88241_dovolenka_ilustracny 676x507.jpg
21. júna 2018 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Českí turisti môžu na Slovensku míňať viac. Vďaka korune

BRATISLAVA 21. júna 2018 – Zájazdy na Slovensko českým turistom tento rok zlacneli. Postaralo sa o to posilnenie českej koruny voči euru po ukončení intervencií ČNB v apríli minulého roka. Pri väčšine slovenských lokalít došlo k miernemu zníženiu cien o necelé 3 %. Vyplýva to z analýzy spoločnosti TopForex.

„Keď vezmeme do úvahy, že česká koruna medziročne posilnila o približne 5,6 %, znamená to, že na Slovensku došlo napriek inflácii k zníženiu cien v českých korunách. Pre slovenský cestovný ruch to znamená, že českí turisti  budú tento rok na Slovensku disponovať mierne zvýšenou kúpnou silou,“ hovorí Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

Slováci dovolenkujú v roku 2018 drahšie

Slováci budú tento rok dovolenkovať drahšie ako v roku 2017. Podľa analýzy katalógových cien sa ceny pobytov v zahraničí zvýšili aj o 21 percent. „Cenám nepomohlo ani oslabenie domácej meny ako napríklad v Turecku, keďže cestovné kancelárie kontrahujú zájazdy v eurách. Vo viacerých krajinách, ako napríklad na Kréte či Cypre hotelieri po úspešnej minuloročnej sezóne neváhali zvýšiť ceny aj o pätinu,“ vysvetľuje Peter Bukov. Len výnimočne sa ceny zahraničných zájazdov udržali na minuloročnej úrovni. Chorvátsko a Slovinsko išlo takisto cenovo nahor, ale v priemerne len o 4 %.

Cestovné kancelárie  predpokladajú, že v dôsledku vysokého dopytu dovolenkárov z posledného obdobia bude v ponuke menej ponúk last moment ako v minulosti. Týka sa to predovšetkým Chorvátska, ktoré je najsilnejšou zahraničnou dovolenkovou destináciou Slovákov.

Pri leteckých zájazdoch treba navyše počítať s palivovým príplatkom. Ten si cestovné kancelárie pripočítajú v cene na základe klauzuly  s charterovým dopravcom, keď cena prekročí zazmluvnenú hranicu. Palivový príplatok tak cestovné kancelárie uplatňujú už od apríla  tohto roka. Palivové príplatky sa odvíjajú od dĺžky charterového letu. Niektoré destinácie majú palivový príplatok 8 až 10 eur za osobu, najdrahšie môžu prekročiť aj sumu 20 eur.

Čechom zdraželi zahraničné pobyty miernejšie

Pre českých turistov je Slovensko prakticky jedinou destináciou, ktorá plošne zlacnela. Aj keď česká koruna posilnila za posledný rok o 5,6 %, na zájazdoch do oblasti Stredomoria sa to neprejavilo. Práve naopak, korunové ceny zahraničných zájazdov zdraželi. „Cenový nárast však priemerne dosahuje len 6,25 %, čo je zásluha silnejšej českej koruny,“ vysvetľuje Peter Bukov.

Zmeny v cenách dovoleniek pre slovenských turistov (v eurách)

Cena 2018

+4 %

Slaven

Zdroj: katalóg CK Koala

Zmeny v cenách dovoleniek na Slovensku pre českých turistov (v CZK)

Cena 2018

-2,6%

Hotel Fatra
+17,6%

Zdroj: Katalógy CK, porovnanie pobytov počas leta (júl a august), cena v Kč za lôžko a osobu/noc

Informácie o spoločnosti TopForex

TopForex je brokerská spoločnosť umožňujúca obchodovanie pre globálnu klientelu. Ponúka obchodné prostredie platforiem xStation a MT4 so zameraním na obchodovanie menových párov a radu inštrumentov CFD. TopForex pôsobí na 18 zahraničných trhoch. TopForex je registrovaná obchodná značka Goldenburg Group Limited, čo je cyperská investičná firma (CIF) dohliadanie a regulovaná Cyperskou komisiou pre burzy a cenné papiere (CySEC) s CIF Licenciu číslo 242/14. Viac na www.topforex.com.

Tipy a techniky, ako sa brániť násiliu, obťažovaniu a slovným útokom Aké sú mesačné náklady na prevádzku nového vozidla na Slovensku? Patríme medzi krajiny s najnižšími výdavkami

Z kategórie Slovensko