9. júla 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Ian Anderson s Jethro Tull príde v lete do Bratislavy

BRATISLAVA 9. júla – Škótsky hudobník Ian Anderson a Jethro Tull vyrazili na cesty s unikátnym projektom, ktorý sa už nebude opakovať. Celosvetové turné dostalo názov „Thick As A Brick“ Special Tour 2012 a propaguje nielen novinku TAAB 2, ktorá vychádza 2. apríla 2012, ale exkluzívne na koncerte v Bratislave zaznejú oba kompletné albumy – klasický Jethro Tull „Thick As A Brick“ z roku 1972 a novinkový album TAAB2 (2012) – to celé teatrálnej multimediálnej show plus niečo naviac…

Ian Anderson – spev, flauta, gitara; John O´Hara – klávesy, akordeón; David Goodier – basa; Florian Opahle – gitary; Scott Hammond – bicie, perkusie

Skupina Jethro Tull vznikla v decembri 1967. Z pôvodnej zostavy v nej dodnes zotrval iba skladateľ, textár, spevák, flautista, ale aj príležitostný hráč na gitaru, mandolínu a gajdy Ian Anderson. Okrem neho je stabilným členom rockovej formácie aj gitarista Martin Barre, ktorý figuruje už na nahrávke Stand Up z roku 1969. Práve tento druhý štúdiový album sa dostal na čelo britského rebríčka a dosiahol ako prvý zlatú platňu.

S ďalšími nahrávkami sa Jethro Tull presadili aj za „veľkou mlákou“, keď napríklad piata štúdiovka Thick as a Brick dosiahla jednotku v americkom Billboarde. Veľmi úspešné boli aj nasledujúce albumy Living in the Past (1972), A Passion Play (1973) a War Child (1974).

Ian Anderson a spol. boli v začiatkoch bluesovou kapelou, no postupne vo svojej tvorbe začali využívať aj folkové či džezové prvky a niektoré piesne znejú dokonca ako staroanglická hudba. Kapela predala na celom svete viac ako 41 miliónov kópií nahrávok a ich záznamy dokumentujú viac ako dvetisíc koncertov, ktoré navštívilo viac než 15 miliónov fanúšikov.

ax

Jeseň v znamení art rocku! Polyméry od LANXESS zvyšujú odolnosť vysokohorských lanoviek a priemyselných výťahov

Z kategórie Kultúra