90938_4 spracovanie pneumatik 676x451.jpg
7. júna 2019 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Dôležitá informácia pre starostov obcí. Len 4 kroky stačia a zbavíte sa ojazdených pneumatík

BRATISLAVA 7. júna – Máte problém v obci so zberom a likvidáciou ojazdených pneumatík? Hromadia sa u vás na vo zbernom dvore? Občania ich nemajú kde odovzdať? Riešenie existuje. Je to jednoduché a dokonca DÁ SA TO BEZPLATNE!

Ako to funguje?

Ak sa vo Vašej obci alebo meste nenachádza vhodný distribútor- predajca alebo pneuservis, pre spätný zber ojazdených – odpadových pneumatík, podľa ustanovení Zákona o odpadoch máte právo požiadať o uzatvorenie zmluvy o spätnom zbere odpadových pneumatík s výrobcom alebo OZV.

Požiadajte výrobcu alebo OZV – Organizáciu zodpovednosti výrobcov o zaslanie
Zaregistrujte sa u výrobcu alebo OZV do systému na základe zmluvy.
Upravte svoje VZN (všeobecne záväzné nariadenie) a doplňte do neho miesto, ktoré bude určené na odovzdanie – zber odpadových pneumatík.
Informujte občanov, že majú možnosť odovzdať ojazdené – odpadové pneumatiky aj na mieste určenom obcou

O všetko ďalšie sa už postará výrobca alebo OZV, ktorá  vždy po zozbieraní istého počtu odpadových pneumatík zašle určené vozidlo, ktoré odvezie nepotrebné pneumatiky do spracovateľského závodu a tam z nich vyrobia nové výrobky – napr. protišmykové podlahy pre výrobné haly, protihlukové pásy v doprave a pod.  Informujte o tejto možnosti Vašich občanov a zabezpečíte tak čistejšiu obec alebo mesto a vaše okolie. Bez spoločnej aktivity sa odpadových pneumatík nezbavíme.

Ako uvádza Ing. Peter Gallovič  zo spoločnosti  EPA, zaoberajúcej sa environmentálnym poradenstvom  „Spätný zber odpadových pneumatík prostredníctvom distribútorov (obchodník alebo pneuservis) je v zákone o odpadoch prioritou, nakoľko sa predpokladalo, že je prirodzené, že občan starú a nepotrebnú pneumatiku odnesie do predajne, kde kupuje novú, alebo do pneuservisu, kde si dáva vymieňať pneumatiky. Nakoľko prax ukázala, že u nás to nie je vždy prirodzené bolo potrebné umožniť aj spätný zber cez obce a nimi ustanovené miesta. Iniciatíva OZV ELTMA je príkladom toho, ako by mali výrobcovia reagovať na vzniknuté environmentálne výzvy.“

Organizácia zodpovednosti výrobcov  pneumatík ELTMA už dlhšie šíri povedomie o právach spotrebiteľov a povinnostiach zberných miest, výrobcov a dovozcov pneumatík. Komunikuje nielen dôležitý Zákon o odpadoch č. 79/2015 , ale pravidelne informuje širokú verejnosť o dôležitosti vhodného spôsobu odovzdania odpadových pneumatík, spôsobe spracovania a plnenia povinností výrobcov. Týmto chce predchádzať aj situáciám, kedy odpadové pneumatiky končia nesprávne v lese, kde škodia životnému prostrediu. Podľa slov Ing. Radima Filáka, konateľa spoločnosti ELTMA “ Aj po viac ako dvoch rokoch účinnosti nového Zákona o odpadoch sa ukazuje, že verejnosť nevie o svojich právach a naopak ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami. Spoločnosť ELTMA by preto rada obom stranám pomohla – motoristov chce kontinuálne informovať o ich spotrebiteľských právach a distribútorom a obciam  podať pomocnú ruku.“

Spoločne vytvárame lepší svet!  Viac informácií nájdete aj na www.eltma.sk

OZV ELTMA je nezisková organizácia zodpovednosti výrobcov, ktorá umožňuje plnenie povinností výrobcov a dovozcov pneumatík transparentne a za nediskriminačných podmienok. Pomáha distribútorom plniť povinnosť spätného zberu pneumatík, a to spoľahlivo a bezplatne.

Inzercia

Čistota v segmente HoReCa: Aké prostriedky vám ušetria čas a peniaze? ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Z kategórie Slovensko