7. novembra 2014 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

MPSVR: Cestou k nezávislému životu v komunite

BRATISLAVA 7. novembra – Centrum sociálnych služieb (ďalej CSS) Zátišie v Osadnom už druhý rok participuje na Národnom projekte Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb, ktorý realizuje Implementačná agentúra pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia (IAZaSI). Všetci zamestnanci a obyvatelia sa v súčasnosti intenzívne pripravujú na to, aby opustili priestory budovy postavenej ešte v roku 1938. Pôvodne slúžila pre potreby pohraničnej stráže, no od roku 1961 až po dnes sa v nej prevádzkuje pobytové bývanie pre ľudí so zdravotným znevýhodnením.
Systematické vzdelávanie a práca s celým tímom CSS by mala priniesť ovocie v podobe pripravenosti na začlenenie obyvateľov zariadenia do komunity v regióne. Každý z nás má možnosť bývať vo svojom, a tak by to malo byť aj v prípade človeka so špecifickými potrebami. Denné rutiny, problémy, starosti ale aj radosti a okamihy v kruhu blízkych by mali byť samozrejmosťou a nie výsadou „zdravých“.
Projekt možno nazvať ambicióznym, no predovšetkým ho treba pomenovať ako dlhodobú nevyhnutnosť pre naštartovanie zmien v sociálnej oblasti. Pobytové zariadenia, centralizované na jednom mieste, často na samotách pod lesom, síce v krásnom prostredí, no odrezané od civilizácie, už dávno v modernej Európe a vo svete nemajú miesto. Kaštiele a pamiatkové budovy, v ktorých sa zariadenia nachádzajú, by mali slúžiť iným účelom, ako vytváraniu ilúzie domova pre ich obyvateľov.
Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a iné dokumenty jasne deklarujú právo každého človeka na samostatný život v komunite. V Osadnom sa zamestnanci zariadenia snažia toto právo pretaviť aj do reality. Po úspešnom zavŕšení projektu by mali byť všetci – zamestnanci i obyvatelia pripravení opustiť starú a nevyhovujúcu budovu a presťahovať sa do svojho. Viesť čo možno najviac samostatný život s nevyhnutnou podporou v komunite bude mať možnosť väčšina z 56 klientov CSS Zátišie.
Na otázku, ako asi bude vyzerať bežný deň klienta po úspešnom ukončení projektu a umiestnení do komunity, odpovedá riaditeľ centra PaedDr. PhDr. Ján Šrenkel: „Ako bežný deň každého z nás. Tých najšikovnejších si viem predstaviť v pracovnom procese na čiastočný úväzok. Starostlivosť o každodenné bežné záležitosti – nákupy, udržiavanie poriadku a čistoty svojej domácnosti, samozrejme všetko za podpory kvalifikovaného odborne vyškoleného personálu s primeranou individuálnou mierou podpory.“

Kontakt:
Implementačná agentúra pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia, Špitálska 6, 814 55 Bratislava

Viac informácií poskytne:
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Tlačový odbor, e-mail: tlacove@employment.gov.sk

es;mt

Slováci sa ani po reforme o svojich 13 miliárd úspor v druhom pilieri stále príliš nezaujímajú TA3: Témy a hostia relácie V politike

Z kategórie Ostatné