94125_lh domov css papier dar filo 10 676x449.jpg
2. novembra 2020 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Biela labuť darovala Edenu hygienické potreby

2.11.2020 – Približne päťtisíc balení jednorazových utierok a 15-tisíc kusov toaletného papiera darovala firma SHP Group, patriaca do portfólia spoločnosti ECO-Investment a.s. podnikateľa a filantropa Milana Fiľa, domovom sociálnych služieb na Liptove.

Koncom minulého týždňa zastal pred Centrom sociálnych služieb (CSS) Eden v Liptovskom Hrádku kamión s tridsiatimi paletami hygienických potrieb od spoločnosti, ktorá je známa aj pod starým názvom Harmanecké papierne s logom znázorňujúcom bielu labuť. Obsah paliet sa tam dlho nezdrží, poputuje do zariadení podobného typu v okrese Liptovský Mikuláš.

Každá pomoc je vítaná

„Neviem, ako prišli na nás, zatelefonovali mi z krízového odboru ministerstva práce, či máme vhodné priestory na dočasné uskladnenie a či sme schopní zabezpečiť distribúciu,“ povedala riaditeľka Edenu Andrea Šišilová. Spolu s 52 zamestnancami sa stará o 81 mužov.

Dar prijalo Občianske združenie Iba spolu. Funguje popri CSS, vzniklo z iniciatívy zamestnancov robiť niečo nad rámec zákona a zo záujmu poskytnúť širšiu pomoc.

„Pre nás je to veľká pomoc, lebo naša ročná spotreba toaletného papiera sú približne štyri palety, čo je v prepočte asi dvetisíc eur. V dnešnej ťažkej dobe, kedy musíme dávať na ochranné pomôcky a dezinfekciu obrovské financie, je každá podobná pomoc vítaná,“ hovorí riaditeľka. Len tento rok už na tento účel museli vynaložiť viac ako desaťtisíc eur. „A budeme potrebovať ďalšie.“

Riaditeľka potvrdila, že aj keď patria pod správu Žilinského samosprávneho kraja, utierky aj toaletný papier rozdajú aj súkromným, mestským či obecným zariadeniam. Verí, že sa potešia rovnako ako sa tešia v Edene.

Zatiaľ nemajú infikovaných

V CSS Eden dodržujú prísne epidemiologické opatrenia, vďaka nim nemajú ani jedného infikovaného klienta ani zamestnanca. „Naši klienti sú veľmi uvedomelí a vítajú to ako prevenciu. Sú našimi strážnikmi, a keďže sú už dlhšiu dobu izolovaní, vedia, že ak to niekto donesie do zariadenia, tak to budú zamestnanci,“ hovorí Šišilová.

O spoločnosti SHP Group (Slovak Hygienic Paper Group)

SHP Group je nadnárodná spoločnosť združujúca skupinu výrobných a obchodných spoločností z oblasti celulózo-papierenského priemyslu. Zastrešuje desať spoločností v šiestich krajinách Európy s ročným obratom 220 miliónov eur. V šiestich výrobných závodoch SHP Group ročne vyrobí 170 tisíc ton papiera. SHP Group je najväčším producentom hygienických papierov v strednej a juhovýchodnej Európe. Patrí do spoločnosti ECO – Investment a.s., čo je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality. Od jeho založenia je holding prítomný vo viacerých charitatívnych projektoch v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.

Informačný servis

AURES Holdings vlani predal bezmála 100 tisíc áut, najviac za 31 rokov na trhu Revolúcia v starostlivosti o chrup: Ako umelá inteligencia pomáha pri čistení zubov?

Z kategórie Slovensko