87800_thinkstockphotos 473454180 676x506.jpg
14. mája 2018 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Historická podpora elektromobilov i boj proti skládkam. Sólymos zhodnotil dva roky na envirorezorte

BRATISLAVA 14. mája 2018 – Uplynuli už vyše dva roky odkedy sa do kresla ministra životného prostredia posadil László Sólymos. Ako uviedol, jeho cieľom je urobiť z envirorezortu príklad otvoreného ministerstva, ktoré podporuje politiku otvorených dverí.

„Odbornú verejnosť vnímam ako nášho partnera a širokú verejnosť považujem za nášho klienta, ktorý má právo na informácie a samozrejme aj na riešenia,“ uviedol minister László Sólymos s tým, že dôkazom je napríklad založenie Inštitútu environmentálnej politiky a tvorba Envirostratégie 2030.  Na spomínanom dokumente pracovalo cez 160 odborníkov z rôznych oblastí, rezortov, neziskových a odborných organizácií. „Okrem toho sme dostali až 800 podnetov od verejnosti v rámci dobrovoľne ponúknutého online pripomienkovania,“ dodal.

Za ďalší úspech šéf envirorezortu označil boj proti skládkam, keďže sa zaviedli miliónové pokuty pre prevádzkovateľov skládok, ktoré nedodržujú pravidlá. Minister vyzdvihol i stopku budovaniu nových skládok, spoplatnenie plastových tašiek, či plánované zvyšovanie skládkovného. „Súčasné poplatky za skládkovanie sú u nás v porovnaní s okolitými krajinami najnižšie a vďaka tomu je skládkovanie na Slovensku najlacnejším spôsobom nakladania s odpadom. Zvýšenie poplatkov chceme preto nastaviť tak, aby motivovalo občanov k triedeniu,“ uviedol.

Pri ochrane ovzdušia minister pochválil novú legislatívu, ktorá sprísňuje emisné limity pre stredne veľké spaľovacie zariadenia, dáva samosprávam možnosť vyhlasovať emisné zóny a dáva verejnoprávnym médiám povinnosť informovať včas o smogových udalostiach. Envirorezort navyše prvýkrát v histórii vyhlásil výzvu na podporu nákupu elektromobilov, o ktorú môžu samosprávy požiadať Environmentálny fond do 2. mája.

Zásadné pokroky sa podľa Sólymosa dosiahli i pri ochrane vody a v boji so suchom. „Program H2ODNOTA JE VODA obsahuje opatrenia vo viacerých oblastiach a sektoroch, ktorými chceme predchádzať problémom spôsobeným suchom. Až 17 percent územia Európy je totiž poznačené suchom. A hoci na Slovensku máme dostatočnú zásoby kvalitnej vody, nesmieme zaspať na vavrínoch,“ objasnil. Ďalšími krokmi pri ochrane vody bola novela, ktorá zavádza povinnosť pripojiť sa ku kanalizácii do roku 2021 a príprava Lex Žitný ostrov – zákona, ktorý má priniesť komplexný prístup ochrany chránených vodohospodárskych oblastí, ako i trojrezortné kontroly.

Úspechy dosiahol rezort i pri ochrane prírody, keďže sa sústava chránených území NATURA 2000 rozšíri o 32-tisíc hektárov, schválilo sa šesť programov starostlivosti o chránené vtáčie územia a vypracovali sa programy záchrany hlucháňa hôrneho, korytnačky močiarnej, sokola červenonohého a jasoňa červenookého.

Na záver ešte šéf envirorezortu vyhlásil, že považuje za nevyhnutné pokračovať v prácach na zonácii národných parkov, ktorou zatiaľ prešli len Pieniny a Slovenský raj. „Práve skúsenosti zo Slovenského raja nám ukazujú, ako v praxi úspešne uplatňovať nové nástroje kompenzácii neštátnym vlastníkom lesov. Ukončenie zonácie umožnilo naštartovať nové ekologické a turistické aktivity v národnom parku, ako je splav Hornádu alebo sprístupnenie rokliny Kyseľ po 40. rokoch. Zonácia tak prináša príležitosti na rozvoj celému regiónu,“ukončil.

Odporúčané články

Art Film Fest Košice 2018 predstaví pozoruhodné filmy z československej histórie Tanečnica

Z kategórie Slovensko

Zavrieť