21. júna 2016 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Čínski filozofi a ich múdrosť

Nová kniha Cesta predstavuje nový zaujímavý pohľad na starú čínsku filozofiu. Svojim spracovaním zameraným na využitie myšlienok tradičných čínskych filozofov v dnešnej dobe sa nám doslova dostáva pod kožu. Jedinečná novinka od celosvetovo uznávaného odborníka na východoázijskú filozofiu, Michaella Puetta, ukazuje, ako sa nechať inšpirovať stáročia overenými myšlienkami a zlepšiť tak kvalitu svojho života.

Na stránkach knižky pred nami ožívajú rozličné pohľady na svet a tým aj naše súčasné vnímanie sveta dostáva nový rozmer. Stáva sa jedným z mnohých pohľadov a postupne zisťujeme, ako ho môžeme zmeniť, pretvoriť, kultivovať či vylepšiť.

Nie však v abstraktnej rovine, ale v úplne konkrétnych situáciách nášho všedného života v okruhu našich blízkych a ľudí, s ktorými sa stretávame. A je len na každom z nás, ako a či tieto myšlienky prijme, nechá ich pozmeniť svoje vnímanie reality a prejde tak transformáciou svojej osobnosti.

Dlho sme na čínske myšlienky hľadeli zo zlého uhla pohľadu, s tendenciou vnímať ich ako neoddeliteľnú súčasť „tradičného sveta“ a preto sme ich považovali za irelevantné pre naše súčasné životy. Ale ich myšlienky o tom, ako ľudia pristupujú k svetu – ako sa správajú k ostatným, ako sa rozhodujú, vyrovnávajú sa s pozitívnymi i negatívnymi životnými skúsenosťami, pokúšajú sa ovplyvňovať druhých ľudí, vedú svoje životy – sú rovnako relevantné dnes, tak isto, ako boli pred dvetisíc rokmi. V skutočnosti sú omnoho relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.

Konfuciov výrok v úvode knižky Cesta vraví: Nie cesta rozširuje ľudí, to ľudia rozširujú cestu. A presne tak to je s čítaním tejto knihy.

Väčšina z nás si myslí, že robíme správne, ak nazrieme dovnútra, nájdeme samých seba a určíme, ako by mali naše životy vyzerať. Prídeme na to, aký druh kariéry by najlepšie vyhovoval našej osobnosti a sklonom. Rozmýšľame o tom, aký typ človeka by sa k nám najlepšie hodil.
A myslíme si, že keď objavíme tieto veci – naše skutočné ja, kariéru, ktorá k nám patrí a našu spriaznenú dušu – život bude napĺňajúci. Budeme sa starať o naše skutočné ja a žiť podľa plánu na šťastie, prosperovanie a osobné uspokojenie.

tk

Na Slovensku sa bude oslavovať Čínsky Nový rok Na Slovensku sa bude oslavovať Čínsky Nový rok

Z kategórie Kultúra