Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
87612_mesiac bez lepku web 676x373.jpg
20. apríla 2018 PR správyZdravieAlergie a intolerancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Bezlepková diéta? Odmení sa vám tisíckrát!

BRATISLAVA 20. apríla 2018 – Poznáte niekoho, kto nesmie konzumovať lepok, pretože trpí neznášanlivosťou lepku? A viete, že na jedného diagnostikovaného celiatika pripadá až desať ďalších, ktorí o svojom ochorení “zatiaľ” nevedia? Odhaliť zdravotné problémy, ktorými sa prejavuje precitlivenosť na lepok, je síce komplikované, cesta von však býva spoľahlivá. S odpoveďami vám pomôže kampaň na webovom portáli www.dobrebezlepku.sk.

Keď vám raz lekár oznámi, že máte celiakiu alebo inú podobu neznášanlivosti lepku, jedno je isté – do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Jedine tá totiž dokáže úplne odstrániť všetky zdravotné problémy, ktoré celiatikom komplikujú život. Čo presne ale taká bezlepková diéta obnáša?

 „Keď Vám lekár diagnostikuje celiakiu, netreba určite podliehať panike. V dnešnej dobe sa s touto diagnózou dá plnohodnotne žiť a pokiaľ pacient dodržiava bezlepkovú diétu, jeho zdravotný stav sa v podstate okamžite po nastavení na liečbu – diétu upraví  a nemá žiadne ťažkosti. Je potrebné však dodržiavať diétu prísne a celoživotne. Pacient musí zo svojho jedálničku vynechať všetko, čo obsahuje lepok-, resp. obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos a samozrejme všetky výrobky z nich. Celiatik je odkázaný na neustále čítanie zloženia výrobkov, lebo lepok sa môže nachádzať naozaj všade, častokrát aj tam kde by ste to nikdy nečakali. Podľa platnej legislatívy je však výrobca povinný nie len o prítomnosti  lepku, ale tiež iných alergénov na obale výrobku informovať“ hovorí Ing. Jarmila Kabátová, nutričná terapeutka.

Takáto zásadná životná zmena môže v človeku na začiatku vyvolávať obavy, ako sa stravovať. Dnes sa však nie je čoho báť. „Na trhu je dnes široký sortiment bezlepkových výrobkov, ktoré sú pre pacienta dostupné takmer všade. Na Slovensku dokonca aj v lekárni, nakoľko u nás, ako v jednej z mála krajín v EU, majú pacienti nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov, čo pre nich predstavuje významnú finančnú výpomoc. V špeciálnych predajniach, ale aj v super a hypermarketoch, či v každej lekárni dnes dostanete kúpiť bezlepkové takmer všetko, od múky, cestovín, hotových chlebíkov, či sladkých sušienok a slaných snackov, až po hotové chladené a mrazené jedlá a polotovary. Odvážim sa tvrdiť, že o celiatikov je na Slovensku naozaj veľmi dobre postarané.“ pridáva svoje postrehy Ing. Jarmila Kabátová.

Aký je život s intoleranciou na lepok a dodržiavaním diéty?

„Mám intoleranciu na lepok s tým, že môj žalúdok prechádzal mnohými zápalmi, o ktorých som ja vôbec nevedela. V mojom žalúdku nie sú enzýmy na to, aby mohol stráviť všetok ten lepok. No a tým pádom ma to donútilo dodržiavať správnu životosprávu. Vyberať si potraviny, ktoré sú akostne lepšie a orientovať a na zdravšiu kombináciu jedál. Je to dosť náročné, pretože lepok sa nachádza skutočne skoro všade. A preto sa orientujem najmä na domácu kuchyňu. Do práce si nosím krabičky s jedlom alebo si objednávam také jedlá, pri ktorých mám istotu, že viem, čo jem. Napríklad grilované mäso so zeleninou, keď už naozaj nie je nič iné k dispozícii. V zásade vnímam ako veľmi dôležité vzdelávať sa v oblasti stravovania. Pretože, ak si kúpite tyčinku v bio obchode, to ešte neznamená, že je aj skutočne zdravá. Treba si vedieť zvyknúť na bezlepkové recepty a vedieť ich pripravovať. Výhoda väčších miest je, že poskytuje väčší výber kvalitných potravím a surovín. Môžete si vyberať. A tak dokážete pripraviť aj parené buchty alebo palacinky. A rozdiel v chuti už nevnímam, je to otázka zvyku. Snažím sa v tomto duchu viesť aj manžela a staršieho syna. Hoci ten chodí do škôlky a tam je náročnejšie ustrážiť jedálniček. No nejaký základ bude mať vďaka mne. Čo v mojom jedálničku nesmie chýbať? Mám strašne rada Schar chlieb Maestro, lebo ten je ten je naozaj veľmi dobrý. Vyzerá ako toastový, ja si ho teda vždy dávam do toastovača. A to mám naozaj rada aj môj syn ho má tiež veľmi rád. Fičíme na ňom celá rodina. Teda okrem nášho najmenšieho Maxíka 🙂 Ešte zbožňujem Schar polomáčané ovsené celozrnné keksíky, pripomínajú mi tie lepkové z detstva. Moje trávenie má teraz bez lepku úplne iný rozmer,“ konštatuje herečka Kristína Turjanová, ktorej bežnou súčasťou života je práve bezlepková strava.

Bezlepková diéta je len nový prístup k plnohodnotnému životu pre všetky osoby trpiace neznášanlivosťou lepku. Dnes máme k dispozícii kvalitné plnohodnotné potraviny bez lepku. Aj reštaurácie sú povinné informovať o prítomnosti lepku, ale dodržovanie bezlepkovej diéty je predovšetkým o vlastnej dôslednosti a pozornosti. Zistite viac na www.dobrebezlepku.sk.

Navštívte www.dobrebezlepku.sk
Vyskúšajte jednoduchý test, ktorý odhalí prvé príznaky neznášanlivosti lepku, zdarma na webovej stránke.
Skonzultujte svoj zdravotný stav s odborníkom zadarmo, zaregistrujte si čas konzultácie na webovej stránke www.dobrebezlepku.sk

Vzdelávací projekt “Máj – mesiac bez lepku”, webový portál www.dobrebezlepku.sk a ďalšie aktivity spojené s osvetou prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär

Odporúčané články

Dokonalé menu zdravých raňajok len s dvoma polievkovými lyžicami denne Bezlepková pochúťka priamo z farmy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Alergie a intolerancie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies