22. júna 2016 VyhláseniaOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

MPSVaR SR: Deti odobraté v Škótsku sú už doma

BRATISLAVA 22. júna – Slovákom žijúcim v Glasgove odobrala v apríli 2014 škótska sociálna služba štyri deti. Dôvodom z pohľadu tamojšej legislatívy bola aj v tomto prípade nedostatočná starostlivosť rodičov o ne. Súrodenci boli ihneď rozdelení do rôznych pestúnskych rodín. Po dvoch rokoch sú konečne doma na Slovensku.
Deväťročná Karin, sedemročný Kristián, šesťročný Ivan a päťročný Adrián sa už tešia zo vzájomnej prítomnosti. Do procesu navrátenia detí na Slovensko ešte v úvodnej fáze obratom vstúpilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, čo ocenila aj pracovníčka sociálnych služieb v Glasgowe Yvonne Kerr. „Ak by ste neboli vstúpili do komunikácie, tieto deti by boli nezvratne adoptované,“
Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže komunikovalo s partnermi v Glasgowe a žiadalo, aby sa deti vrátili domov, do biologickej rodiny. Po preverení starých rodičov žijúcich na Slovensku, ako aj osobnej účasti riaditeľky Andrey Císarovej v Glasgowe, sociálny úrad povolil návrat detí do SR.
„Centrum pri všetkých prípadoch upozorňuje jasne – iný kraj, iný mrav. V každej krajine platia iné zákony a tie treba rešpektovať. Rodičia týchto detí dôsledne postupovali podľa pokynov Centra a súrodenci sú naspäť,“ povedala Andrea Císarová.
Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže pod záštitou Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, pod ktoré inštitúcia patrí, realizoval do konca minulého roka projekt Iný kraj – Iný mrav, ktorým upozorňoval slovenských občanov na riziká súvisiace s vycestovaním do inej krajiny. Aj vzhľadom na zvyšujúce sa počty odoberaných slovenských detí MPSVR SR uvažuje o pokračovaní aktivít ochrany našich občanov v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom spravodlivosti SR, Ministerstvom školstva, vedy a výskumu a športu SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Neznalosť zákona, ako aj právnych pomerov našich občanov v zahraničí, totiž neospravedlňuje.

di;mt

Poslanci schválili novelu Zákonníka práce. Posunie fungovanie odborov na úroveň 21. storočia Ako kompenzáciu vysokej inflácie vláda zvyšuje stravné a cestovné náhrady

Z kategórie Ostatné