Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Business women eating salad box and egg sandwich box. eat lunch for work with partnership at workplace.
Foto: Getty Images
28. októbra 2022 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Aké sú možnosti na stravovanie v práci alebo pri podnikaní a ktorá je najvýhodnejšia?

25.10.2022 – Stravovanie patrí medzi zákonom dané povinnosti, ktoré má každý zamestnávateľ voči zamestnancom. Realizovať ho môže viacerými spôsobmi, ktoré sú presne dané legislatívou. Rok 2021 bol v tomto zlomový, pretože k tým existujúcim pribudol jeden nový. Využívať tento inštitút môžu aj samostatne zárobkové osoby, čiže živnostníci.

Hotovosť je flexibilná, ale nie každá firma ju ponúka

Už dlhšiu dobu sa volalo po možnosti poskytnúť zamestnancom miesto stravných lístkov peniaze. Princíp spočíva v slobode, že zamestnanec nahlási svojmu zamestnávateľovi, akým spôsobom chce mať vyplácanú náhradu na povinné stravovanie.

Na výber má stravné poukážky alebo peniaze. Hodnota hotovosti musí byť pritom rovnaká, ako je výška stravného lístku, ktorý zamestnávateľ poskytuje zamestnancom. Tu treba pripomenúť, že zamestnanec môže svoje rozhodnutie o spôsobe vyplácania náhrady za stravovanie meniť raz za rok a oznamuje to písomnou formou.

Je si tiež potrebné uvedomiť, že zamestnávateľ je povinný poskytovať stravné lístky alebo finančnú náhradu až vtedy, ak nevie zabezpečiť jedno jedlo za pracovnú zmenu.

Podľa zákona je v prvom rade povinný zabezpečiť zamestnancom aspoň jedno teplé jedlo a nápoj buď vo vlastnom stravovacom zariadení alebo prostredníctvom externej firmy. Stravné lístky alebo hotovosť môžu byť vyplácané až ako náhradná možnosť.

Na druhú stranu, pri stravovaní treba pozerať aj na zloženie stravy a jej vplyv na zdravie. Čím bude kvalitnejšia, tým bude aj lepšia výkonnosť v práci. Dlhodobo zlá životospráva, vyplývajúca aj v snahe ušetriť na stravnom, má negatívny vplyv na dochádzku do práce a častých PN. Typickým problémom sú opakované bolesti brucha zo zlého jedla.

Stravné lístky a stravné karty, ako fungujú a čo ponúkajú

Zamestnávateľ má niekoľko možností, ako môže zabezpečiť buď reálne stravovanie, alebo náhradu prostredníctvom stravných lístkov či finančným plnením. Pre zamestnanca je najdôležitejšie, aby si firma túto povinnosť plnila v zmysle zákona.

Modernizácia však neobchádza ani tento segment a tak existuje náhrada stravných lístkov v podobe elektronickej stravovacej karty. Funguje rovnako ako platobná karta: zamestnávateľ vám na ňu pošle sumu rovnajúcu sa hodnote platného stravného lístka a vy potom pri platení za jedlo používate tento spôsob. Je to rýchlejšie a najmä praktickejšie.

Okrem praktických výhod však treba rátať aj s istým obmedzením. Reštaurácie, alebo prevádzky, kde chcete stravovaciu kartu využiť, musia mať príslušný platobný terminál.

Hodnota stravného lístka je presne stanovená a nemôže byť ľubovoľná. V praxi to znamená, že to je najmenej 75% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách. Od 01.09.2022 to je suma 4,80 Eur.

Túto hodnotu pritom určuje zákon, ktorý je pravidelne upravovaný. Donedávna to bývalo aspoň raz za rok, no v poslednom období to je častejšie, za rok 2022 sa menila už 3-krát. Štát sa tak snaží pružne reagovať na aktuálnu zhoršujúcu sa finančnú situáciu, čiže aj na zvyšujúce sa finančné nároky na stravovanie zamestnancov.

Aké možnosti má živnostník a čo si vie dať do nákladov

Problematika stravovania sa od roku 2021 menila už aj u živnostníkov, teda podnikateľov podnikajúcich ako SZČO. Funguje ale trocha inak, ako pri bežných zamestnancoch, čo súvisí predovšetkým s ich rozdielnym postavením pred zákonom.

Výška stravného, ktoré si môžu uplatniť za jeden deň, je určená na 55% z hodnoty stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa aktuálneho znenia zákona. Od 01.09.2022 to je 3,50 Eur. Hoci je táto suma relatívne malá, veľkou výhodou je, že si ju môže živnostník uplatniť vo svojich daňových výdavkov celú.

Pri SZČO sa pritom nerozlišuje dĺžka pracovnej doby, za jeden pracovný deň je nárok na jeden stravný lístok. Je možnosť uplatniť si ho aj na víkendy či dni štátneho sviatku, ale v tom prípade treba jednoznačne preukázať výkon podnikateľskej činnosti.

Ak podnikateľ využíva takúto formu uplatnenia si nákladov na stravovanie, nemusí si už odkladať doklady z reštaurácií či iných stravovacích zariadení. Na účely uznania do účtovníctva úplne postačuje faktúra o zakúpení stravných lístkov od „stravenkovej“ firmy. Tie môžete využiť aj na nákup potravín a prípravu stravy priamo doma.

To je nielen lacnejšie, ale aj lepšie pre váš organizmus. Je totiž všeobecne známe, že zdravá domáca strava má viac živín pre srdce, cievy aj celý tráviaci systém.

Informačný servis

K téme

Martin Pyco Rausch navaril famóznu knihu. Treba si variť Žilinská nemocnica zakúpila nový prístroj vďaka Nadácii COOP Jednota

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.