Allergy
Foto: Getty Images
3. mája 2022 PR správyZdravieAlergie a intolerancie od Reklamný článok dodaný klientomSITA Diskusia()

Peľová sezóna je tento rok pre alergikov náročnejšia. Potvrdzujú to dáta najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku

Tohtoročná peľová sezóna sa začala pre výrazné oteplenie už koncom januára a v marci vyvrcholila sezóna kvitnutím jelše a liesky. Marcové mrazivé, slnečné a veterné počasie spôsobilo zvýšenú prašnosť ovzdušia, čo prispelo k zvýrazneniu ťažkostí alergikov viac ako po iné roky. Neliečená alergia môže vyústiť až do astmy, preto je nevyhnutné začať s včasnou protialergickou liečbou pri prvých náznakoch.

Aj keď sa mohlo očakávať, že pandémia koronavírusu a nosenie respirátorov či rúšok spôsobí pokles alergických reakcii, dáta štátnej poisťovne tomu len mierne nasvedčujú. „Kým v roku 2019 sa na peľovú alergiu liečilo takmer 395-tisíc našich poistencov, v roku 2020 a 2021 to bolo iba o niečo menej, okolo 326-tisíc. Za prvé tri mesiace tohto roka však evidujeme už 158-tisíc liečiacich sa poistencov, čo predstavuje takmer polovicu z celkového celoročné počtu uplynulých rokov,“ priblížila manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Najčastejším prejavom peľovej alergie je nádcha, resp. polinóza a sprievodné príznaky ako pálenie a slzenie očí, svrbenie slizníc a kašeľ, ktoré vedia veľmi znepríjemniť život pacienta a ovplyvňujú jeho pracovné výkony aj spánok. Neliečená alergia sa zhoršuje a môže vyústiť až do astmy. Preto nenechajte oheň alergie rozhorieť naplno a snažte sa zahasiť ho čo najskôr včasnou protialergickou liečbou. Nebojte sa použiť ani lokálne účinkujúce kortikosteroidy vo forme sprejov do nosa, ktoré sú už aj voľne dostupné v lekárňach,“ radí farmaceutka a riaditeľka odboru schvaľovacích činností VšZP Ľudmila Kraus.

Príznaky alergie stlmia účinne aj preventívne opatrenia ako sú výplachy nosa morskou vodou a používanie bariérových nosových mastí pred pobytom vonku. Je dobré vyhýbať sa priamemu kontaktu s peľom, po pobyte vonku sa odporúča opláchnuť peľ z vlasov a tváre a používať slnečné okuliare.

Pre alergikov je veľmi dôležité sledovať peľový kalendár. Najneskôr dva týždne pred začiatkom kvitnutia rastlín, na ktoré sú alergickí, treba zahájiť preventívnu alergickú liečbu. „Moderné antihistaminiká sú veľmi komfortné, neprestupujú do centrálnej nervovej sústavy, nevyvolávajú ospalosť, útlm či stratu koncentrácie a účinok trvá až 24 hodín. Majú nielen antihistamínové účinky, ale pôsobia aj protizápalovo a sú bezpečné. Liečbu antihistaminikami v peľovej sezóne neprerušujeme ani keď príznaky ustúpia,“ uzatvára Ľudmila Kraus.

Navýšenie dávky alebo frekvencie užívania nemá vplyv na liečebný účinok. Preto ani s liekmi na alergiu to netreba preháňať a užívať treba len dávku odporučenú lekárom alebo lekárnikom, prípadne uvedenú v príbalovej informácii lieku.

Tento článok nie je autorským obsahom PRServis.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

Martin Pyco Rausch navaril famóznu knihu. Treba si variť Žilinská nemocnica zakúpila nový prístroj vďaka Nadácii COOP Jednota

Témy

Z kategórie Alergie a intolerancie