6. apríla 2016 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

SLAVIA CAPITAL výhodne zhodnotila investíciu ŠPF

BRATISLAVA 6. apríla – Investičná skupina SLAVIA CAPITAL sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam vo veci transakcie so Študentským pôžičkovým fondom (ŠPF), ktoré odzneli v médiách a vo vyjadreniach poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého. Predmetnou krátkodobou investíciou vo forme zmenky prišlo k výhodnému zhodnoteniu prostriedkov ŠPF, ŠPF na transakcii zarobil. Zmenkový obchod medzi spoločnosťou SLAVIA CAPITAL Group, a.s. a ŠPF sa prvýkrát započal 16. apríla 2008 a skončil úplným vysporiadaním dňa 30. novembra 2011. Dohodnutý úrok sa pohyboval v rozmedzí od 5,5 % do 8 % v závislosti od času plynutia tejto investície. Pre porovnanie, napríklad v roku 2010 úroková miera pri vkladoch s dohodnutou splatnosťou do jedného roka podľa údajov NBS oscilovala v rozmedzí od 0,71 % do 0,95 %. Investícia bola ukončená v čase pôsobenia exriaditeľa Ľubomíra Zburína vo funkcii. Úroky z tejto investície boli priebežne uhrádzané a doby splatnosti vždy dodržané. Z hľadiska práva je zmenka okamžite vymáhateľná a jeden z najrýchlejšie realizovateľných finančných nástrojov. Cena peňazí pre spoločnosť SLAVIA CAPITAL Group, a.s. inými partnermi než SPF bola v danom čase dôkazne porovnateľná.
Investičná skupina SLAVIA CAPITAL zdôrazňuje, že nie je žiadnou nebankovkou, je licencovaným subjektom pod dohľadom NBS. Je zarážajúce, že poslancovi NR SR Miroslavovi Beblavému v prípade ŠPF investície SLAVIA CAPITAL prekážajú, ale v prípade enormného benefitu jeho rodiny so skupinou SLAVIA CAPITAL mu tieto investície nevadia. Pre ilustráciu, celková hodnota transakcie, v ktorej bola účastníkom aj rodina poslanca Beblavého mala podľa vtedy medializovaných informácií dosahovať 1,8 miliardy Sk. (takmer 60 mil. EUR). Transakcia skupiny SLAVIA CAPITAL s rodinou poslanca Beblavého sa uskutočnila v roku 2008.

Peter Benčurik
Hovorca
SLAVIA CAPITAL

mt