89508_foto eatgreen 676x480.jpg
12. decembra 2018 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

V Tichom oceáne sa plaví ostrov z plastu, ktorý je 14x väčší ako Slovensko

BRATISLAVA 12. decembra 2018 – Plasty sú všade okolo nás. Škoda len, že už nám neslúžia, ale ohrozujú nás a rovnako aj živočíchy. Používame ich pár minút, no prežijú nás o niekoľko storočí. Ak nespomalíme a nenahradíme ich, postupne prídeme o vyše 700 druhov živočíchov žijúcich v moriach a oceánoch! Problematika plastov je tykajúca bomba.

To, čo bolo pôvodne vyrobené na uľahčenie života sa obrátilo vďaka nám ľuďom na niečo, čo nás dnes ohrozuje. Reč je o plaste. Problém ale nie je v samotnom plaste, ale v tom, že sme ho začali používať na výrobu jednorázových produktov. Veď prečo si „nezjednodušiť“ život, keď to je v dnešnej dobe možné, a dokonca za pár centov?

Plast bol vynájdený v roku 1839 nemeckým lekárom Eduardom Simonom.

Masová výroba syntetických materiálov začala niekedy okolo roku 1950. A presne od tohto roku sme ako ľudia stihli vyprodukovať 8,3 miliardy ton plastu. Podľa výskumníkov sa do roku 2015 stalo až 6,3 miliardy ton odpadom! Z toho sme zrecyklovali len 9 percent, spálili 12 percent, a až 79 percent sa nahromadilo na skládkach alebo v prírode. Vyrobilo sa už toľko plastu, že to je možné prirovnať k váhe viac ako 800 000 Eiffelových veží. Viete si to predstaviť?

Priemerný život plastu je 15 minút – doba, za ktorú sa rozloží je minimálne 450 rokov!

V Tichom oceáne sa plaví ostrov z plastu, ktorý je 14x väčší ako Slovensko pozri video.

Ak pôjdeme týmto tempom, do roku 2050 by malo byť v oceáne viac plastu ako živočíchov. Plast neškodí len živočíchom, ale hlavne nám. Dnes je už 90 percent ľudí od 6 rokov BPA pozitívnych (bisfenol A je organická chemická zlúčenina, ktorá sa používa pri výrobe plastu). Priemerne skonzumujeme za rok 70 000 mikroplastov na osobu. Do tela sa nám dostávajú cez potraviny zabalené v plastovom obale, z plastových fliaš, či pohárov.

Najčastejšie nájdený plastový odpad sú filtre z cigariet, fľaše, vrchnáky na fľaše, obaly na potraviny, a tiež tašky na potraviny.

Áno aj na Slovensku máme miesta, ktoré sú poriadne znečistené. Presne takto to vyzerá každý rok po zime. Keď príde jar tak Bodva sa zdvihne a splavy všetok odpad, ktorý bol rozhádzaný po brehoch.

Všetky toxíny z odpadu sa potom dostávajú aj do pitnej vody, ktorú vodárne nie vždy dokážu filtrovať. Na Slovensku však neexistuje organizácia, ktorá by merala prítomnosť plastov v pitnej vode.

Ak by sa nám podarilo zmeniť naše hodnoty, dokážeme zmeniť všetko. Uvedomili ste si niekedy koľko plastového odpadu tvoríte? Koľko mikroténových sáčkov si prinesiete pravidelne z obchodu? Koľko igelitiek miniete? A pritom stačí mať produkty, ktoré viete použivať stále znovu a znovu. Či už je to vlastná taška, nákupné vrecúška, či pohár.

Sledujte aktuálne informácie a tipy na zlepšenie Vášho života na našich fan page

Pár tipov na zlepšenie života na Zemi, a tiež krásnych darčekov nájdete tu: https://www.eatgreen.sk

Klimatickú neutralitu chce BILLA dosiahnuť v roku 2040. Už dnes tovar putuje k zákazníkom v eko-kamiónoch Atos sa podieľal na úspechu a bezpečnosti Zimných olympijských a paralympijských hier v Pekingu 2022

Z kategórie Slovensko