3. apríla 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Čítali sme pre deti v MDPOH

BRATISLAVA 3. apríla – Včera, 2. apríla, by oslávil svoje 207. narodeniny najznámejší rozprávkar – Hans Christian Andersen. Na jeho počesť v roku 1967 označila medzinárodná mimovládna organizácia UNESCO – IBBY (International Board on Books for Young People /Medzinárodná únia pre detskú knihu) tento deň za Medzinárodný deň detskej knihy. Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava sa rozhodlo pripomenúť si deň veľkého rozprávkara a na 2. apríla pripravilo spolu s Mestskou knižnicou Bratislava sériu čítaní pre deti.
Zaujímavá akcia začínala o 14.00 hod. v MDPOH na Laurínskej ulici a paralelne aj v Mestskej knižnici na Kapucínskej ulici. Pozvané boli bratislavské základné školy, ale i široká verejnosť. V priestoroch Mestskej knižnice čítali herci Juraj Hrčka a Martin Kaprálik z kníh Malý Mikuláš a Analfabeta Negramotná.
V divadelných priestoroch čakali na deti dve „čitateľské arény“. V oboch deti a ich pani učiteľky privítal riaditeľ divadla – Vladimír Grežo, ktorý deťom pripomenul osobnosť dánskeho rozprávkara a zaželal im príjemný zážitok z čítania. Na divadelnom javisku sa predstavili dve dámy – herečka Henrieta Mičkovicová, ktorá čítala z knihy Braňa Jobusa Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda a pokračovala spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová s úryvkami zo svojej najnovšej knihy Klára a mátohy. Na poschodí, v divadelnom bufete, na deti čakali Dado Nagy s hudobníkom a spisovateľom v jednej osobe – Braňom Jobusom. Ten, ako je známe, pobavil deti nielen čítaním zo svojej knihy Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ, ale zaspieval im aj svoje pesničky a zahral na netradičných hudobných nástrojoch. Deti si tak mohli pozrieť, ako sa hrá na krompáči či na rýle.
Deti počas čítania kníh sedeli na vankúšikoch, počúvali rozprávkové príbehy a aktívne odpovedali za otázky čítajúcich. Za správne odpovede získali knihy z vydavateľstva Slovart.
Prvý ročník literárnej akcie v priestoroch Mestského divadla sa vydaril. Veríme, že aprílové čítanie pre deti pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej knihy, sa stane každoročnou tradíciou. Ďakujeme všetkým zúčastneným.

yv

Nová skvelá historická romanca Komorník, ktorý ma miloval Čítanie vytvára pre vaše deti bezpečný prístav!

Z kategórie Kultúra