100607_jwm_online_bannersonline banner wide 1200x650 web head 1 676x366.jpg
14. decembra 2022 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Boj s novou „pandémiou“ zdravotníckych dezinformácií by mal byť našou prioritou

14.12.2022 – Dezinformácie, falošné správy a hoaxy ovládli informačný priestor v regióne strednej a východnej Európy. Znepokojujúci trend sa nevyhýba ani oblasti zdravotníctva, kde dezinformácie predstavujú obrovské riziko pre zdravie a životy ľudí. V niektorých krajinách regiónu konšpiračným teóriám uverilo viac ako 50% ľudí[1]. Farmaceutická spoločnosť Janssen sa preto spolu s pacientskymi organizáciami, odborníkmi a zdravotníkmi rozhodla, že sa tomuto negatívnemu trendu postaví.

V strednej Európe dezinformácie ohrozujú životy

Len v priebehu posledných dvoch rokov mali dezinformačné kampane na svedomí nízku úroveň zaočkovanosti na Slovensku aj v ďalších krajinách regiónu, násilné protesty proti epidemiologickým opatreniam či nebezpečné vyhrážky zdravotníkom a vedcom, ktorí sa snažili bojovať s pandémiou. Výsledkom nedodržiavania opatrení a všeobecnej nedôvery bol zvýšený tlak na nemocnice, a s ním aj zvýšenie rizika pre verejné zdravie.

Podľa prieskumu Globsec Policy Institute z roku 2021 v priemere až 28% ľudí v strednej a východnej Európe verí, že COVID-19 je súčasťou tajného plánu na ovládanie ľudí.[2] Okrem toho 30-50 % ľudí z krajín v našom regióne verí najrozšírenejším konšpiračným teóriám, ktoré podkopávajú dôveru v demokratické zriadenie.[3] Na Slovensku a v Bulharsku konšpiračným teóriám uverilo až 54% ľudí. [4]

Správa policajného zboru SR o dezinformáciách na Slovensku za rok 2021 upozorňuje na to, že dezinformácie v minulom roku mali aj skutočne tragické dopady. „Odbor získal informácie, podľa ktorých sa pacienti infikovaní vírusom Covid-19 v ťažkých zdravotných stavoch priznávali, že sa nechránili a nedali sa očkovať z dôvodu viery v šírené dezinformácie. V jednom z prípadov bol dosiahnutý extrémny bod, keď nezaočkovaný pacient v kritickom stave pred napojením na pľúcnu ventiláciu výhražne prikazoval zdravotníkom, že si neželá byť očkovaný, pričom o niekoľko dní zomrel,“ uviedla polícia.[5]

Sila spoľahlivých informácií

V reakcii na alarmujúci trend v našom regióne sa farmaceutická spoločnosť Janssen rozhodla spustiť novú kampaň proti hoaxom. Ponúka pacientom, ich rodinám a opatrovateľom, ale aj zdravotníckym pracovníkom nový zdroj overených a spoľahlivých informácií o zdraví: www.JanssenWithMe.sk. Stránka prináša medicínsky overené, relevantné a aktuálne informácie o vybraných ochoreniach – psoriáze, rakovine prostaty, Crohnovej chorobe, mnohopočetnom myelóme či chronickej lymfocytovej leukémii. Postupom času budú pribúdať aj ďalšie terapeutické oblasti. Pacienti na platforme nájdu informácie o ochorení, možnostiach liečby, o tom, ako komunikovať so svojimi lekármi či príbehy pacientov, ktorí si prešli podobnou cestou liečby. Stránky zamerané na jednotlivé ochorenia sa sústredia aj na duševné zdravie pacientov, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou kvalitného života pacientov a ich liečby.

Janssen v kampani spojil sily s významnými pacientskymi organizáciami, odborníkmi z medicíny, vedy a influencermi naprieč regiónom strednej a východnej Európy a Pobaltia. Všetci spoločne chcú využiť svoj hlas na podporu vedy, pravdy a faktov v zdravotníctve.

„V oblasti zdravotnej starostlivosti je sila informácií bezkonkurenčná. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a rôznych výskumov sú dobre informovaní pacienti lepšie vybavení, aby robili zodpovedné rozhodnutia o svojej liečbe, následkom čoho má ich liečba aj lepšie výsledky.[6] JanssenWithMe, digitálna platforma zameraná na pacientov, bola vyvinutá s cieľom podporiť pacientov a dať im prístup k informáciám, ktoré potrebujú, v akomkoľvek čase, aby mali dostatočnú oporu počas svojej cesty liečby,” uviedla Júlia Hurná, Patient Advocacy Lead pre Janssen na Slovensku.

„Zázrak“ vedy a medicíny

Internet je plný „dôveryhodných“ informácií o zázračných výživových doplnkoch alebo liekoch na vážne ochorenia ako rakovina či depresia. JanssenWithMe chce pacientom poskytnúť bezpečný informačný priestor, vďaka ktorému môžu lepšie porozumieť svojmu ochoreniu, pochopiť manažment liečby a nájsť ďalšie zdroje podpory. „Ozajstný „zázrak“ skutočne spočíva v medicíne, vede a faktoch, nie v bombasticky znejúcich, ale prázdnych sľuboch. Navyše je dokázané, že veriť dezinformáciám týkajúcim sa zdravia môže byť škodlivé, preto naozaj vyzývame pacientov a ich blízkych, aby hľadali spoľahlivé zdroje informácií a dôverovali zdravotníckym pracovníkom, ktorí si za svoje životné poslanie zvolili pomoc ľuďom,” dodala Júlia Hurná.

Spoločnosť Janssen v spolupráci s pacientskymi organizáciami v regióne strednej Európy usporiada sériu workshopov a vzdelávacích aktivít pre pacientov, v rámci ktorých im poskytne nástroje na búranie mýtov a dezinformácií v zdravotníctve a šírenie dôveryhodných informácií v ich okolí. Zároveň bude zdieľať overené zdravotnícke informácie prostredníctvom digitálnej kampane a sociálnych sietí. Kampaň sa okrem Slovenska spúšťa v ďalších 9 krajinách regiónu: Česká republika, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

O JanssenWithMe

JanssenWithMe je používateľsky atraktívna platforma, ktorá ponúka spoľahlivé informácie o štyroch konkrétnych ochoreniach: psoriáze, Crohnovej chorobe, rakovine prostaty, mnohopočetnom myelóme a chronickej lymfocytovej leukémii (CLL). Vďaka prístupu k širokému spektru informácií chce spoločnosť Janssen podporiť otvorenejšie, inkluzívnejšie a produktívnejšie rozhovory pacientov s ich zdravotníckym tímom, inými pacientmi, opatrovateľmi, príbuznými či zástupcami pacientov.

Platforma spája obsah spoločnosti Janssen zameraný na pacientov na jednom ľahko dostupnom mieste, podporuje ľudí žijúcich s ochorením a poskytuje im informácie, založené na poznatkoch medicíny založenej na dôkazoch a skúsenostiach pacientov, s cieľom zvýšiť ich porozumenie a znalosti o ich stave.

EM-117551

[1] Globsec Trends 2022. Dostupné na: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2022-central-and-eastern-europe-amid-war-ukraine Získané: November 2022.
[2] Globsec Trends 2021. Dostupné na: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2021-central-and-eastern-europe-one-year-pandemic Získané: November 2022.
[3] Globsec Trends 2022. Dostupné na: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2022-central-and-eastern-europe-amid-war-ukraine Získané: November 2022.
[4] Globsec Trends 2022. Dostupné na: https://www.globsec.org/what-we-do/publications/globsec-trends-2022-central-and-eastern-europe-amid-war-ukraine Získané: November 2022.
[5] Správa policajného zboru o dezinformáciách na Slovensku v roku 2021. Publikované v januári 2022.
[6] Svetová zdravotnícka organizácia. Patient Engagement: Technical Series on Safer Primary Care. 2016. Dostupné na: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/252269/9789241511629-eng.pdf Získané: November 2022.

Informačný sevis

Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek Medzinárodný deň žien: Ako môžu zamestnávatelia podporiť ženy, aby v práci naplno využili svoj potenciál?

Z kategórie Slovensko