2. októbra 2013 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Vstupné portály volajú po oprave

BRATISLAVA 2. októbra – Deväť vstupných portálov do historických budov na Slovensku bude bojovať v internetovom hlasovaní o grant na obnovu z Nadácie VÚB. Ide o každoročnú aktivitu Poklady môjho srdca, ktorou chce Nadácia VÚB prebudiť záujem ľudí o kultúrne dedičstvo. Hlasovať môžete na stránke www.vub.sk/portaly do konca októbra.

Každý rok je súťaž zameraná na jeden typ pamiatok. V úvodnom roku 2009 to boli zvonice, neskôr historické hodiny, sochy a vlani zase mestské brány. Rekonštrukciu víťazných pamiatok financovala Nadácia VÚB a dnes sa opäť skvejú v novom šate. Hlasovať za „svojho favorita“ môžu všetci, ktorým nie je ľahostajné v akom stave sa nachádza kultúrne dedičstvo ich mesta, či obce. V súťaži nerozhoduje veľkosť mesta, veď grant na obnovu v minulosti dokázala získať napríklad malá podtatranská obec Vrbov.

Tento rok sa o priazeň verejnosti uchádzajú vstupné portály do historických budov. Devín, Košice, Levoča, Senica, Skalica, Trenčín, Trnava, Zvolen a Žilina. To je zoznam miest, kde sa nachádzajú historické portály zapojené do súťaže. V minulosti mala architektúra vstupu veľký psychologický účinok a spoluvytvárala prvý dojem o priestore a jeho vlastníkovi. Najbohatšie riešené boli tie na cirkevných objektoch, na šľachtických sídlach, prípadne na historických radniciach a verejných budovách. Súčasťou portálu býva sochárska výzdoba, viažuca sa buď k majiteľovi budovy, alebo jej staviteľovi.

Kto bude v súťaži úspešný, sa ukáže 31. októbra 2013, kedy sa hlasovanie uzavrie. Portál s najväčším počtom klikov dostane od Nadácie VÚB prostriedky na obnovu. Výsledky hlasovania zverejníme 4. novembra.

ax

Generatívna AI dokáže zmeniť celé odvetvia Tesco na humanitárnu pomoc darovalo oblečenie F&F za 1 milión eur

Z kategórie Kultúra