Senior human hand holding red paper heart shape and red blood drop symbol on bandage for world blood donation and donor day and save life concept
Foto: Getty Images
27. júla 2022 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Počet darcov krvi v lete klesá, VšZP sa ich preto rozhodla podporiť

27.7.2022 – Počas letných mesiacov každoročne klesá počet darcov krvi, a to až o 20 percent. Nemocnice však fungujú naplno aj v tomto prázdninovom a dovolenkovom období, kedy zároveň rastie úrazovosť detí a dospelých. Všeobecná zdravotná poisťovňa sa preto rozhodla poďakovať všetkým darcom krvi, aj tým jednorazovým, v podobe vitamínového doplnku a motivovať tak aj ostatných, aby sa podelili o tú najcennejšiu tekutinu.

Približne 100-tisíc ľudí z kmeňa darcov tvoria práve poistenci VšZP, ktorí aspoň raz darovali krv. Poisťovňa si váži ich nezištnú a neoceniteľnú službu, a preto pre nich pripravila špeciálne zľavy a výhody. Navyše, po novom sa rozhodla poďakovať sa každému z nich za každý jeden odber aj formou vitamínového doplnku. „Treba si uvedomiť, že krv sa nedá vyrobiť, ani nahradiť medicínskymi prípravkami. Preto je nesmierne dôležité, aby ju aspoň raz za život daroval každý, kto môže. Nikdy nevieme, či a kedy ju budeme potrebovať my sami. Každé darovanie krvi môže zachrániť až tri životy, každé jedno je preto mimoriadne dôležité. Z tohto dôvodu sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa rozhodnú doplniť zásoby krvi, nielen viacnásobným darcom,“ hovorí generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko.

Poistenci VšZP, ktorí bezplatne darovali krv na ktoromkoľvek odbernom mieste, majú nárok na jedno balenie multivitamínového doplnku, ktorý prispeje k rýchlejšej regenerácii organizmu po odbere krvi. Po darovaní krvi stačí, ak si darca zaregistruje svoj odber v mobilnej aplikácii VšZP v novej sekcii Som darca krvi alebo v ePobočke. Poistenec po overení zaregistrovaného odberu dostane notifikáciu na vyzdvihnutie balenia vitamínov v ktorejkoľvek pobočke VšZP. Poistenci, ktorí ešte nemajú stiahnutú mobilnú aplikáciu, môžu rovno navštíviť pobočku poisťovne a po osobnom overení odberu na mieste, dostanú vitamínový doplnok. Poďakovanie od VšZP si darca krvi môže vyzdvihnúť najneskôr 6 mesiacov po odbere.

Počet odberov krvi sa za prvý polrok 2022 stále nedostal na predcovidové čísla. Preto je viac ako dôležité pripomínať význam darovania krvi. A aspoň symbolicky odmeniť každého darcu,“ konštatuje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Letný pokles darcov krvi je spôsobený dovolenkovým obdobím, cestovaním či vysokými dennými teplotami. Vplyv na darovanie krvi má aj ochorenie COVID-19, keďže stále platia niektoré obmedzenia, ktoré s ním súvisia. „Taktiež sa počas letného obdobia vyskytujú ochorenia, ktoré štandardne počas iných mesiacov neevidujeme, ako je napríklad WNV vírus, ktorý je prenášaný komármi a v súčasnosti sledujeme situáciu s vývojom tzv. opičích kiahní. Všetky tieto faktory majú za následok, že počas leta je darcov menej,“ vysvetlila Martina Frigová , projektová manažérka Národnej transfúznej služby (NTS) SR.

Počas leta je nevyhnutné dopĺňať zásoby všetkých krvných skupín, nemocnice od NTS SR môžu potrebovať hociktorú z nich. „V prípade, že dôjde k poklesu stavu zásob krvi, najviac viditeľné je to na krvných skupinách s Rh negatívnym faktorom. Takéto krvné skupiny má len 15 % populácie. Počas leta je to aj krvná skupina A a 0,“ spresňuje M. Frigová.

Nemocnice však potrebujú vzácnu tekutinu počas celého roka. Dôvodom sú plánované operácie, dobiehané zákroky, ktoré boli pre pandémiu odložené či transplantácie. Krv potrebujú aj onkologickí pacienti, ktorí majú celoročnú kontinuálnu liečbu. „Leto je špecifické aj vysokou úrazovosťou a dopravnými nehodami, kedy sú zvýšené požiadavky na krvné prípravky,“ dodáva M. Frigová.

VšZP sa dlhodobo venuje aj viacnásobným darcom krvi. Balíček vitamínov si ocenení držitelia bronzovej, striebornej, zlatej a diamantovej plakety J. Janského a medaily J. Kňazovického môžu vyzdvihnúť v ktorejkoľvek pobočke. Darcovia môžu zároveň využiť viac ako tri desiatky zliav a výhod, ktoré špeciálne pre nich VšZP zabezpečila. Ich kompletný zoznam je na stránke https://www.vszp.sk/benefity/?darcovia-krvi, ale aj v mobilnej aplikácii.

Našu aplikáciu stále zdokonaľujeme, verím preto, že okrem novej sekcie Som darca krvi, ocenia naši poistenci aj ďalšiu novú funkcionalitu – Schránka správ. Vďaka nej majú naši klienti prehľad a prístup k najdôležitejším oznámeniam a informáciám od VšZP, ku ktorým sa môžu kedykoľvek vrátiť,“ spresnil R. Strapko.

Informačný servis

Martin Pyco Rausch navaril famóznu knihu. Treba si variť Žilinská nemocnica zakúpila nový prístroj vďaka Nadácii COOP Jednota

Témy

Z kategórie Zdravie