103711_1 676x444.jpg
13. marca 2024 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Čo je premlčacia doba a koľko trvá?

13.3.2024 – Asi v každom dostupnom článku sa ihneď dozviete, že premlčacia doba je podľa Občianskeho zákonníka tri roky. Samozrejme, v závislosti od prípadu sa dĺžka premlčacej doby líši. Podľa Trestného zákona sa dĺžka premlčacej doby odvíja od hornej hranice trestnej sadzby, teda počtu rokov odňatia slobody, ktoré môžu byť za daný trestný čin páchateľovi uložené. Môže byť 30, 20, 10, 5 rokov alebo 3 roky a v zásade dĺžka premlčacej doby odzrkadľuje závažnosť spáchaného skutku.

Prečo niečo ako „premlčacia doba“ vôbec existuje?

Vysvetlenie vzniku inštitútu premlčania je celkom jednoduché: pre veriteľov vykonáva funkciu „poháňača“, aby na svoje pohľadávky nezabúdali a čo najskôr ich uplatnili u svojich dlžníkov. Čím viac času od vzniku práva na zaplatenie uplynie, tým zložitejšie je jeho dokazovanie. Preto inštitút premlčania má za úlohu predísť zložitým sporom, pri ktorých by dokazovanie jednej či druhej strany bolo komplikované a tým aj rozhodnutie súdu náročné.

Ak ide o premlčanie podľa Občianskeho zákonníka, uplynutím premlčacej doby dôjde k oslabeniu práva veriteľa, ktorý sa domáha úhrady svojej pohľadávky. Ide o oslabenie práva z dôvodu, že súd na premlčanie prihliadne iba v prípade, ak dlžník premlčanie namietne, v takom prípade nárok veriteľovi neprizná. Ak by dlžník nenamietal, súd právo veriteľovi prizná.

V prípade premlčania podľa Trestného zákona, uplynutie premlčacej doby znamená zánik trestnosti trestného činu. Z tohto pravidla však existujú výnimky.

O dĺžke premlčacej doby sa vždy môžete uistiť vyhľadaním konkrétneho prípadu v zákone, alebo poradou s právnikom.

Cieľom zakladateliek našej advokátskej kancelárie 4JUSTICE, JUDr. Barbory Hudekovej a Mgr. Zuzany Maruniakovej, je vnášať do spoločnosti spravodlivosť a ozbrojiť ľudí informáciami, aby poznali svoje práva a povinnosti a vedeli tak robiť správne rozhodnutia, brániť svoje práva a vyhli sa prípadným škodám. Preto sa okrem odbornej pomoci našim klientom intenzívne venujeme aj zverejňovaniu edukačných videí, blogov a e-kníh na našej webstránke a sociálnych sieťach.

Ak hľadáte advokátov, ktorí sa nevzdávajú, ktorí sú obrnení dlhoročnými skúsenosťami a ktorí si zakladajú na dôvere, lojalite a porozumeniu, obráťte sa na nás, radi vám pomôžeme.

Sledujte naše edukačné videá a právne novinky na sociálnych sieťach: Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok.

Informačný servis

Ovládnite svetlo u Vás doma Výluky z poistenia v čase nepokojov

Z kategórie Slovensko