Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
19. októbra 2015 PR správyInformačné technológie od PRservis.skSITA Diskusia()

TechMatch Slovakia 2015 má svojich víťazov

BRATISLAVA 19. októbra – US Market Access Center investuje v najbližších 48 mesiacoch do slovenských startupov 5 miliónov dolárov. Aj to je výsledok 5 – dňového podujatia TechMatch Slovakia 2015, ktoré sa dnes podvečer skončilo vyhlásením víťazov. Medzi 12 finalistov sa dostali aj dva slovenské startupy.

Na podujatí bolo celkovo prítomných 60 startupov, ktorí boli pridelení do skupín k jednotlivým mentorom. V pondelok a v utorok zdokonaľovali v bootcampoch svoje prezentačné schopnosti, aby ďalšie dva dni zúročili svoje poznatky a predstúpili pred korporácie a investorov. Tí spolu s mentormi rozhodli o postupe dvanástich najlepších startupov do finále. Kritériami boli biznis model, celková úroveň prezentovania sa, a najmä predpoklad pre možnú spoluprácu s korporáciami.

Porota rozhodla, že uvedené predpoklady v najvyššej miere spĺňajú: Datamolino – Slovensko, EggTronic – Taliansko, Goldemar – Španielsko, KonnectAgain – Írsko, Locca – Rakúsko, OptiWi-Fi – Írsko, Perseus – Kórea, PowerAware – Švédsko, Pulsate – Írsko, Stuk.io – Portugalsko, Venzeo – Slovensko, Zmorph – Poľsko.

Finalista Jozef Vodička zo slovenského startupu Venzeo zhodnotil podujatie týmito slovami: „Na tejto akcii sa mi môžu venovať ľudia, ktorí pracujú priamo v Silicon Valley, a nie, že tam boli len dva týždne na stáži.“

Startupy v boji o prvé miesto zúročili poznatky od mentorov získané v bootcampe, keďže porota o postupe rozhodovala na základe ich 4 minútového pitchingu. Po vystúpení startupisti odpovedali na otázky porotcov. „Mentori boli skvelí, veľmi mi pomohli zlepšiť môj „pitch“. Na podujatí sme získali kontakty na niektoré z celosvetovo najdôležitejších firiem. Gyu Kawasaki bol naživo úžasný, bol to pre mňa veľký zážitok,“ zhodnotil podujatie Igor Spinella z talianskeho startupu Eggtronic. Slovenskému startupu Datamolino podujatie prinieslo nasledovný benefit: „TechMatch bol skvelou príležitosťou na konfrontáciu nášho zámeru s názormi skusených investorov a podnikateľov.“

O troch absolútnych víťazoch rozhodla porota v nasledovnom zložení: Ian Sobieski – Band of Angels, Mohanjit Jolly – DFJ, David Smith – First Capital, Bill Reichert – Garage Ventures, Jim Connor – Sandhill Angels.

Víťazmi TechMatch Slovakia 2015 sa stali:
OptiWi – fi – Víťaz TechMatch Slovakia 2015
Locca – Najlepší „pitch“
Zmorph 3D – Najlepšia technológia

Tri startupy, ktorým porota udelila výnimočné ocenenie:
Eggtronic, Konnect Again, Perseus.

TechMatch priniesol okrem víťazov množstvo kontaktov pre všetkých zúčastnených. Ako uviedol Rastislav Varga zo slovenského RVmagnetics: „Podujatie TechMatch Slovakia nám pomohlo pochopiť, ako predať high tech technológiu ľuďom, ktorí majú peniaze, ale nemajú za sebou inžinierske štúdium. Podarilo sa nám pritiahnuť pozornosť spoločností ako Honda, Yamaha, Sony a Berkeley University. Mentori, investori, ale aj speakri nás naučili množstvo nových vecí. Najväčším pozitívom sú kontakty, ktoré sme nadviazali.“

Ján Radolec zo slovenského Appendino vníma podujatie tak isto pozitívne: „Konferencia nám dala skvelú príležitosť stretnúť úžasných ľudí nielen zo Silicon Valley, ale aj z celého sveta. Zároveň sa nám podarilo rozšíriť sieť kontaktov v rámci nadnárodných spoločností. Úroveň zúčastnených startupov bola veľmi vysoká,“

Cieľom podujatia bolo prepojiť slovenské startupy so svetovou korporátnou scénou, predovšetkým zo Silicon Valley.

„TechMatch je jedným z vizionárskych podujatí, ktoré by mali byť podporené nielen korporáciami, ale aj jednotlivými vládami. Pretože ak podujatie nepodporí vláda krajiny, kde sa podujatie koná, podporí ho iná, ktorá môže z výsledku profitovať.“ dodal Luke Kowalski zo spoločnosti Oracle.

Povedali o podujatí:

„Prezentovalo sa tu veľmi veľa dobrých nápadov a bolo náročné vybrať finalistov. Organizátor urobil veľmi dobrú prácu pri príprave tohto podujatia, nájdení a prinesení naozaj výnimočných startupov do Bratislavy. Čo sa týka potenciálu do budúcnosti, tak ak to, čo som tu videl indikuje kapacitu tohto regiónu, dovolím si tvrdiť, že Slovensko čaká skvelá budúcnosť.“ Bill Reichert

„Myslím si, že konferencia priniesla oveľa väčšiu hodnotu ako boli jej náklady. Stretol som tu naozaj výnimočné startupy.“ Rueven Cohen (Citrix)

„Rizikové investovanie je biznis založený na vzťahoch. Slovensko má v rámci Európy veľmi dobrú polohu na to, aby sa stalo technologickým a investičným partnerom pre svetové korporácie. Veľkým potenciálom pre Slovensko sú koncept Smart cities a konektívna doprava. Investovanie je dlhodobý proces a bude rásť na základe toho, ako bude Slovensko vnímané ľuďmi z radov investorov. Toto podujatie má veľmi vysokú úroveň a je vo veľa ohľadoch lepšie ako niektoré podobné podujatia vo svete. Na špičku ľudí zo Silicon Valley, ktorí navštívili Bratislavu, urobil TechMatch dobrý dojem a odchádzajú s pozitívnymi emóciami, ktoré budú určite šíriť ďalej vo svojich kruhoch. A to je silnejšie ako akákoľvek PR kampaň. Pretože investovanie nie je iba vecou peňazí, je to vec postavená na vzťahoch.“ Jay Onda (DoCoMo Capital & Yamaha Motor Ventures)

„TechMatch priniesol do Bratislavy ducha Silicon Valley v podobe možností nadviazania kontaktov a investičných možností. Stretol som tu veľa podnikateľov, o ktorých už teraz viem, že budeme spolupracovať. Skutočne si myslím, že TechMatch je výborný projekt, ktorý nám pomôže spoločne vybudovať startupový ekosystém.“ Kevin Krejči

Slovak Business Agency ďakuje Adom M. Studio za zabezpečenie podujatia.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

bx

K téme

MF SR: Svetové mená z oblasti startup-u prídu na Slovensko Investori zo Silicon Valley prídu do Bratislavy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Informačné technológie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.