6. novembra 2016 Nezaradené od PRservis.skSITA Diskusia()

MZV: SR je pozorovateľom v klube portugalsky hovoriacich štátov

BRATISLAVA 6. novembra (SITA) – Slovensko je od začiatku novembra prijaté za asociovaného pozorovateľa Spoločenstva portugalsky hovoriacich krajín (CPLP). Uvádza sa to na stránke rezortu diplomacie. Vláda záujem stať sa pozorovateľom medzinárodnej organizácie, ktorú založili v roku 1996, schválila 15. júna. Zo štatútu asociovaného pozorovateľa nevyplývajú pre Slovensko žiadne osobitné povinnosti ani členské príspevky. Dôvodom nášho záujmu o štatút pridruženého pozorovateľa bolo, že si uvedomujeme rastúci geopolitický a ekonomický význam lusofónnych krajín, keďže okrem celkovej váhy v svetovej ekonomike rastie aj váha týchto krajín na globálnom energetickom trhu, a to vzhľadom na bohaté náleziská ropy a zemného plynu.
Slovensko CPLP považuje za vhodnú platformu, keďže s výnimkou Portugalska a Brazílie nemá v ostatných členských krajinách zastupiteľský úrad. Najintenzívnejšie vzťahy máme s Portugalskom, zatiaľ čo Brazília je jedným z prioritných mimoeurópskych exportných teritórií. Pri rozvoji ekonomických vzťahov s lusofónnou Afrikou možno budovať na spolupráci s Angolou a Mozambikom, v ktorých bolo bývalé Československo aktívne prostredníctvom politických kontaktov, obchodno-ekonomickej, ale aj rozvojovej spolupráce. CPLP ponúka priestor na rozvoj a prehĺbenie ekonomickej a obchodnej spolupráce medzi SR a lusofónnymi krajinami, uvádza sa v dokumente z dielne MZV. Podľa rezortu diplomacie CPLP poskytuje aj príležitosť pre posilnenie vzájomnej spolupráce v oblasti kultúry, vzdelávania, vedy a výskumu hlavne s Portugalskom, Brazíliou a Angolou.
Spoločenstvo portugalsky hovoriacich krajín (CPLP) je medzivládna organizácia, ktorá vznikla v roku 1996 a v súčasnosti združuje deväť lusofónnych krajín. Nimi sú Portugalsko, Angola, Brazília, Guinea Bissau, Kapverdy, Mozambik, Rovníková Guinea, Svätý Tomáš a Princov Ostrov a Východný Timor. Ich hlavnými spájajúcimi prvkami sú okrem portugalského jazyka i historické a kultúrne dedičstvo, spoločenské a medziľudské vzťahy a spoločné hodnoty demokracie a rozvoja. Počet obyvateľov krajín CPLP presahuje 250 miliónov a spoločným HDP sa radí na šieste miesto na svete.

mt;lv

Zemetrasenie: Čo robiť, ak vašu obľúbenú destináciu zasiahne ničivý živel Vojna na Ukrajine a poistenie

Z kategórie Nezaradené