12. júla 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Festival peknej hudby sa začne onedlho v Banskej Štiavnici

BRATISLAVA 12. júla – Posledný júlový víkend od štvrtka 26. do nedele 29. 2012 júla sa uskutoční v Banskej Štiavnici a okolí už 13. ročník medzinárodného podujatia FESTIVALu PEKNEJ HUDBY. Štvordňový komorný festival patrí k tradičným podujatiam banskoštiavnického kultúrneho leta. Na programe sú opäť štyri dramaturgicky pestré koncerty a vernisáž výstavy obrazov slovenského výtvarníka.

Festival peknej hudby otvorí vo štvrtok 26. Júla o 20.00 h galavečer sólistov Opery SND sopranistky Boženy Ferancovej a barytonistu Pavla Remenára. V kostole Sv. Kataríny zaznejú známe árie a duetá z opier G. Verdiho, G. Pucciniho a ďalších. Festivalový piatok patrí vždy vernisáži, v tomto roku to bude Vladimír Petrík a k nemu konvenujúca premiéra skladby Ecinitni od Jevgenija Iršaia vytvorená pre známe dua Kákoni-Prochác.

Špičkový rakúsky súbor RADIO String quartet zahrá program s názvom Celebrating the Mahavishnu Orchestra and Joe Zawinul, ktorý pozitívne šokoval na prestížnom festivale Berliner Jazztage, ako aj otca MO Johna Mc Laughlina. Kvarteto zahrá pod holým nebom v Lapidáriu Starého zámku v piatok 27.7. o 20.00 h.

Radio.string.quartet.vienna bolo založené v roku 2004 a od začiatku sa vymedzovalo voči klasickým strunovým kvartetám. Štyria členovia – Bernie Mallinger (husle), Igmar Jenner (husle), Cynthia Liao (viola) a Asja Valcic (violončelo) sa zišli pri hľadaní možností ako rozšíriť zvukové spektrum strunového kvarteta a dokázali, že všetko je možné len na 16 strunách. R.s.q.v. sa darí posúvať hranice, ktoré doteraz zdokumentovali na šiestich albumoch.

Dvaja skvelí českí huslisti z Prahy Jan Mráček starší a mladší, jeden je koncertným majstrom Symfonického orchestra Hl. mesta Prahy FOK, druhý laureátom Pražskej jari. Otec a syn vystúpia v barokovej kaplnke kaštieľa vo Sv. Antone. v sobotu 28.7. o 11.00 h.

Iný hudobný žáner ponúkne večerný koncert v sobotu 28.7. o 20.00 h v kostole Sv. Kataríny v podaní šarmantného Milana Lasicu s jedinečným orchestrom Hot Serenaders. Program koncertu bude zostavený zo skladieb najnovšieho CD „Keď zastal čas“.

Slovenské dychové kvinteto zostavené z členov Slovenskej filharmónie zahrá záverečný koncert FPH v odľahčenej podobe na promenádnom nedeľnom matiné v Sklených tepliciach 29.7. o 11.00 h s repertoárom od operiet až po muzikál.

Viac o programe 13. ročníka festivalu peknej hudby je dostupné na vynovenej webovej stránke www.fph.sk

ax

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Z kategórie Kultúra