1. júla 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Črevné ťažkosti – ako ich zvládnuť

BRATISLAVA 1. júla – Črevné ťažkosti je súhrnné pomenovanie tráviacich ťažkostí a iných ochorení čreva, ktoré pozná každý z nás a vedia nám veľmi znepríjemniť život. Medzi črevné ťažkosti, s ktorými sa stretávame najčastejšie patrí meteorizmus, zápcha a hnačka.

ČASTÁ NÁVŠTEVA TOALIET – NEPRÍJEMNÝ PROBLÉM LETNÝCH MESIACOV

Hnačka je riedka až vodnatá stolica častejšie ako 3 – 5x denne. Je to obranný mechanizmus, ktorým sa telo zbavuje škodlivých látok, vírusov a baktérií, ktoré vyvolali zápal sliznice tráviaceho traktu. Môže byť Infekčná ktorá je vyvolaná vírusmi (rotavírusmi, adenovírusmi, norovírusmi… ), baktériami (Salmonella enteritidis, Campylobacter jejuni…), toxínmi baktérií, parazitmi. Príznaky vznikajú v priemere za 2-4 dni od vniknutia infekcie do organizmu. Sprevádzajúcimi príznakmi hnačky sú kŕčovité bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie, často teplota. Neinfekčná hnačka môže byť spôsobená otravou potravinami, môže vzniknúť po užívaní antibiotík, po rádio a chemoterapii, ale tiež v dôsledku stresu, napätia, zlých stravovacích návykov, alebo pri chorobných stavoch ako sú coeliakia, intolerancia laktózy, Crohnova choroba…

DÔLEŽITÁ JE AJ STRAVA

Liečba hnačky spočíva v náhrade stratených tekutín a vhodnej diéte. Ako tekutina sa podávajú nebublinková minerálka, slabý čierny čaj, osladený glukózou a rehydratačné roztoky. Tekutiny sa podávajú studené, po malých množstvách a pomaly (každých 15 minút lyžica). Strava sa neodporúča len na prvých 4 – 12 hodín. Následne sa začína jesť, pretože živiny sú potrebné na obnovenie poškodených buniek čreva. Diéta je bezmliečna a beztuková (suchár, ryža, varená mrkva, staršie pečivo, banán, strúhané jablko, zeleninový vývar …). Ak je choré dieťa dojčené, matka ho má dojčiť naďalej, len častejšie a v menších množstvách. Ak je dieťa na umelej mliečnej výžive, je potrebné toto mlieko nahradiť bezlaktózovým mliekom (dostať ho v lekárni).

AKO SI VIEME POMÔCŤ…..

Pri akútnej hnačke môžeme na liečbu použiť niektoré voľne predajné liečivá. Čierne uhlie môžeme podávať deťom od 3 rokov života, nevýhodou je nepríjemná chuť a tým, že sfarbuje stolicu dočierna, môže prekryť príznaky krvácania z čreva. Diosmektit je prírodný, nerozpustný nevstrebateľný íl, ktorý vytvára na črevnom povrchu film a zabraňuje pôsobeniu toxínov, vírusov a baktérií. Je vhodný aj pre malé deti, ale jeho nepríjemná chuť častokrát bráni v jeho aplikácii práve deťom. Črevné dezinficienciá môžeme podať deťom od 6 rokov života, zneškodňujú choroboplodné baktérie v čreve.

Najbezpečnejšie je použitie probiotík – baktérií mliečneho kvasenia.

Enterina je kombinovaný výživový doplnok. Fľaštička obsahuje vo vrchnáčiku probiotický kmeň Bacillus coagulans, sušený extrakt z čučoriedok, vitamíny B a K. V samotnej fľaštičke je koncentrovaná šťava z čučoriedok a prebiotiká – živiny pre baktérie mliečneho kvasenia. Netreba ju uchovávať v chladničke, zarába sa tesne pred podaním pootočením vrchnáčika, čím sa vysypú účinné látky do tekutiny. Je vhodná pre deti od 6. mesiaca života. Jej výhodou je tiež príjemná chuť po čučoriedkach, ktorá chutí deťom i dospelým. Jej zložky na rôznych úrovniach pomáhajú pri črevnom diskomforte – viažu na seba toxíny, odvádzajú ich z tela von. B vitamíny regenerujú sliznicu, znižujú únavu a vyčerpanie pri chorobe. Užíva sa len 1 x denne. Dá sa použiť aj preventívne, každý druhý – tretí deň obsah jednej fľaštičky v destináciách kde sa predpokladá možná infekčná nákaza.

MUDr. Elena Prokopová, Pediatrická ambulancia, Bratislava

bx

Vlani sa spotrebovalo takmer 53 miliónov balení liekov Gastroenterológ Ladislav Kužela a recepty pre zdravé črevo

Z kategórie Zdravie