Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. novembra 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Vianoce – čas sladkého pokušenia

Prečo si diabetici nemôžu dať cez vianočné sviatky v diéte pauzu? Lekár totiž presne zistí, v akom stave bola ich cukrovka v posledných troch mesiacoch- pomocou vyšetrenia hladiny glykovaného hemoglobínu! V týchto dňoch prichádza do odborných ambulancií brožúra určená pacientom i lekárom s priliehavým názvom – Pán doktor, dostaňte ma pod sedem.

BRATISLAVA 6. novembra – Kontrola glykovaného hemoglobínu raz za tri mesiace lekárovi ukáže, v akom stave je pacientov diabetes. Vysoká hodnota jednoznačne potvrdzuje , že pacient mal v posledných troch mesiacoch prevažne vysokú hladinu cukru. Prestať jesť sladkosti pár dní pred plánovaným vyšetrením teda nepomôže:-) Lekár zistí pravdu o dodržiavaní diéty.

„Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Číslo sedem znamená 7 percent glykovaného hemoglobínu u diabetického pacienta. Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyšším hodnotami,“ hovorí Doc. MUDr. Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Čo je glykovaný hemoglobín
Glykovaný hemoglobín (HbA1c) označuje množstvo cukru naviazaného na krvné farbivo hemoglobín v červených krvinkách. Proces, pri ktorom sa glukóza viaže na hemoglobín, nazývame glykácia hemoglobínu. Množstvo glykovaného hemoglobínu závisí od množstva glukózy v krvnom obehu počas 120 dní, čo je životný cyklus červených krviniek Na to, aby sa glukóza nadviazala na hemoglobín, musí jej byť v krvi nadbytok- to sa stáva u človeka s diabetom počas hyperglykémie. Glukóza sa viaže na proteíny v bunkách všade v tele – nielen na hemoglobín. Poškodzuje steny buniek a vznikajú komplikácie diabetu. Viazanie glukózy na hemoglobín je však ľahko merateľné – preto sa vyšetruje a považuje sa za ukazovateľ poškodenia buniek diabetom.

Priebeh vyšetrenia
Test na glykovaný hemoglobín je najefektívnejší a najspoľahlivejší spôsob kontroly dlhodobého vývoja cukrovky a najlepší ukazovateľ účinnosti liečby. Mal by sa opakovať každých 3- 6 mesiacov podľa úspešnosti dosahovania cieľov liečby. Test nedokáže odhaliť hypoglykémiu (nízku hladinu cukru v krvi) ani nenahradí pravidelné domáce monitorovanie cukru v krvi.

Glykovaný hemoglobín sa vyšetruje z krvi bežným odberom. Môže sa vykonávať kedykoľvek počas dňa, aj po jedle. Výsledok je známy do niekoľkých dní. Lekár môže odporučiť test opakovať po 3-6 mesiacoch.
Falošne nízke alebo vysoké hodnoty glykovaného hemoglobínu sú pri niektorých chorobách (zlyhávanie obličiek, porucha metabolizmu tukov, anémia). Časté hypoglykémie spôsobujú falošný obraz pozitívneho priebehu ochorenia – znižujú hladiny glykovaného hemoglobínu. Preto si treba pravidelne merať hladinu glukózy v krvi. Pre diabetika je nutné denné vyšetrenie v domácom prostredí, ktoré priebežne odhalí hypoglykémie.

Test určuje množstvo cukru naviazaného na hemoglobín, jeho výsledok sa udáva v percentách z celkového hemoglobínu v krvi alebo v hodnote mmol/mol. Normálna hodnota je 6 percent, zdraví ľudia majú zvyčajne hodnotu glykovaného hemoglobínu 4-6 percent. Diabetici majú okolo 7 percent glykovaného hemoglobínu pri úspešnej liečbe a dobre kompenzovanom ochorení. Ak je hodnota glykovaného hemoglobínu u diabetika viac ako 8 percent, treba zmeniť liečbu, lebo ochorenie nie je dobre kontrolované.

Akékoľvek zníženie glykovaného hemoglobínu zlepšuje šance, že pacient predíde vzniku komplikácií diabetu. Diabetici s hodnotami glykovaného hemoglobínu okolo 7 percent majú oveľa vyššie šance predísť vzniku komplikácií cukrovky, ktoré môžu postihnúť napríklad oči, obličky, cievy či nervy oproti diabetikom s hodnotami okolo 8 percent a viac. Spoločný cieľ lekára a pacienta teda je: Dostať sa pod sedem!

Vzdelávací projekt „Pán doktor dostaňte ma pod 7“
Projekt „Pán doktor, dostaňte ma pod sedem“ realizuje Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska a podporou spoločnosti Sanofi. Cieľom je informovať diabetikov o správnej kompenzácii diabetu a nutnosti kontroly ochorenia pomocou vyšetrenia glykovaného hemoglobínu.

„Teší nás, že máme možnosť podporiť a zapojiť sa do tohto vzdelávacieho projektu. Jeho cieľom je aj prevencia, preto sú jeho súčasťou rôzne vzdelávacie aktivity a materiály, určené širokej verejnosti. Aj v tomto prípade platí staré známe, že prevencia je lacnejšia ako liečba a veľký význam v prevencii má práve osveta a vzdelávanie. Budeme veľmi radi, ak sa organizátorom podarí projekt zrealizovať aj v ďalších rokoch a radi sa doňho opäť zapojíme,“ hovorí Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti

„Dia dni v lekárni“ pre diabetikov a ich rodinných príslušníkov
Ďalší projekt, ktorý začal v septembri a potrvá do konca decembra, má názov „Diadni v lekárni.“ Je venovaný diabetikom a ich rodinným príslušníkom. V lekárňach na celom Slovensku v týchto mesiacoch diabetikom merajú glykovaný hemoglobín a ostatným návštevníkom glukózu v krvi. V rámci oboch projektov dostávajú všetci pacienti aj ich blízki edukačné materiály. Všetky termíny a konkrétne miesta meraní v lekárňach nájdete na stránke www.zivotbezcukrovky.sk.

Ako je na tom Slovensko?
Význam projektov na podporu diabetikov stúpa aj preto, lebo počet diabetikov neustále rastie. V súčasnosti trpí cukrovkou vo svete 387 miliónov dospelých ľudí, z toho viac než 90 percent má diabetes II. typu, ktorý vzniká kvôli zlému životnému štýlu a nevhodnému stravovaniu. V roku 2035 sa aj kvôli pridávaniu cukru do potravín očakáva nárast počtu prípadov až na 592 miliónov ľudí(!), čo je až o 53 percent viac než v súčasnosti. Až 70 percentám prípadov cukrovky II. typu by sa dalo zabrániť zdravým životným štýlom.

Posolstvo Svetového dňa diabetu
Aj preto je ústrednou témou tohtoročného Svetového dňa diabetu 14.novembra 2015 zdravá strava a jej vplyv na rozvoj diabetu: „To, čo zjeme dnes, sa zajtra prejaví na našom zdraví.“ Podstatou je nahradiť priemyselné potraviny s pridaným cukrom zdravším ovocím a zeleninou a sladené nápoje čistou vodou. Mnohí ľudia, ktorí nemajú cukrovku, ale aj diabetici podliehajú rôznym mýtom o cukre. Napríklad, že trstinový cukor je menej kalorický a zdravší než biely alebo tiež, že dia výrobky možno konzumovať bez obmedzenia, lebo v ich nie je cukor. Tiež mnohí veria, že v priemyselne spracovaných údeninách a slaných čipsoch nie je pridaný cukor, alebo že diabetici môžu piť kolové nápoje s „nula kalóriami.“

Medzinárodná federácia diabetu (IDF) upozorňuje, že pridávanie cukru do potravín spôsobuje nárast obezity a prípadov cukrovky II. typu. V posledných 50 rokoch vzrástla svetová spotreba cukru o 50 percent! Pridaný cukor sa nachádza vo väčšine priemyselne vyrábaných potravín, najmä v sladených nápojoch. IDF vyzýva vlády jednotlivých krajín, aby pomohli znížiť konzumáciu cukru zavedením vyšších daní na potraviny s pridaným cukrom a zákazom reklamy na cukrom sladené nápoje pre deti. Podľa odporúčaní WHO by denná dávka cukru mala predstavovať 5 percent z celkového príjmu energie.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

bx

Odporúčané články

Slovenské Vianoce majú mnoho podôb. Poznáte ich? ZSSK je pripravená na cestovnú horúčku. Dopravu posilní

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zdravie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies