21. mája 2014 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Výstava v Galérii SPP: BAnda

BRATISLAVA 21. mája – Pätica diplomantov z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) zajtra predstaví v Galérii SPP svoj výtvarný projekt s názvom BAnda. Výstava potrvá do konca júla 2014.

Autormi študentského projektu s výstižným názvom BAnda je pätica mladých maliarov, poslucháčov 4. ateliéru maľby VŠVU v Bratislave.

„Ján Hrčka, Jakub Hvězda, Andrea Kopecká, Filip Sabol a Michal Turkovič reprezentujú generáciu študentov a absolventov, ktorá dokáže ponúknuť nové a iné polohy maľby, tie vychádzajú z ich čerstvých generačných postojov a názorov. Táto generácia nie je „hendikepovaná“ maľbou ako starého a nemódneho výtvarného média. Tá sa našťastie za posledných desať rokov na súčasnej výtvarnej scéne etablovala ako rovnocenný jazyk voči digitálnym médiám, ktoré sa javili byť vhodnejšími aktualitami ako tradičná maľba.

Súčasní mladí výtvarníci smerujú k znovuobjavovaniu vlastného jazyka maľby v jeho charakteristickej materiálovosti, farebnosti, či schopnosti vytvárať príbehy v znakovej forme dvojrozmerného obrazu,“ priblížila tvorbu autorov kurátorka výstavy, Beata Jablonská.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 22. mája 2014 o 18 h v Galérii SPP.

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 sídli na Mlynských nivách v priestoroch SPP. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP na ulici Mlynské nivy 44/c je otvorená denne pondelok až piatok (okrem víkendu) od 11.00 do 17.00 h.

ax

Do Nitry za nábytkom a kvetmi! Výstava Tradícia netradične: Ľan a konopa