12. novembra 2013 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Rozhovor s algeziologičkou o bolesti pohybového ústrojenstva

BRATISLAVA 12. novembra – Pani doktorka, môžete aspoň v stručnosti priblížiť našim čitateľom Vaše pracovisko?
Naše pracovisko sa podľa svojej náplne venuje diagnostike a liečbe ťažkých stavov bolesti nádorového i nenádorového pôvodu. Je to jediné samostatné algeziologické oddelenie s lôžkovou časťou na Slovensku. V rámci modernej liečby sme v posledných rokoch zaviedli do praxe mnoho nových techník.

Ako sú zastúpené vo Vašej ambulancii bolesti pohybového ústrojenstva ?
Bolesti pohybového aparátu sú jednoznačne najfrekventovanejšie zastúpené. Zo 7 500 pacientov ročne ošetrených na našom pracovisku, predstavujú približne 60 – 70 %. Vyplýva to zo súčasného spôsobu života, rýchleho životného štýlu, pre ktorý je paradoxne charakteristický práve nedostatok pohybu. Avšak aj nadmerné, navyše nerovnomerné a neprimerané zaťažovanie jednotlivých svalových skupín, a tiež nevhodná životospráva vedú k predčasným degeneratívnym zmenám.

Liečba bolesti pohybového ústrojenstva sa zvyčajne zakladá na podávaní liekov, ktoré obsahujú napr. paracetamol, nesteroidové antireumatiká, kortikosteroidy. Aké vidíte výhody a nevýhody takejto liečby?
Vždy zdôrazňujem, že liečba bolesti by mala byť komplexná, pretože bolesť je jedinečný a komplexný fenomén. Bolo by od nás veľmi nerozumné a nespravodlivé, keby sme farmakoterapiu zaznávali. V liečbe bolestivých stavov má nezastupiteľné miesto, často je jediným spôsobom, ktorým sme schopní zmierniť utrpenie pacienta. Pri dlhodobom užívaní sa samozrejme môžu prejaviť nežiaduce účinky, ktoré liečbu limitujú. Vtedy sme nútení situáciu prehodnotiť, pretože prvoradá je bezpečnosť pacienta.

Používate vo svojej lekárskej praxi nejakú novinku, ktorej účinky Vás pozitívne prekvapili? Ak áno, pokúste sa nám priblížiť svoje skúsenosti.
Pred dvoma rokmi som sa z odbornej literatúry dozvedela o možnostiach liečby bolestí pohybového aparátu aplikáciou Guna-MD injekcií. Zaujali ma už prvé publikované skúsenosti a úspechy tejto liečby, a preto som sa snažila naštudovať si o nej všetko z dostupnej literatúry a vyskúšať ju v praxi . Viedla ma k tomu aj bezradnosť, ktorú už zažil asi každý lekár u pacientov, ktorí nereagujú na akékoľvek liečebné procedúry, alebo sú pre nich kontraindikované. Práve z tejto skupiny boli neskôr i moji prví pacienti. Po počiatočných úspechoch pribudli ďalší, ktorí aj sami prejavili želanie, aby sa táto liečba stala súčasťou ich komplexnej liečby.

Keď ste zaviedli Guna-MD injekcie, mali ste nejaký klinický úspech, ktorý aj Vás samu prekvapil?
Áno, mala som taký prípad. Išlo o pacientku s 30-ročnou anamnézou bolesti chrbta. Možnosti analgetickej liečby obmedzovala u nej polyvalentná alergia na analgetiká. Počas rokov jej postupne zaraďovali, alebo skôr ,,skúšali“ všetky skupiny analgetík vrátane opioidov. A všetky museli byť postupne vysadené pre závažnú intoleranciu, v prípade NSA až ohrozujúcu pacientkin život. S určitými obavami, v snahe pokúsiť sa zmierniť jej utrpenie, sme sa dohodli na aplikácii Guna-MD injekcií. Po 10 aplikáciách došlo k zmierneniu bolesti o 75 % (na škále VAS pokles intenzity z 8 b na 2 b). A čo bolo podstatné, bez akýchkoľvek alergických prejavov. Po prvom úspechu prirodzene pribúdajú ďalší pacienti. Najčastejšie ide o chronické bolesti chrbtice a kĺbov. U všetkých sa nám podarilo dosiahnuť minimálne 50 % úľavu od bolesti.

Predpokladám, že pacienti si musia Guna-MD injekcie platiť, že sa neuhrádzajú z prostriedkov všeobecného zdravotného poistenia. Nie je to pre pacienta problém?
Guna-MD injekcie zatiaľ nie sú hradené zo zdravotného poistenia, jedna injekcia s aplikáciou stojí cca. 10 eur. Stretla som sa aj s tým, že pacientovi, keď si ich sám nemohol dovoliť, injekcie zaplatili príbuzní.

Za rozhovor odborná redakcia Edukafarm

bx

Eliška. Silný dojímavý príbeh od najobľúbenejšej slovenskej autorky Riaditeľ SZŠ Lučenec Miroslav Sekula: Sme hrdí na to, že patríme medzi lídrov v odbornom vzdelávaní

Z kategórie Zdravie