8. februára 2013 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

RTVS: Víkend s rozhlasovými programovými službami RTVS

BRATISLAVA 8. februára –

Rádio Slovensko
Vyučil sa pôvodne za kuchára pre lôžkové a jedálenské vozne a dnes varí tie najvyberanejšie jedlá v päťhviezdičkovom hoteli, má vlastnú televíznu show, precestoval ako kuchár kus sveta a varil aj pre najväčšie americké filmové hviezdy. Hosťom Petry Bernasovskej bude v sobotu ráno od 8.00 do 9.00 h vyhľadávaný šéfkuchár Jaroslav Židek. A rozprávať sa nebudú iba o jedle.
Zdá sa, že Maďarsko je v kurze. Práve pod maďarským menom sa totiž dvadsať rokov skrýval hľadaný sicílsky mafián. Podrobnosti prinesie Gregor Martin Papucsek. V americkom Grand Canyone sa pred vami odohráva nielen úžasná scenéria, ale aj história Zeme. Nevďačnú úlohu, ako v rozhlasovej reportáži priblížiť miesto, na ktoré slová naozaj nestačia, si vzal na seba Vít Pohanka. Pomodli sa ku krave a tvoje prianie sa splní, veria v Indii, dokonca tam majú aj útulok pre opustené kravy. O exkluzívnom živote kráv v Indii porozpráva Jaromír Marek. Prvé zoologické záhrady vznikli v Egypte už pred 3500 rokmi. Dnes patrí tá káhirská medzi 10 najsmutnejších na svete a ako vyzerá, zisťovala Nina Krajčovičová. To všetko a oveľa viac sa dozviete v sobotnom Štúdiu svet po 10.00 h.
O láske sa vraví, že je vtedy pravá, keď sme jedno telo a jedna duša. Túto fikciu zhmotnili návrhári v 60. rokoch do módy unisexu, pôsobila však viac provokatívne ako romanticky. Ako sa tento štýl zmenil? Je unisex trendom aj dnes? Odpovede bude hľadať Emma Tekelyová v programe Trendy – móda – životný štýl po 17.00 h.
Kultúrny magazín Zrkadlenie vám v sobotu po 20.05 h predstaví jedno z najvýznamnejších diel talianskej opery buffa – Rossiniho Barbiera zo Sevilly v akčnej réžii Romana Poláka na scéne Opery SND. Sprostredkujeme vám život v bratislavskom Podhradí v spomienkach jedného z „miestnych šrácov a štricákov“. Predstavíme vám folkové posolstvá „básnikov s gitarou“, pesničkárov Petra Janků a Zuzany Homolovej, ale aj svet malomeštiakov na divadelných doskách. Sprevádzať vás bude Hana Beranová.
Po prvý raz v novom formáte a v novom čase v duchu hesla To najlepšie… zaznejú pamätné nahrávky britskej legendy 70. rokov zvanej Wishbone Ash aj austrálskych kultových Masters Apprentice. Po 21.05 h premiérovo s Lacom Lučeničom.
Noc v archíve – táto televízna relácia bude mať aj svoju rozhlasovú podobu. Štartujeme už túto sobotu o 22.20 a keďže začíname, prvá Noc v archíve s Radom Kuricom a Mikim Michelčíkom bude o začiatkoch, napríklad o začiatku Spartakiády. V rozhlasovom archíve máme aj iné začiatky – otvorenie autobusovej stanice, prvý úsek diaľnice v Kútoch, začiatok komunistickej éry, či nová divadelná sála.
Mohli ste ju vidieť a počuť napríklad ako Sally Bowlesovú v muzikáli Kabaret alebo ako Robertu v Mníškach. Na bratislavskej Novej scéne si zahrala a zaspievala Sladkú Sue v Niekto to rád horúce. Viedenskému publiku v muzikáli Habsburgovci zase dokázala, že Máriou Teréziou dokáže pokojne byť aj Slovenka. Herečka a speváčka Zuzana Mauréry bude hosťom Vlada Franca v relácii Túto hudbu mám rád, v nedeľu po 10.00 h.
„Niekedy si pripadám ako Abbé Faria. Nežijem síce izolovane, ale predsa len vo svojom svete čísiel a výpočtov,“ hovorí vedec, ktorý sa podieľal na inovácií prístrojov na digitálne spracovanie zvuku a obrazu. Od bežne používaných MP3 prehrávačov, digitálnych fotoaparátov, televíznych prijímačov až po mobilné telefóny či internet. Vedúci pracovník Ústavu informatiky SAV Vladimír Britaňák bude hosťom Michala Tvarožka v relácii Vec verejná v nedeľu o 12.15 h.
Hoci Vietnamci na Slovensku sú už doslova historickou menšinou – prichádzali k nám už počas socializmu, o ich krajine nevieme veľa. Možno akurát to, že sa tam pestuje ryža a hlavným mestom je Hanoj. A pritom Vietnam má naozaj mnohé zaujímavé až tajuplné miesta. Mramorové hory, voňavá pagoda, či výstup na najvyšší vrch Vietnamu – to boli ďalšie zážitky, ktoré si z tejto krajiny priniesol Branislav Štefánik – aj o nich porozpráva v spoločnosti Evy Vasilovej v Cestovateľskom kine o 17.00 h.

Rádio Regina
V sobotnej Panoráme Rádia Regina vás zavedieme napríklad do Modry. Múzeum Ľudovíta Štúra, Galéria Ignáca Bizmayera, múzeum keramiky, mestská veža a opevnenie, meštianske domy zo 16. a 17. storočia, synagóga, ale aj Vila Harmónia… Historických pamiatok v tomto malokarpatskom mestečku nájdeme neúrekom. Niet divu, pretože prvé stopy osídlenia Modry siahajú už do obdobia 3. tisícročia. Povieme si aj o Viedenskej električke, ktorá pred prvou svetovou vojnou, vo februári 1914 spojila Viedeň a Bratislavu. A hovoriť budeme aj o tom, ako vyzeralo centrum Bratislavy v minulosti. Po jedenástej hodine nám hostia predstavia filateliu. Odíde tento zaujímavý koníček do minulosti, alebo sa stane atraktívnym práve pre svoj milý archaický prívlastok? Aké známky slovenských lokalít sú najznámejšie? Viete o tom, že slovenské známky patria medzi najkrajšie na celom svete? Aj to sa dozviete v Panoráme Rádia Regina v sobotu medzi 10.00 a 12.00 h. Na stretnutie sa teší moderátor Martin Jurčo.

Rádio Devín
V nedeľu o 10.00 h Rádio Devín uvedie priamy prenos organového recitálu mladej slovenskej hudobníčky Daniely Belancovej v rámci 16. ročníka cyklu Organových koncertov pod pyramídou. V koncertnom programe zaznejú diela nemeckej aj francúzskej organovej školy: J. S. Bacha, F. Mendelssohna-Bartholdyho, E. Gigouta, C. Francka, L. Vierneho a Ch. M. Widora.
O 13.00 h v programe Aeterna musica predstavíme tvorbu skladateľov Guillauma de Machaut (1300 – 1377) a Johannesa Ockeghema (c.1410 – 1497). Interpretovať ich budú The Hilliard Ensemble a Ensemble Organum s dirigentom Marcelom Pérčsom.
O 22.30 h poslucháčom predstavíme v rámci Festivalových reminiscencií kolekciu sólových skladieb v podaní akordeónového virtuóza Borisa Lenka pod názvom Homo Harmonicus, ktorá zaznela na festivale Konvergencie 2012. V hre Borisa Lenka možno očakávať – ako sám hovorí: „čistý, obnažený, jemný zvuk akordeónu – odkrytie jeho duše, jeho vnútornej krásy.“

Matúš Benža, MA
PR manažér

ig;nr

Orange Podcast roka 2024 predstavuje nové súťažné kategórie, partnerov aj porotu Noc nádejí sa už čoskoro opäť dotkne všetkých sŕdc