21. apríla 2016 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Hercule Poirot a Karty na stole

„Boli časy, keď pán Hercule Poirot vážne pomýšľal na odchod do dôchodku, aby sa mohol venovať pestovaniu tekvíc. Našťastie sa táto hrozba nenaplnila a v knihe Karty na stole sa geniálny Belgičan opäť predstavil vo vrcholnej forme,“ napísal denník The Scotsman. Jedna z najoriginálnejších detektívok Agathy Christie z roku 1936 vychádza prvý raz v slovenčine vďaka vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Pán Shaitana je bohatý a výstredný zberateľ kuriozít. Je tiež organizátorom okázalých večierkov. Jedného dňa pozve Hercula Poirota na bridžovú partiu, počas ktorej mu chce predstaviť vlastnú „zbierku“ vrahov. Chce sa mu pochváliť. Veď vražda je preňho formou umenia…

Okrem štyroch mimoriadnych hostí, ktorí vraj v minulosti spáchali vraždu, sa u Shaitanu stretnú aj štyri detektívne esá: superintendent Battle zo Scotland Yardu, plukovník Race z tajnej služby, známa autorka detektívok Ariadne Oliverová a slávny detektív Hercule Poirot.

Spočiatku nevinná partia bridžu sa však rýchlo zmení na celkom inú hru…

Detektívka Karty na stole je veľmi pozoruhodná kniha, pretože sa v nej stretnú štyri postavy z diela Agathy Christie, ktoré v niektorých príbehoch pátrajú aj samostatne. Pre pani Oliverovú je to románová premiéra.
S náčrtom zápletky sme sa mohli stretnúť už vo Vraždách podľa abecedy. V knihe Karty na stole je zasa zmienka o prípade v Orient-exprese, a to dokonca vrátane rozuzlenia (preto túto knihu nečítajte pred Vraždou v Orient-exprese 🙂 ).
Podľa knihy vznikol napríklad aj komiks (vo francúzsku v roku 2009), divadelná adaptácia a príbeh sa dostal aj do televízneho seriálu Hercule Poirot s Davidom Suchetom.

tk

Agatha Christie po prvý raz v slovenčine. Hniezdo vreteníc Hercule Poirot a zákerný vrah. Hodiny od Agathy Christie v novom vydaní

Z kategórie Kultúra