25. februára 2014 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

DPB: Aktuálne informácie k dopravnej nehode na Lamačskej ceste

BRATISLAVA 25. februára – Dopravný podnik Bratislava po vypočutí vodiča a analýze údajov z palubného počítača uvádza k dopravnej nehode, ktorá sa stala dňa 22. 2. 2014, nasledujúce skutočnosti.
Dňa 23. 2. 2014 bola spísaná výpoveď s vodičom autobusu linky č. 63, ktorý vypovedal k dopravnej nehode zo dňa 22. 2. 2014. S vozidlom jazdil od obchodného domu zo zastávky „TESCO LAMAČ“ smerom k svetelnej signalizácii v križovatke „Lamačská cesta – výjazd z areálu OD TESCO Lamač, kde zastavil na červenú. V okamihu, keď zasvietila zelená, sa pomaly pohol a prechádzal križovatkou v smere jazdy na konečnú „Avion Shopping Park“. Keď sa už s prednou časťou vozidla nachádzal v križovatke v ľavom jazdnom pruhu za deliacim ostrovčekom, uvidel vozidlo HaZZ, ktorého vodič sa snažil prudko brzdiť. Zrážke však už nedokázal zabrániť a prednou časťou hasičského vozidla narazil do strednej časti autobusu. Napriek tomu, že vodič autobusu MHD utrpel ťažký šok, okamžite o zrážke informoval dopravný dispečing, aby poslali na miesto sanitky, nakoľko sa vo vozidle nachádzalo viacero zranených cestujúcich. Po telefonáte dispečingu DPB vodič opustil svoju kabínu a zraneným cestujúcim poskytol prvú pomoc. Cestujúcim, ktorí neboli zranení, pomohol opustiť priestor vozidla a snažil sa komunikovať so zranenými.
V nedeľu dňa 23. 2. 2012 vyšetrovateľ nehôd DPB analyzoval údaje z palubného počítača, v ktorom je zaznamenaný celý priebeh služby od začiatku až po ukončenie. Vodič pred nehodou stál na svetelnej signalizácii na červenej, následne sa pohol na zelenú, kde danou križovatkou prechádzal konštantnou rýchlosťou, ktorá nepresiahla 17 kilometrov za hodinu.
Pri vjazde do križovatky vchádzalo z ľavej strany vozidlo HaZZ so svetelnou zvukovou a výstražnou signalizáciou. Z dátovej karty ďalej vyplynulo, že zrážke sa už nedalo zabrániť, aj napriek intenzívnemu brzdeniu vodiča MHD.
DPB všetky analýzy dňa 24. 2. 2014 predložil súdnemu znalcovi a rovnako DPB komunikuje s vyšetrovateľom PZ SR.
Vodič je v súčasnosti postavený mimo službu a po prvom pohovore absolvuje dnes 25. 2. 2014 ďalšie psychologické vyšetrenia.

es;nr

Urbansummit opäť priniesol návod na zlepšenie života v Bratislave. Diskutovalo sa o problematickej doprave aj o bezpečnosti v hlavnom meste Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy

Z kategórie Ostatné