27. novembra 2012 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Anjeli a policajtky opäť zažiarili v Bruseli

BRATISLAVA 27. novembra – Na pozvanie Európskej komisie slovenskí pivovarníci v týchto dňoch v Bruseli predstavili projekt zodpovednej konzumácie alkoholických nápojov „Deň zodpovednosti“. Spolu s nimi prišli do Bruselu aj „anjel strážny a sympatická policajtka“, ktorí sú súčasťou pilotného vzdelávacieho projektu Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a Úradu verejného zdravotníctva SR pod názvom Deň zodpovednosti. Prezentácia sa konala počas panelu v rámci Štvrtého Otvoreného fóra pre alkohol a zdravie v Bruseli. Toto fórum, založené Európskou komisiou, je platformou pre široké spektrum zúčastnených; od mimovládnych organizácií až po výrobcov alkoholických nápojov; od odborníkov na reklamu až po tých z radov lekárov. Jeho cieľom je výmena dobrých skúseností z praxe a spoločný postup pri znižovaní nepriaznivých dopadov nadmernej konzumácie alkoholu.
„Zodpovedné posolstvá sú pre nás samozrejmosťou. Nájdete ich na všetkých značkách a obaloch našich členských pivovarníckych spoločností. Okrem toho sa počas letných festivalov môžete stretnúť s dobrovoľnými hliadkami, ktoré merajú účastníkom alkohol v dychu a upozorňujú ich na negatívne dopady nerozumnej konzumácie alkoholu. Na špeciálnych internetových stránkach a v telefónnych aplikáciách si účastníci festivalov, po zadaní svojich údajov, môžu vypočítať hladinu alkoholu v krvi a následne zistiť, kedy sú schopní sadnúť si opäť za volant. Hliadky pozostávajúce z anjela a policajtky, sú súčasťou všetkých podujatí nášho združenia,“ uviedla Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.
Vzhľadom na výzvu Európskej komisie k zvýšenej aktivite v boji proti zneužívaniu alkoholu v európskych krajinách je projekt slovenských pivovarníkov – Deň zodpovednosti, výnimočne zaujímavým a veľmi konkrétnym príkladom, ako tomuto problému čeliť.
Slovenskí pivovarníci sa týmto projektom zapojili do iniciatívy Asociácie európskych pivovarníkov tzv. European Beer Pledge. Pod týmto názvom je obsiahnutý záväzok európskych pivovarníkov, ktorý je reakciou na výzvu komisára Európskej komisie pre zdravie a spotrebiteľskú politiku na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu na treťom fóre o Alkohole a zdraví v Európskej únii. Záväzok európskych pivovarníkov, je založený na troch pilieroch, ktorými sú podpora informovanosti spotrebiteľov, využívanie sociálnych médií a digitálnych možností a zodpovedná konzumácia alkoholu.
Takmer 80 účastníkov podujatia, zástupcov Európskej komisie, pivovarníckeho priemyslu a iných výrobcov alkoholu, mimovládnych organizácií a médií diskutovalo v Bruseli o najlepších spôsoboch, ako potláčať zneužívanie alkoholu.
Slovensko ako jediná z členských krajín Asociácie európskych pivovarníkov malo na spomínanom fóre možnosť prezentovať svoj pilotný projekt zameraný na zodpovednú konzumáciu piva. Projekt spája výrobcov piva a odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorí poskytujú odborné poradenstvo pri prevencii negatívnych dôsledkov nadmernej konzumácie alkoholu.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu je dobrovoľnou profesijnou stavovskou organizáciou, ktorá združuje právnické osoby podnikajúce vo výrobe sladu a piva, ako aj organizácie, ktoré spolupracujú s výrobcami piva. Bolo založené 10. apríla 1991 a v súčasnosti združuje väčšinu producentov piva a sladu na Slovensku. Okrem pivovarov a sladovní združuje i servisné a obchodné organizácie, ktoré spolupracujú s výrobcami piva. Úzko spolupracuje so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, výskumnými ústavmi, vysokými školami a ďalšími odbornými profesijnými združeniami a zväzmi, najmä v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva. Aktívne spolupracuje a zapája sa do činnosti európskych pivovarníckych a sladovníckych združení a je členom európskeho pivovarníckeho zoskupenia EBC, ktoré odborne koordinuje a rieši problémy pivovarníctva a sladovníctva. Od roku 2008 je riadnym členom európskeho pivovarníckeho združenia The Brewers of Europe. Viac informácií: www.slovenskepivo.sk

es;mt

Anjelov strážnych máme možno aj vo svojom okolí! Union podporil projekt Vianočnej pošty, písanie listov Ježiškovi môže spestriť čarovná rozprávka Pes menom Mačka. Láskavý príbeh o priateľstve pre deti

Z kategórie Ostatné