3. októbra 2013 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Špičkový mamograf v Nemocnici Malacky

BRATISLAVA 3. októbra – Menej radiácie, okamžité snímky, vyššiu rozlišovaciu schopnosť a kratšie čakacie doby. To prináša nový moderný digitálny mamograf, ktorý pre svoje pacientky zakúpila Nemocnica Malacky. Mamograf bol umiestnený do nových priestorov a pacientky tak získali ďalšiu kabínku na prezliekanie, čím sa zvýšil ich komfort a znížil čas čakania na vyšetrenie.

Digitálny mamografický prístroj americkej firmy HOLOGIC – Lorad Selenia sa radí medzi špičku vo svojej triede. Snímky z vyšetrenia sú k dispozícií okamžite, jeho použitím sa tiež radikálne znížila už aj tak nízka radiačná záťaž, ktorú garantoval predchádzajúci mamograf. V priestoroch starej mamografie je teraz nová vyšetrovňa, do ktorej sa plánuje nákup nového USG prístroja, ktorý umožní v rámci diferenciálnej diagnostiky následné sonografické vyšetrenie prsníkov. Momentálne sa vykonáva 20 vyšetrení denne. Kapacita prístroja je však omnoho vyššia a bude využívaná postupne tak, ako bude pribúdať počet vyšetrení.

„Sme radi, že sme kúpou nového mamografu prispeli ku skvalitneniu vyšetrenia pre naše pacientky. Teraz už nemusia čakať na to, či sa snímky podarili. Majú ich hotové okamžite, čím ušetria aspoň 10-12 minút svojho času. Určite je teraz pre ne pohodlnejšie aj to, že môžu súčasne využívať dve kabínky na prezliekanie,“ priblížil pozitíva prístroja riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík.

V auguste sa začala skúšobná prevádzka s 10 až 12 vyšetreniami denne, aby sa personál oboznámil s prístrojom. Neskôr bola overovaná kapacita prístroja a počet vyšetrení zvýšený na 20. Presne na desiate výročie spustenia mamodiagnostického vyšetrenia prsníkov, 3. septembra, sa prevádzka stala oficiálnou. V rokoch 2011 až 2012 sa urobilo v priemere 3 500 mamografických vyšetrení, čím sme výrazne pomohli k prevencii a včasnej diagnostike onkologických ochorení prsníkov. O kvalitách týchto vyšetrení svedčí aj fakt, že do Nemocnice Malacky si chodia dať vyšetriť prsníky aj pacientky zo Senice, Skalice, Pezinka či z Bratislavy práve pre krátke čakacie doby na vyšetrenie.

ax

Spoločnosť DefTech: Ako vznikli z modelárskej vášne 10 tonové autá? Spoločnosť Amazon obhájila certifikát Top Employer

Z kategórie Zdravie