8. apríla 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Pomôcť sa dá aj pred operáciou

BRATISLAVA 8. apríla – Rozprávame sa s MUDr. Petrom Kruľom z ortopedicko-osteologickej ambulancie ORSTOMED s.r.o., Humenné.

Pán doktor, ochorenia pohybového aparátu sú v dnešnej dobe veľmi rozšírené. Tvoria asi polovicu chronických chorôb, ktoré spolu s bolesťami chrbtice sú častou príčinou pracovnej neschopnosti, až invalidity. Čo je príčinou zvýšeného výskytu týchto ochorení?

Vysoký výskyt degeneratívnych ochorení pohybového aparátu je často zapríčinený moderným spôsobom života. Už v detskom veku chýba dostatočná všestranná pohybová aktivita zabezpečujúca primeranú svalovú silu, koordináciu pohybov a tým aj optimálnu hmotnosť. Školské a pracovné zaťaženie s dominantným sedavým spôsob života s nerovnomerným zaťažovaním až preťažovaním chrbtice vo vynútenej polohe spôsobuje chybné držanie tela, ochabnutie svalového a väzivového systému s následným nerovnomerným zaťažovaním kĺbových chrupaviek. To vedie k ich postupnému poškodzovaniu, ktoré je sprevádzané bolesťou a obmedzením hybnosti .

Z uvedeného vyplýva, že by sme sa mali vo všeobecnosti viac hýbať – primerane cvičiť a posilňovať pohybový aparát, aby nedochádzalo ku kĺbovej hypermobilite, k predčasnému poškodzovaniu kĺbov a chrbtice. Ako sa však dá pomôcť pacientom, ktorí už trpia bolesťami či už v dôsledku úrazov, preťažovania v práci, pri športe, alebo v dôsledku opotrebovania kĺbov vekom?

Liečba poškodených mäkkých štruktúr kĺbov je komplexná a zdĺhavá. V prvom rade je potrebná presne stanovená diagnóza s rozsahom a charakterom degeneratívnych zmien. V liečebnej praxi sú používané preparáty tlmiace podráždenie a bolesť. Na zníženie hypermobility požívame rôzne ortopedické pomôcky, ortézy, elastické bandáže ako aj cielenú komplexnú fyzikálnu a rehabilitačnú liečbu. Vo svojej ortopedickej praxi už takmer tri roky používam kolagénové injekcie obohatené o vybrané rastlinné a minerálne zložky. Majú štrukturálny charakter, zlepšujú profil poškodených kolagénových vlákien, ktoré sa nachádzajú v celom kĺbovom systéme, pôsobia pozitívne na hypermobilitu a majú zároveň aj regeneračný a analgetický efekt.

Jednu z možností ste uviedli kolagénové injekcie. V akých prípadoch je ich možne použiť a za aký čas môže pacient pociťovať zlepšenie?

Aplikácia kolagénových injekcii je súčasťou fyziologickej regulačnej terapie celého pohybového aparátu. Ponúka výber pre jednotlivé anatomické oblasti (celkovo 13 prípravkov) s možnosťou ich vzájomnej kombinácie. Takto sa dá pre každého pacienta vybrať optimálna liečba. Ich podávanie nie je bolestivé, realizuje sa malými podkožnými vpichmi tenkou ihlou s následnou aplikáciou malého objemu preparátu. Niektoré vpichy pacient ani necíti, niektoré trošku zaštípu. U degeneratívne zmenených kĺbov, najčastejšie kolien, aplikujem preparát priamo do kĺbu. Túto liečbu rozdeľujem do dvoch časti. V prvej sú podávané injekcie 2x týždenne, najčastejšie 5-7 aplikácii, v druhej, po zlepšení a stabilizácii 1x týždenne alebo 1x mesačne ako udržiavacia terapia.

Mohli by ste uviesť aj nejaký zaujímavý prípad z Vašej praxe s využitím tejto šetrnej liečby?

52 ročný muž, aktívny športovec, futbalista, hrajúci aj na tvrdých povrchoch v telocvični, prišiel s dvojmesačnými bolesťami pravej Achillovej šľachy, po predchádzajúcej neúspešnej liečbe. Nebola zrejmá úrazová anamnéza. Pacient pociťoval bolesť pri chôdzi a mal aj obmedzenú hybnosť v členku. V strednej časti Achillovej šľachy bolo viditeľné zhrubnutie s redukovanou možnosťou jej ohybu o polovicu, bez známok praskania a zápalu pošvy šľachy. Pri sonografickom vyšetrení a magnetickej rezonancii (MR) sa Achillova šľacha javila nepoškodená, v oblasti šľachového puzdra bolo pozorované zhrubnutie a zdurenie mäkkých štruktúr. V liečbe bolo zvažované operačne riešenie. Vzhľadom na dostupnosť injekčnej kolagénovej liečby, bola podkožne aplikovaná kombinácia injekcií GUNA MD – Muscle a GUNA MD Matrix po stranách Achillovej šľachy v jej strednej postihnutej časti 2x týždenne, celkovo 5-krát a udržiavacia liečba 1x mesačne 5-krát. Už po aplikácii prvej fázy liečby nastal
ústup bolesti, neskôr po aplikácii udržiavacej liečby nastala aj postupná úprava anatomických pomerov šľachy.

Na záver, ako by ste zhrnuli význam zaradenia aj inovatívnych prístupov v liečbe bolesti do zaužívaných liečebných postupov v praxi ortopéda?

Zaradením kolagénovej injekčnej liečby prípravkami fyziologickej regulačnej medicíny sa otvárajú nové možnosti liečby degeneratívnych zmien pohybového aparátu. Je ich možno kombinovať s komplexnou fyzikálnou a rehabilitačnou liečbou a tak výrazne obmedziť užívanie analgetík, nesteroidových antiflogistík (NSA) a kortikoidov, ktoré vykazujú nezanedbateľné nežiaduce účinky. V závere treba vyzdvihnúť výhody kolagénových MD injekcií ako je zmiernenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbov a chrbtice, spomalenie degeneratívnych zmien kĺbov a mäkkých tkanív, neprítomnosť vedľajších účinkov a interakcií s ostatnými liekmi. Najviac z týchto vlastnosti profitujú pacienti s cukrovkou, so závažnými alergickými reakciami a aktívni športovci s častými úrazmi mäkkých tkanív, ktorí aj po liečbe kolagénovými injekciami majú negatívny dopingový test.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia EDUKAFARM

bx

Klenot Karpát a jedinečné kúpele: Trenčianske Teplice chcú byť „Mestom bez dymu“ Dobrovoľníci z Tesca vyzbierali vyše dvoch ton odpadu

Z kategórie Zdravie