28. júna 2013 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Herec Ivan Letko: podstúpil operáciu sivého zákalu laserom

BRATISLAVA 28. júna – Obľúbený herec populárneho seriálu TV Markíza Búrlivé víno Ivan Letko si ľahol pod laser. Novou laserovou metódou úplne bez použitia skalpela sa zbavil sivého zákalu. Chirurg mu počas zákroku implantoval multifokálne vnútroočné šošovky, ktoré ho zbavili dioptrií a tým aj závislosti od okuliarov už do konca života. ´Nové´ oči dajú hereckej legende mladícke videnie a postave vinárskeho dedka Zoliho nový

„So sivým zákalom som vnímal svet matne a zahmlene. Mal som problémy s rozoznávaním detailov. Ťažko sa mi čítalo, najviac nepríjemností spojených so zrakom som však zažíval pri práci v divadle. Obrysy a detaily na scéne pri zníženom osvetlení som rozlišoval iba s námahou. Pri niektorých obrazoch som doslova tápal. Pohľad na náš krásny svet mi nedokonalé videnie jednoducho kazilo,“ prezrádza herec, ktorý sa pre odstránenie zakalenej vnútroočnej šošovky rozhodol v jednom z prvých štádií.

Sivého zákalu sa zbavte včas
Sivý zákal znamená zníženú priehľadnosť, zakalenie, normálnej čírej očnej šošovky. Tá brání priechodu lúčov svetla na sietnicu. Mierny stupeň zákalu ešte nemusí ovplyvniť videnie. V pokročilom štádiu už zbadáte tieto sprievodné príznaky: citlivosť na svetlo, neostré videnie, zahmlený obraz, farby so sivožltým nádychom. Pri operácii sivého zákalu nahrádza očný chirurg zakalenú vnútroočnú šošovku novou umelou vnútroočnou šošovkou. Rýchlost zakalenia šošovky je individuálna. Od počiatočných ťažkostí do úplnej slepoty môžu uplynúť roky a desaťročia. V niektorých prípadoch na to stačia mesiace. Starý mýtus, že zákal musí “dozrieť“, kým sa operuje, už dávno neplatí. Naopak, čím skôr zákrok podstúpite, tým menej komplikácií riskujete.

Laserová operácia bez skalpelu a ostrých nástrojov
„O operácii sivého zákalu pomocou laseru som už veľa počul. Je to to najprecíznejšie a najbezpečnejšie, čo dnešná očná medicína ponúka. Z prostredia odborníkov aj pacientov som mal najlepšie referencie. Preto som sa pre tento zákrok rozhodol aj ja.“

Pacienti s diagnózou sivého zákalu si môžu vybrať medzi manuálnym alebo laserovým zákrokom. „Pri laserovej operácií sivého zákalu femtosekundovým laserom nepoužívame skalpel či iné ostré nástroje. Prístroj dokáže nahradiť skalpel precíznym laserovým lúčom riadeným počítačom a kontrolovaným chirurgom. Celá laserová procedúra prebieha úplne bez dotyku ľudskej ruky. Tým vylučuje chyby spôsobené manuálnym vytváraním rezov pomocou skalpelu a ihiel,“ vysvetľuje primár Očnej kliniky NeoVízia v bratislavskej Petržalke MUDr. Radovan Piovarči, prvý slovenský očný chirurg certifikovaný na operácie sivého zákalu femtosekundovým laserom LenSx®.

Pred operáciou mal strach
Ako prežíval Ivan Letko zákrok priamo na sále? „Samozrejme, mal som strach a starosť o to, aby všetko dobre dopadlo. Na sále sa však moje obavy rozplynuli. Pán primár je skvelá osobnosť. Absolútne ma upokojil. Pred zákrokom ma počas krátkeho rozhovoru inštruoval, čo ma čaká a neminie. Ako človeku aj pacientovi mi na operačnej sále bolo doslova fajn. Personál kliniky je veľmi priateľský a ústretový, to dokáže z každého pacienta sňať prirodzený strach.“

Počas jediného zákroku sa zbavil zákalu, okuliarov do blízka aj do diaľky Počas operácie sivého zákalu odstraňuje očný chirurg vlastnú zakalenú vnútroočnú šošovku a nahrádza u umelou. Pacient má na výber z množstva základných aj nadštandardných šošoviek.

„Práve pomocou femtosekundového laseru a najmodernejších vnútroočných šošoviek dokážeme počas jediného zákroku zbaviť pacienta sivého zákalu, astigmatizmu aj závislosti od dioptrických okuliarov,” uvádza MUDr. Piovarči najvyšší štandard zákroku.

Nahradiť okuliare na čítanie aj do diaľky multifokálnymi vnútroočnými šošovkami sa rozhodol aj Ivan Letko. „Po operácii sa mi okamžite rozjasnil svet. Vidím ho opäť vo farbách a v detailoch. Teším sa na pohodlie pri večernom čítaní, už konečne bez okuliarov. Na to, že ľudí okolo mňa uvidím detailnejšie a jasnejšie.“ Nový imidž využije aj v obľúbenom vinárskom seriáli. „Konečne odhodím okuliare, ktoré som si ako dedko Zoli do seriálu priniesol. Teším sa na ´jasnozrivejší´ kontakt s mojimi hereckými kolegami.“ Možno aj na to, že pre svoju hereckú kolegyňu p. Evu Rysovú, bude mať nový look dedka oveľa väčší šmrnc.

ax

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu Slovákov poteší nový český prémiový ležiak Krušovice Bohém

Z kategórie Zdravie