte univerzitnej spolupráce IBM pri rozvoji ekosystému Linux na serveroch Power nájdete na:

O IBM
Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov. Poslaním spoločnosti IBM je pomocou integrovaných, flexibilných a efektívnych riešení pomáhať svojim zákazníkom redukovať náklady a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na trhu. Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s.r.o. bola založená 7. decembra 1992 a jej generálnym riaditeľom je Martin Murgáč. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.

ax

Dvadsať poschodí spoločne pešo po každom obede, turistické oddiely či psychoterapia online. Union prináša zamestnávateľom ocenenia a inšpiráciu Investície v roku 2024? Odborníci odporúčajú okrem tradičných investícií sledovať aj nové príležitosti

Z kategórie Informačné technológie