Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1.jpg
Foto: Jordan Arnold on Unsplash
6. apríla 2020 Zaujímavosti od PRservis.skSITA Diskusia()

5 tipov pre dokonale prestretú slávnostnú tabuľu

6.4.2020 – Či už sa pri stole zíde celá rodina, alebo chcete stráviť príjemný večer s priateľmi, slávnostne prestretý stôl premení obyčajné posedenie pri stole na výnimočnú chvíľu. Inšpirujte sa nápadmi a tipmi, s ktorými dostanete nejednu pochvalu pri stole. 

Bez dekorácií sa nezaobídete

Len tie správne doplnky dokážu doladiť sviatočnú tabuľu k dokonalosti. Plameň sviečky pri jedle navodí útulnú atmosféru a váza s kvetinami zase pridá stolu na kráse. Základom je potom správne vybraný obrus. Na slávnostné udalosti sa síce tradične používa obrus biely, nebojte sa porušiť pravidlá a ozdobte stôl vzorovaným behúňom. Dôležité je ale zachovať jednoduchosť, tak ak máte pestrofarebný jedálenský servis, radšej siahnite po obruse v minimalistickom duchu.

Screenshot_53.jpg
Foto: Favi

Na dobré pitie kvalitné sklo

Chutné jedlo sa nezaobíde bez dobrého vína. Na slávnostnej tabuli by pri každom tanieri mali byť maximálne tri poháre. Najčastejšie to sú poháre na víno, vodu a prípadne likér. Umiestniť ich môžete vedľa seba alebo pokojne do tvaru trojuholníka, kreativite sa na sviatočnej tabuli medze nekladú. Zásadný je ale správny výber pohárov podľa druhu vína. Biele sa podáva v menších pohároch, ktoré udržia nižšiu teplotu, červené naopak patrí do širších čiaš, aby sa rozvinula jeho aróma. Pre šumivé vína a sekty sú potom ideálne úzke poháre s dlhým hrdlom.

Screenshot_54.jpg
Foto: Favi

Z krásnych tanierov viac chutí

Kvalitný a krásny riad je základom každej hostiny. Dobre vyzerá  tradičný porcelán aj nadčasové jedálenské servisy z keramiky. Ak chcete niečo nevšedné, stavte na atypické hranaté tvary a zaujímavé vzory. Slávnostného ducha potom dodajú stolovaniu taniere so zlatými alebo striebornými detailmi. Stolu prestretému pod holým nebom najviac pristanú jedálenské sady v rustikálnom štýle, na takej sviatočnej tabuli potom nesmie chýbať váza s bohatými lúčnymi kvetmi alebo s trendy eukalyptom. A ako taniere poskladať podľa etikety? Na stôl ako prvý patrí podkladový tanier s obrúskom, ten leží na stole po celú dobu stolovania, naň sa potom ukladajú jednotlivé chody. Pre poctivé slávnostné menu so všetkým potrebujete minimálne štyri typy tanierov: podkladový, plytký, hlboký a dezertný.

Príbory

Množstvo príborov a ich poskladanie na slávnostnú tabuľu samozrejme závisí od počtu chodov. Môže sa tak stať, že pre jedného hosťa budete musieť mať až osem druhov príborov. Aby vám z toho nešla hlava okolo, zapamätajte si jednoduché pravidlo. Príbory by mali byť vedľa seba ďaleko zhruba pol centimetra a v nadväznosti na jednotlivé chody. To znamená, že najďalej od taniera budú príbory, ktoré použijeme ako prvé. A pretože to najsladšie patrí až na koniec, príbory na dezert majú svoje špecifické miesto nad tanierom, vidlička smeruje hrotmi doprava, dezertová lyžička je položená naopak.

Hh.jpg
Foto: Favi

Na detailoch záleží

Vo vašom sviatočnom jedálenským servise by nemali chýbať ani servírovací pomocníci. Etažér využijete nielen na vianočné cukrovinky, ale aj podávanie dezertov alebo jednohubiek. Ďalšiou nevyhnutnosťou pre výnimočné chvíle je chladiaca nádoba na šumivé vína alebo originálne uzávery na fľaše, ktoré udržia bublinky v sekte dlhšie. Príjemné večerné posedenie s priateľmi sa nezaobíde bez dobrého vína a pohostenia k nemu. Či už pripravíte bohaté tapas, syrové jednohubky alebo tatarák, vlastnoručne pripravené občerstvenie si zaslúži štýlové servírovanie. Skvele vyzerajú trendy bridlicové podnosy aj podnosy z tropických drevín.

Informačný servis

K téme

PLANEO Elektro je opäť dostupné na 50 miestach pre všetkých Slovákov S Erikom Štefanovičom o bytovej výstavbe podľa viedenského vzoru

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies