19. mája 2014 Nezaradené od PRservis.skSITA Diskusia()

V Liptovskom Mikuláši vznikne Námestie diabetikov

BRATISLAVA 19. mája – Tvrdenia, že cukrovka môže byť nákazlivá alebo že z detskej cukrovky sa vyrastie, sú len zlomkom z množstva mýtov o diabete. Na pravú mieru ich uvedú v Liptovskom Mikuláši, kde pri príležitosti Medzinárodného dňa detí a XXIV. Diabetologických dní vznikne vôbec prvé Námestie diabetikov na Slovensku. Slovenská diabetologická spoločnosť chce spolu so svojimi partnermi aj týmto spôsobom upriamiť pozornosť na rastúci problém diabetu a jeho vplyv na celú spoločnosť.

„Chceme Slovensku ukázať, že diabetes nie je prekážkou plnohodnotného života, ak človek k nemu pristupuje zodpovedne, pravidelne si sleduje glykémiu, spolupracuje s lekárom a využíva najmodernejšiu liečbu,“ vysvetľuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti, a dodáva „Špeciálne s ohľadom na deti je potrebné zdôrazniť, že deti s diabetom sú úplne rovnaké ako ich rovesníci – môžu športovať, hrať sa a tešiť sa zo života rovnako ako všetky ostatné“.

ViaDIA – Námestie diabetikov tak v piatok 30. mája ponúkne počas jedného dňa príklady plnohodnotného života s diabetom. Tým najžiarivejším bude Zuzana Hercegová, finalistka Miss Slovensko 2014, ktorá žije s diabetom viac ako 12 rokov. Návštevníci sa ďalej dozvedia, ako šport pomáha deťom vyrovnať sa s ochorením a učí ich sebadisciplíne, ktorá je pri diabete veľmi potrebná. Mladí milovníci futbalu sa budú môcť prihlásiť na majstrovstvá sveta diabetikov. V rámci prevencie diabetu a jeho komplikácií budú k dispozícii merania glykémie a krvného tlaku či možnosť zistiť si riziko vzniku takzvanej diabetickej nohy.

„Našou snahou je prekonať bariéry, ktoré cukrovka so sebou prináša. Chceme podať pomocnú ruku nielen chorým s cukrovkou, ale aj ich blízkym, aby mohli spolu prežiť zdravší, plnohodnotnejší a kvalitnejší život,“ zdôrazňuje MUDr. Zbyněk Schröner, PhD., spoluautor projektu ViaDIA. MUDr. Vladimír Uličiansky, ďalší z autorov projektu, dopĺňa: „Úspešná liečba cukrovky si vyžaduje, aby sa pacient stal aktívnym spolutvorcom svojej liečby. To predpokladá prekonať rôzne bariéry, hlavne tie informačné“.

O projekte ViaDIA
ViaDIA, alebo cesta životom diabetika, je dlhodobý projekt organizovaný Slovenskou diabetologickou spoločnosťou s cieľom šíriť informácie a vytvoriť priestor pre intenzívnu komunikáciu medzi pacientmi s diabetom, ich rodinami a širokou verejnosťou. Generálnym partnerom projektu ViaDIA je spoločnosť Sanofi. Podujatie podporujú aj Mesto Liptovský Mikuláš a Zväz diabetikov Slovenska.

Viac informácií o živote s cukrovkou a jej prevencii nájdete na www.viadia.sk.

ax

Pevnejšie zdravie už pre 3 200 detí. Obľúbená sieť supermarketov je aj dobrým susedom Známi influenceri motivujú študentov aby nefajčili. Ale inak

Z kategórie Nezaradené